2009. augusztus 29., szombat

Késtalálkozó a Pallas Páholyban

Úgy döntöttem, hogy a Késportál igen aktiv tagja szeretnék. Hogy miért? Szeretem a késeket, és itt van rá lehetőség, hogy foglalkozzam velük. A Késportál havonta rendez találkozókat, amelyeken rengeteg olyan szúró-vágó eszközt lehet látni, amelyeket Magyarországon nemigen forgalmaznak és ritkaságnak számítanak. Meg lehet ismerkedni igen érdekes emberekkel is, akik nem néznek hülyének, akár négy vagy öt késsel járkálsz folyamatosan, mert nem tudod eldönteni reggelenként, hogy melyiket vágd zsebre. A továbbiakban beszéljenek helyettem a fotók.












A Késportálnak aktív tagja lehetsz te is. Ehhez mindössze regisztrálnod kell, és egyből nagyon jó társaságban fogod magad találni. Ha érdekel a téma, ne hagyd ki !

Ja igen, majd' elfelejtettem. Ha még több képet szeretnél látni, akkor a hidegfém webshop oldalán, az extrák menüpont alatt, azaz itt találhatsz.

Tisztelettel:

syaky

2009. augusztus 25., kedd

Penge napi élménybeszámoló 1.rész

Mindenképpen részt akartam venni ennek a rendezvénynek az előkészületeiben, mert ennyi szabadságot engedélyeztem magamnak az idén. Hogy ne legyen egyszerű a dolog, két nagyobbik gyerekem is velem tartott.

Csütörtök este érkeztünk a helyszínre.Volt egy brigád, aki már aznap dolgozott, hogy időben fel legyenek állítva a pavilonok. Jött a sátorfelállítás, aminek az oroszlánrésze rám hárult, mert a gyermekeim inkább ismerkedtek a helyszínnel. Zseblámpa fényénél dolgozgattam, jó móka volt.

A következő nap egy kiadós zuhéval kezdődött.




Amit felépített a csütörtöki csapat, azt a szél és az eső súlya majdnem teljesen szétrombolta. Ember tervez, Isten végez. Szerencsére nem tartott sokáig az ítéletidő. Dél körül elindult egy csapat, hogy a közeli múzeumból üvegvitrineket hozzon el a késkiállítás számára. Rendesen megszenvedtünk vele, mert a vitrinek keretéből nem sajnálták a szögacélt. Röpke pár óra alatt el is készültünk.



Ezalatt ott maradt csapat kijavította a sérült pavilonokat. Ebéd illata lengedezett a levegőben. Lecsó és paprikáskrumpli volt, miért van az, hogy az ember szabad levegőn sokkal jóizűbben tud enni? Bezabáltunk tisztességesen, majd elkezdődött az ismerkedés. Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy nem készültünk kitűzővel, így eleinte elég furcsán kezdődtek a beszélgetések, de megoldottuk.

Kora délután a padokat és asztalokat rendezgettük, amiben kitűnt "idegen", a sztahanovista.



Közben kisebb csapatok rendezgették a dolgaikat. A bőrösök átnézték felszerelésüket, "készitsd el saját késed" rendezői berendezték mühelyüket, a késdobáláshoz készült a céltábla, az ijászathoz meghozták a szénaboglyákat, és ahol arra szükség volt, kijelölték a biztonsági zónákat.

Ezekkel a feladatokkal el is telt a nap, miközben folyamatosan, igen jó hangulat közepette zajlott az ismerkedés.

.....folytatom....

2009. augusztus 24., hétfő

A Penge Napokról készülő bejegyzés előzetese

Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen szemszögből írjam meg a Monostori Erődben megrendezett Penge Napokat. Nem tudtam eldönteni, hogy szigorúan a tényekre fókuszáló riportot írjak-e róla, rámutatva a hibákra, arra, hogy mit kellett volna másképp csinálni. Végül úgy döntöttem, hogy nem ezt fogom megírni.
Ehelyett egy szubjektív élménybeszámoló következik majd, amiben azt fogom megírni, hogy én és gyermekeim hogyan éltük meg ezt a néhány napot.

2009. augusztus 22., szombat

Spyderco mini Tenacious alias Persistence

Ezennel jelentem, hogyaz első körben megrendelt kések gazdára is találtak. Még mindig érvényes az állítás, hogy a Persistence csak nálam kapható. Következzen néhány kép a két tesóról:





2009. augusztus 18., kedd

Válogatott késképek

Üdv Mindenkinek!

Végre eljutottam odáig, hogy az általam készített képeket fel tudtam tenni az oldalamra (www.hidegfem.eu). Most már tudom használni a képszerkesztő programot is, valamint az ftp-m is szót fogad, ezért innentől kezdve sűrűbben fogok jelentkezni újabb és újabb képekkel. Ide csak izelitőt teszek fel, akit részletesebben is érdekel a téma, annak az oldalamon kell alaposabban szétnézni.












2009. augusztus 11., kedd

Tisztelt Érdeklődők, Megrendelők és Olvasóim!

Előre is elnézéseteket kérem, ha most egy rövid időn keresztül nem válaszolnék azonnal leveletekre, vagy éppen a megrendelésetek késne egy kicsit. Az elkövetkező napok a szervezés és a felkészülés jegyében telnek majd, mivel, mint azt már hirül adtam, augusztus 15-16-án a Monostori erődben Penge Napokat tart a kesportál.hu oldal tagsága. Ennek az eseménynek én is aktív résztvevője, szervezője, sőt, támogatója is vagyok. Ezért adódhatnak csúszások, mivel a boltom ügyeit egyedül intézem.

Itt, a blogon igyekszem betekintést nyújtani a Monostori erődben történő dolgokról, ezért akit érdekel, de nem tud jönni, annak érdemes lesz időnként benézni. Ha valakit érdekelnek a rendezvény részletei, az itt olvashat róla: http://kesportal.hu/pengenapok/ Aki pedig a Monostori erőd felől szeretne tájékozódni, az ezt az oldalt nézegesse: http://www.fort-monostor.hu/index.php?hirID=162

Ajánlom magamat, na és persze a PeNa-t.

Maradok tisztelettel:

sztrakkay

ui: Ha valaki olvassa a blogomat, de még nem jelezte magáról, hogy rendszeres olvasó, kérem tegye meg, hogy legyen valami visszajelzésem, hogy amit csinálok, nem csinálom feleslegesen. Köszönöm.

2009. augusztus 9., vasárnap

Amit illik tudni a kerámia késről

Először is leszögezném, hogy az alábbi írás nem az én fejemből pattant ki, hanem az angol nyelvű Wikipedia ide vonatkozó szócikkének fordítása. Ajánlom mindenkinek, nagy szeretettel.

A kerámia kések nagyon kemény kerámiából, gyakran cirkónium-oxidból (ZrO2) készülnek. Gyártásuk során cirkónium port tömörítenek igen nagy, mintegy 300 tonnás nyomás alatt, így kapnak penge alakú lapokat. Ezek a lapok rendkívül ridegek és törékenyek, eltörhetnek akár egy gyenge ütéstől, ezért speciális kötéseket alkalmaznak, hogy megtartsák formájukat a kiégetésig. Mint minden kerámiát, ezt is úgy teszik sűrűvé és erőssé, hogy kemencében, szilárd halmazállapotban szinterelik körülbelül 1400 fokon, 5–12 órán át. Az eredmény egy nagyon kemény és életlen penge, ami még fenést igényel, hogy a kívánt vágóéllel rendelkezzen. A pengék élezése gyémántpor bevonatú fenőkoronggal történik.



A cirkónium nagyon kemény anyag; 8.5 értékű az ásványok keménységének jellemzésére használatos Mohs-féle keménységi skálán (az edzett acél ezen 6–6.5, a gyémánt pedig 10 értékű), ezért rendkívül kemény élt ad, ami alig igényel fenést. Amikor azonban mégis szükség van a fenésére, a kerámiapenge nem fenhető ugyanazon a módon, mint az acélpengék, amelyeket gyakran kerámia fenőköveken éleznek. Bármilyen penge fenéséhez egy nálánál keményebb anyagra van szükség, ezért a kerámia késeket rendszerint ipari gyémántélezőkkel fenik.



Másfelől a tiszta cirkónium-oxidnak az iparban való széleskörű használata korlátozott, köszönhetően polimorfizmusának. Ez azt jelenti, hogy kristályszerkezete szobahőmérsékletről magas hőmérsékletre hevülve három – monoklin, tetragonális, köbös – fázison megy át. Amikor kihűl és monoklin állapotba kerül, nagy mértékben megnövekszik a térfogata, ami gyakran az anyag gyengülését okozza. E jelenség enyhítése végett, azaz hogy kiküszöböljék a térfogatváltozást, adalékokat használnak az anyagnak a magas hőmérsékletű állapotában való stabilizálásához. Gyakran magnéziumot, kálciumot és ittriumot, amelyek közül az ittrium nyújtja a legjobb mechanikai tulajdonságokat, emellett jellegzetes gyöngyházszerű megjelenést kölcsönöz az anyagnak. A legnagyobb erejű, és ami még fontosabb, a legkeményebb cirkónium 3 mol% ittrium-oxid hozzáadásával készül, ami részlegesen stabilizált cirkóniumot eredményez. Ezt az anyagot a tetragonális és a köbös fázis keveréke és közel 1200MPa kötőerő jellemzi.



A kerámia kések nem rozsdásodnak, ezért terjedt el használatuk a könnyűbúvárok között. Emellett nem vezeti az áramot és nem mágnesezhető, ami robbanóeszközök hatástalanításánál előnyös. A savakkal és lúgokkal szembeni kémiai közömbössége, valamint az a tulajdonsága, hogy sokkal tovább tartja az élét mint a kovácsolt fémkések, igen jó konyhai eszközzé teszik, ami szeletelésre és csont nélküli húsok, zöldségek, gyümölcsök vágására alkalmas. Mivel nagyon rideg, nem lehet használni sújtásokkal való vágáshoz, csontok és fagyasztott ételek vágásához, vagy dolgok felfeszítéséhez. Ezek a vágóél kicsorbulását, vagy a pengének a nyélről való letörését eredményezhetik. E kések hegye nem görbül meg és nem pattogzik le, viszont letörhet, ha a földre ejtik.

Néhány márka fekete pengét is kínál, ami extra hevítéssel vagy szintereléssel készül, meleg izosztatikus préselés (HIP) útján. Ez a művelet a cirkónium-oxidot (ZrO2) cirkónium-karbiddá alakítja (ZrC); ez az átalakulás megnöveli a penge keménységét, ami kulcsfontosságú a kerámiapengéknél.



A kerámia kések problémát jelentenek a biztonságtechnikai ipar számára, mivel a fémdetektorok által nem érzékelhetők. E probléma megoldása végett a nem-katonai késeket gyártók közül sokan, bizonyos mennyiségű fémet tesznek minden kerámia késbe, így biztosítva, hogy a szokásos eszközökkel is felismerhetők legyenek. A kerámia kések kimutathatók ugyan nagyon magas frekvenciájú szkennerekkel, de ezek jelenleg (2006) még nem terjedtek el széles körben.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Ceramic_knife
Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez