2010. november 30., kedd

Mantis

Újra hétfő. Rebel ismételten jelentkezik . Most pár Mantis újdonsággal rukkolt elő.


Az elmúlt fél-egy évben sok újdonsággal rukkoltak elő. A gyártó remek marketinggel próbálja meg eladni a szerintem erősen korlátozottan használható formájú, elsősorban önvédelemre fejlesztett késeit.
A héten az új folderek és fixpengések kerülnek bemutatásra, a karambitok, pillangókések legközelebb.

1. Folderek

MT-8 "Siko" és MT-8R "Z'Mora"
A két modell különbsége csak a penge natúr illetve fekete bevonatos volta.


  • 10 cm hosszú AUS8 penge
  • 25 cm teljes hossz
  • Gépi megmunkálásű G-10 markolatpanelek
  • Beépített hevedervágó és üvegtörő
  • Kétkezes klip
  • 250 g tömeg (!)


MT-5B "Kunitza"
Végre egy valóban brutális (és akár még használható is) forma! Ez a kés biztosan nem csúszik ki a használó kezéből. A fejlesztés során egy Irakban is harcoló US Army katona segített a tervezőknek.


  • 8,9 cm-es penge, 154CM acélból ( sokkal jobb, mint az AUS-8 )
  • Liner-lock
  • 260g tömeg
  • G-10 markolatpanelek
  • Kétkezes, hegy-fent hordmódot lehetővé tevő klip

2. Fixpengések

TA-2CM "The Principal"
A vadászkésből lett taktikai kés.



  • 154CM acél
  • 7,5 cm-es vágóél
  • 19,7 cm teljes hossz
  • Rekurzív élkialakítás
  • Autógumi markolatpanelek
  • Tok övklippel
  • 120g tok nélkül


MF-1B "Gris" és MF-1C "Con Brillo"

Variációk egy témára. A két kés azonos az előd MF-1-gyel, csupán felületkezelésükben van eltérés.



  • 11,2 cm pengehossz
  • 420HC acél (elég gyenge)
  • 24 cm teljes hossz
  • Bandázsoltható markolat
  • Nylon (Cordura) övtok
  • 160g tok nélkül



Folytatás jövőhéten! by Rebel

Kapcsolódó weboldal: Mantis knife

2010. november 28., vasárnap

Smith & Wesson taktikai toll

Üdv Mindenkinek !

Ezennel a hidegfem.eu weboldal bemutatja ...
syaky 

Smith & Wesson taktikai toll
Tactical Pen SWPENBK
Mindezek előtt köszönet illeti Syaky mestert és a Hidegfem.eu webáruházat, hogy biztosította számomra a tesztpéldányt.
A taktikai felszerelések kategóriája ma már olyan területet képvisel, amelybe már nem csak a fegyverek és hozzá tartozó felszereléseik, illetve a ruházat tartozik, hanem a taktikai késekkel és bicskákkal együtt megjelentek a késgyártó cégek taktikai tollai is a piacon.
De mit is jelent ez valójában?


A kérdés, amely általában elhangzik: Hogyan lehet egy toll taktikai?
Ha poénnal szeretnék élni, akkor azt mondanám, hogy a taktikai igények mindkét feltételét kielégíti: valóban fekete színű és drágább, mint egy hagyományos. A hangzatos és elvont fogalom helyett inkább az önvédelmi szó lehetne a helyes magyarázat, ám ez korántsem ennyire egyértelmű. Mint a többi tollat, ezt is hagyományos íróeszköznek kell tekinteni és használni. A különbség annyi, hogy a toll kiképzése és erős felépítése lehetővé teszi az íráson kívüli használat során egy önvédelmi szituációban való alkalmazását.
A gyártóról:
A Smith & Wesson cég nagy múltra tekint vissza a fegyvergyártás terén és jelenleg is széles választékot nyújt a különböző taktikai eszközökből. Azonban késeit és a cikkben szereplő taktikai tollat nem a cég készíti, hanem az ugyancsak nagy múltú Taylor Brands tervezi és gyártja.



A Taylor Brands-et Stewart Taylor alapította 1975-ben. A cég egyedi licenchordozója a Smith & Wesson-nak és a Schrade-nek. Mindkét cég késeit, taktikai tollait és a Schrade lámpáit is a Taylor Brands gyártja. A cég tervezőirodája az USA-ban található, a gyártóüzem pedig Tajvanban. A minőségre nem lehet panasz a megfelelő minőség-ellenőrzés és a korszerű CNC gyártósor miatt.


És a dobozban mi van?
A dobozon a Smith & Wesson logója köszön vissza szinte reklámozva magát, viszont a konstruktőr igencsak kis helyet kapott a dobozon. Egyértelműen jelzik számunkra, hogy nem kés, hanem egy taktikai toll rejlik a dobozban.


A csomagolást kinyitva viszont vegyes összkép fogad bennünket. Az általános használati utasítás és a garanciáról szóló rész minden esetben a késekre vonatkozik. Sajnos nem tudhatjuk meg, vajon egy tollat hogyan használjunk rendeltetésszerűen. Sebaj, a lényeg ott lapul a papír alatt.

 


A csomag tartalma tehát a garanciális feltételeket tartalmazó papiros, a toll maga teljes pompájában és egy, a tollban található betéttel megegyező, fekete színű Hauser tartalék betét.
A csomagolás tehát igényes kialakítású, és a toll szállítás közben sem sérülhet meg. Szerencsére a csúnya nejlonzacskót mellőzték a dobozból.
Batman vagy James Bond?


A toll első benyomásra talán agresszív kinézetűnek hat. A hegykiképzés felé haladva egy konvex ív adja a toll oldalait, tehát nem egyenesek. Mivel átmérőjéhez képest viszonylag rövid, ezért a test kialakítását úgy oldották meg, hogy nagyon hirtelen karcsúsodik a hegy irányába. Így egy elég testes formát alakítottak ki. Ezt ellensúlyozzák a hosszirányban bemart bordák, összesen 5, melyek a hegyrész körül található horony környékén teljesen elvékonyodnak.

 

A hegy és a test kialakítása a keleti harcművészetek fegyvereinek formavilágát idézi, főleg a kúpos, különálló hegykiképzés. A hegyrész megfelelően lekerekített a zsebben való hordáshoz, nem szúrja ki a ruházatot. Jól használható érintőképernyős készülékek érintő pálcájaként. (stílus)

 

A kupak részén már az egyszerűség jellemzi a tollat. A kupak és a test szépen, simul össze, nincs szintkülönbség a két felület között. A két elem határán az éleket lekerekítették, így egy horony alakult ki, amelyből a kupakon további 6 darabot találunk a megfelelő fogás és csúszásmentesség érdekében. A lekerekítések a kupak végén is megfelelőek. Az acél övcsipeszt 2 darab torx fejű csavar fogja a kupak kialakított hornyába. Az övcsipesz festett felületű, ebbe lézerrel a cég logóját gravírozták.


A toll fő méretei és jellemzői:
Teljes hossza: 145mm
Legnagyobb átmérője: 14mm
A hegy átmérője: 2mm
Zsebből kilátszó rész: 18mm
Tömege: 40g
Anyaga: 6061 T-6 Alumínium ötvözet CNC megmunkálással
Bevonat: kemény galvanizált (Type III)
A toll anyaga 6061-es alumínium ötvözetből készül, melynek összetevői:
Magnézium
min. 0,8%
max. 1,2%
Szilícium
min. 0,4%
max. 0,8%
Vas

max. 0,7%
Réz
min. 0,15%
max. 0,40%
Króm
min. 0,04%
max. 0,35%
Cink

max. 0,25%
Mangán

max. 0,15%
Titán

max. 0,15%
A fennmaradó rész alumínium
A T-6-os jelzés a hőkezelés típusát jelenti. Itt, az acélokkal ellentétben hosszabb ideig tartják magas hőfokon a munkadarabot, ahogyan a hozzáértők nevezik ”öregbítéses hőkezeléssel” edzik. Az eredmény egy nagy húzó- és szakítószilárdságú alumínium ötvözet.
A toll bevonata III-as típusú kemény galvanizált bevonat. Ez egy vastag felépítésű galvanizált oxidréteg, mely kénsavban való galvanizálással készül. A vékony eloxálással ellentétben itt az alumínium munkadarabok fagypont környékére hűtött tartályokban található elektrolitba merülnek és jóval nagyobb feszültséget alkalmaznak, mint a vékony eloxálás során. A bevonat így sokkal vastagabban alakul ki a felszínén. Az alumínium-oxid nagyon kemény anyag, amely rendkívül ellenállóvá teszi az alumíniumot a mechanikai sérülésekkel szemben.



Na, de elég a tudományból!
Nézzük először egy hagyományos íróeszközként való használatát.
A toll kupakja menetes, letekerése után előbukkan maga a toll hegye és egy fogásra kialakított, bordázott rész. A menetes rész a toll hegyétől távolabb eső 3 laposmenetből áll, mégis elég szilárdan, ”kotyogásmentesen” tartja rajta a fedelet. A menetek másik része a kupak belső szélében találhatók. A fogásra kialakított bordák kissé élesek, ezért a toll a kézből írás közben kicsúszni biztosan nem fog. A fogása robosztus érzetet kelt, de mégis kényelmes az egyszerűsége miatt.


















Akinek kényelmes az írás során, a kupakot a toll végére is helyezhetjük, ekkor egy kis többletsúly kerül a toll hátsó felére.




A kupak belseje úgy van kialakítva, hogy passzoljon a toll kúpos hegy részére és finoman rögzüljön rajta. Nem kell megijedni, a kupak nem tudja megsérteni a test külső felületén a bevonatot, mivel nem ott rögzül, ezért nem is ér hozzá. Minimális rés marad a két felület találkozásánál.



A tollat teljesen szétszerelve az alkatrészeket is a robosztusság jellemzi. Csupán 3 fő darabból áll össze a test és maga a tollbetét. Egy egyszerű spirálrugó is található benne, mely a tollbetét kijjebb csúszását akadályozza meg akkor, amikor felemeljük a hegyet a papírról.


A tollbetétet befogó kúpos fejrész finommenettel rögzül a testben. A toll testét komoly anyagvastagság jellemzi, mely 2,5mm körül alakul. Ezért a menet kiszakadása ilyen méreteknél lehetetlen. Összeszerelésnél a tollbetét formája akadályozza meg, hogy a menetes részt rosszul kapassuk egymásba, és megrongáljuk vele a menetet. Szétszerelt állapotban viszont vigyázzunk rá, ne ejtsük el, mert ezt a finommentet könnyen megrongálhatja egy keményebb tárgy.


A hagyományos Parker Gigant formájú tollbetét használható hozzá, egyszerűbb kivitelben is kaphatóak pénztárcánknak megfelelően. Jó hír, hogy a Parkeren kívül a Fisher Space tollbetét is használható hozzá, mely szinte elpusztíthatatlan párossá teszi a tollat. Ezek a betétek az űrben is használhatók, ugyanúgy a víz alatt, mint a hegyekben, és még az extrém hideg körülmények között is. A gyári Hauser betétek megfelelő minőségűek, közepes hegyátmérővel szállítják őket és a toll színéhez hasonló tintával, jelen esetben feketével. A gyári tollbetétek kifogyása után minden szempontból érdemes a toll strapabíró kiképzéséhez hasonló tollbetétet választani, olyat, mint pl. a Fisher Space.
A toll hordási lehetőségei
A tollat legegyszerűbben zsebben hordhatjuk. Acél csíptetője nagyon erősen tart. Akár fejjel lefelé is képes megtartani a toll súlyát. A toll kupakja 18 mm-t lóg ki a zseb felső szélétől mérve. Ez viszonylag sok, de nem akadályozó mértékű. Ha jobban szeretnénk rejteni, tűzzünk mellé még egy golyóstollat, így a szemnek nem lesz már annyira feltűnő az eltérő mivolta.

Akár az ing csikkzsebére is csíptethetjük, viszonylag elviselhető a hordása ilyen helyzetben is.


A harmadik lehetőség, hogy készítünk/készíttetünk hozzá egy kydex tokot, amelyhez dögcédula láncot, vagy paracordot használunk.


Így a nyakunkba akaszthatjuk, és használatkor nagyon gyorsan elő lehet venni, úgy hogy egyik kezünkkel magunkhoz fogjuk a láncot, a másikkal pedig kipattintjuk a kydex tokból a tollat.

Gyakorlati alkalmazása
Most pedig nézzük, hogyan muzsikál az eszköz a ”taktikai” használat során.
Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a toll helyes használata az íróeszközként való használat. Semmilyen ötletet nem szeretnék adni a veszélyes és helytelen használatra. A tesztet azért készítettem el, hogy nektek ne kelljen megismételni, ugyanez igaz az önvédelmi fogásokra is.
A tollat a tesztelés során, kartonlapokon való átszúrásával kezdtem. Ebből látható, hogy felelősségteljesen kell bánni egy ilyen eszközzel, és meggondolatlanul nem szabad önvédekezésre használni.



Tulajdonképpen a markomig lazán belecsúszott a toll és nagyon meg sem kellett erőltetnem magam.




Önvédekezési technikák a toll alkalmazásával
A toll alkalmazása önvédelmi eszközként egy lehetőség, és nem a célirányos használata. Ennek megfelelően próbáljuk meg elsajátítani az alkalmazását és az eszközhöz való hozzáállást is. A tollat önvédelmi helyzetben az alábbi technikák alkalmazásával használjuk és ne ütéshez!
A toll elhelyezkedése a tenyérben:



Egyszerű marokra fogás előre (csavarhúzó fogás):
Ezzel a technikával viszonylag távol tudjuk magunkat tartani a támadótól. Bökés szerűen, a kar és a test különböző idegpontjaira hatva megállíthatjuk támadónkat. Nem szúrásszerű, nagy erővel, hanem határozott, rossz érzetet keltő, rövid idejű fájdalom létrehozásával.

  
Fordított marokra fogási módok:
Kétféle módot mutatok be, az egyik a 2-2, a másik a 3-1 ujjas verzió.
2-2 ujjas verzió:
Itt a toll klipszének felhajlított vége a ”vízválasztó”, alatta 2 ujj és felette is 2 ujj helyezkedik el. A klipsz hajlítása a két ujj között található résbe fekszik bele. Fontos, mert csak így lehet erősen marokra szorítani a tollat!

 Ebben az esetben a tenyér élnél hosszabban áll ki a toll hegyes vége. Hüvelykujjunkkal akár zárhatjuk is a fogást a toll kupakjánál.


3-1 ujjas verzió:
Ebben az esetben a klipsz alatt 3 ujjunk és felette 1 ujjunk helyezkedik el. A tenyér élnél valamivel rövidebb a toll hegyes része, viszont így lehetőségünk van a kupaktetőt is használni pl. az alkar alulró való felütésére. Ez a módszer rendkívül jó kar-blokkoló alkalmazást tesz lehetővé. Ennél a fogási módnál is a klipsz hajlított része az ujjak közé ágyazódik.





 Önvédekezési technikák az alábbi módszerek alapján. Csak szemléltetési célból, a megfelelő elsajátítás érdekében gyakorolni kell őket!
Párhuzamosan elkapott, lefogott kéz szabadítása a toll segítségével:
Fordított marokra fogással




Keresztirányban elkapott, lefogott kéz szabadítása a toll segítségével:
Fordított marokra fogással

 



Párhuzamosan elkapott, lefogott kéz szabadítása a toll segítségével:
Csavarhúzó fogással
Ez a technika angolul gasket lock, egyenes fordításban tömítőgyűrű fogás, ami a kéz és az eszköz körkörös elhelyezkedését érzékelteti a csukló körül. Ebből a fogásból a kéz kihúzásával nem lehet kiszabadulni, mert a csukló körül található idegpontokat erősen nyomja. A kéz húzásával a toll még jobban rácsúszik a csuklóra a fájdalom növekszik.





  
Keresztirányban elkapott, lefogott kéz szabadítása a toll segítségével:
Csavarhúzó fogással
A technika itt is gasket lock.




  
A ruházat marokra fogásából, illetve a fojtásból való szabadulás a toll segítségével:
Fordított marokra fogással



Összegzés
A toll mindennapi használat során megfelelő társunk lehet, akár az irodában használjuk, akár az önvédekezés során. A toll kidolgozásában, megmunkálásában a profi szintet képviseli, a bevonat tartósságával nem lehet kifogásunk, nagyon sokáig szép fog maradni.
Egyetlen hátránya a tollnak a gyári tollbetétek, melyek nem a hozzá illő profi szintet képviselik. Mindenképp ajánlatos a csere alkalmával jobb, márkásabb, akár űrbetétet venni bele.
Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez