2011. június 4., szombat

"Új erdei örömforrásom: a Fatwood"

Üdvözletem !

Pár hete ajánlották az MTP-n ezt a számomra igen érdekes cikket. Gondoltam kicsit "közhírré" teszem hátha tudok újat mutatni olvasóimnak. Szerintem igen érdekes, és erdőjárók számára akár hasznos is lehet. A cikket minimálisan szerkesztettem át. Csak egyes részeket vágtam ki mely részben olyan utalásokat tartalmaz amit csak a "bennfentesek" értenek. De ha úgy gondoljátok, hogy esetleg más babérjaival akarnék büszkélkedni a teljes cikk, mindenfajta vágás nélkül itt elolvasható.  

Köszönöm Öregindiánnak, hogy cikke megjelentetését engedélyezte számomra.


Következzen a cikk:

Új erdei örömforrásom: a Fatwood


De mi is az a fatwood? Ha beütitek ezt a nevet bármelyik internetes keresőbe, rengeteg leírásra és videóra bukkanhattok. Ami a lényeg: a kettétört fenyőfa, vagy elég magas (!)  tuskóra vágott fenyő belső védelmi rendszere igyekszik begyógyítani a sebet, és szinte árasztja a gyantát a sérülés irányába. Olyannyira telíti a szöveteket ez az anyag, hogy vörösesre-lilásra, máskor sárgásra színezi a fenyőcsonkot. Ezzel pedig előállít a számunkra egy csodás gyújtóst a tábortüzünkhöz. Tekintve, hogy nem mindegyik sérült, vagy csonkolt fenyő „fatwoodosodik”, (a törvényszerűségeit még nem ismerem) felkutatása nagyon izgalmas szórakozás, talán a gombászáshoz hasonlóan érdekes erdei időtöltés. Hol keressük? Mindenütt, ahol fenyvesre bukkanunk. A Duna-kanyarban lévő telkem mögött is húzódik egy kb. 40 méter széles, és úgy egy kilométer hosszú fenyőerdő. Ebben találtam rá az alábbi érdekességre:

Ez a tuskó azért érdekes, mert valaha kettős törzsű fa volt, ám pár évvel ezelőtti erdőrendezéskor az egyik törzset kivágták. A másik tovább élt, és a „gyantagyár”ontani kezdte a csodás illatú sebtapaszt. Megjegyzendő, hogy idén a megmaradt törzzsel is végzett a fűrész, ám az új csonk megmaradt egyszerű tuskónak. Lehet, hogy később fatwooddá válik? Nem tudom, még nem értek annyira a témához. A fatwood begyűjtése egyébként nem egyszerű dolog. Lehet nagyobb méretű késsel harkálykodni, de aki nem akarja mindjárt az elején megutálni a fatwood vadászatot, az jól teszi, ha baltát visz magával. Én régi, agyonrozsdállt, de jó acélból készült baltából szabtam magamnak egy „tábori mindenest”, ezzel már könnyebb a munka.
A fadarabokat szaglászva gyűjtögetjük. Az igazi fatwoodnak ugyanis  átható, nagyon erős illata van, mintha az egész fenyves bele lenne zsúfolva. Ezt a halom fát a Hármashatár hegyen „levadászott” tuskóból hasogattam, kb. fél óra alatt. 







De most már ideje rátérni a felhasználásra. Ismeretlen dolgokat szeretek ellenőrzött körülmények között kipróbálni, ezért a saját telkemen kezdtem a felderítőmunkát. Ugyancsak Switchblade barátunk útmutatása alapján, előbb az egyik késem kaparóélével, majd a rendes élével kaparékot készítettem. Egy begyújtásnyi halom előállítása 2-3 perc. Faragtam forgácsot is, valamint hasítottam vékony fatwoodszálakat is. 


A szikravető a kaparékot kellő gyakorlat birtokában az első csóvával begyújtja. Elképesztő hevességgel kezd égni. Ekkor ráteszek egy csipetnyi forgácsot, majd arra néhány szál vékony fatwoodot. Az eddigi tapasztalataim szerint (ez kb. 50 tűzgyújtás) annyira erős lángot kapunk, hogy azzal még az enyhén nedves vékony ágakat is belobbanthatjuk. Ha pedig csak ázott tüzelőt találunk, akkor néhány testesebb fatwood darab begyújtása után minden bizonnyal égni fog a tábortüzünk.


A következő kép esős időben készült. A gyújtóst akáckéregre raktam, azon tápláltam a lángokat, majd beraktam a tűzrakó helyre.  
 

Ma már úgy vagyok ezzel, mint a gyerek az új játékával, a telken is, túrán is így gyújtom meg a tüzemet. Nagyon praktikus, ha előre készítünk kaparékot, forgácsot, és fenyőszilánkokat. Három tégely szükséges hozzá, és nagy pech kell ahhoz, hogy a nap végén ne tudjunk testet-lelket melengető lángok mellett megpihenni.
Ki akartam próbálni, hogy szükség esetén menyi idő alatt lehet fatwood tűzön egy ételkonzervet megmelegíteni.  

 Főzni ugyanis csak az főzzön ezzel a „zsírosfenyővel”, akinek hobbyja a mosogatás. A fa rettenetesen kormoz, igazából csak begyújtásra érdemes használni. A tüzet az angol hadseregben rendszeresített „kályhában” raktam meg. Mivel az alja lyukacsos, kihullott volna a kaparék, ezért egy nyírfakéreg darabon startolt a láng. A fatwood-láng erejére jellemző, hogy cca. 3 másodperc múlva már nem tudtam kézzel megérinteni a fémlábakat! A doboz és a kályha lábai között elegendő hely volt a tűz égésterének, és táplálásának. Megint egy döbbenet: nagyjából 5 másodperccel a tűz megrakása után már forrni kezdett a sóletbab a doboz széleinél. Azután másfél perc múlva forró volt az étel.  


Megjegyzések: Nagyítókkal eddig nem sikerült a kaparékot meggyújtanom. Füstölgött, de nem kapott lángra.

Ismerve most már a fatwood igen heves tüzét, kormozó tulajdonsága ellenére jó tudni, hogy szükség esetén a ponyvamenedékünk alatt, vagy sátrunk előterében is pillanatok alatt megfőzhetünk egy levest, vagy teát. Persze lehet gázfőzővel is - de az nem FATWOOD!

Irta: Öregindián



7 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy hozzád is eljutott ez a 9-10 hónapos cikk.

    VálaszTörlés
  2. Én meg annak örülök, hogy te örülsz. :D
    Hidd el vannak páran akik nem olvasták, mert esetleg te nem ajánlottad nekik.
    De most komolyan hány helyen reklámoztad ezt a blogot, hogy máshoz is eljusson?
    Én minimum 2 teljesen különböző helyen.
    Annak meg külön örülök, hogy a véleményedet csak névtelen formában vállalod.

    VálaszTörlés
  3. Remélem azért nem sértődtök meg mert kimertem tenni egy olyan cikket ami már akár 9-10 hónapos is lehet?

    Szívesen megnézném a ti munkásságotokat, hogy tanuljak tőletek.

    De azért remélem olvasni tudtok (nemcsak irni) és elolvastátok a bevezetőt is!

    VálaszTörlés
  4. Tulajdonképpen igazad van. Elnézést a trollkodásért.

    VálaszTörlés
  5. Én például még nem láttam ezt a cikket sehol. Nagyon sok MTP-n megjelent cikket nem olvastam még, és valószínűleg nem is fogok. Engem sem érdekel minden, de ez pl érdekelt, és örülök, hogy kikerült ide.
    Engem nem érdekel milyen régi, a benne lévő érték valószínűleg időt álló. Lesz aki 10 év múlva talál rá, vagy itt vagy máshol, annak akkor új lesz.
    Nem értem mi értelme van a felesleges feszültség keltésnek. :P
    Jó cikk, grat a szerzőnek, és örülök, hogy rátaláltam itt.
    Üdv. LetItBurn

    VálaszTörlés
  6. Anno, sportlövő koromban (MHSZ:)) a "fatwood"-ot, ígaz magyarosan, "zsíros fa" néven tisztelve a sportpuskák (na jó, TOZ-8, Haenel-311) irányzékának feketítésére használtuk, jelentős sikerrel...persze akkor az ilyen célú felhasználás még meg sem fordult a fejemben...

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez