2011. október 21., péntek

EDC holmik - rebel



Késes-felszereléses körökben gyakran hallani az EDC rövidítést, ami az "every day carry - minden nap hordott" kifejezést takarja. Gondoltam bemutatom én is mit tartok minden nap magamnál.
Jelzem, hogy ez hétköznapi, városi helyzetre vonatkozik, egy erdei túrázás teljesen más felszereléseket kíván.

Fontos, hogy mindig legyenek nálunk az irataink. Én erre egy vékony Maxpedition irattárcát használok (micro wallet), sprapabíró egy dög. Nem árt, ha tartalmaz egy cetlit olyan infókkal mint a vércsoportunk, esetleges gyógyszerallergiák, stb. Elengedhetetlen még egy jó telefon is. Személy szerint az android platformot javaslom, rengeteg hasznos programot találunk, ami valóban megkönnyítheti az életünk, és a gatyánk sem fog rámenni. Az én választásom egy HTC Desire-re esett lassan egy éve, és azóta sem bánom. Céges mobilként egy iPhone4 is része a pakknak, de annak hordása inkább kényszer, nem választás kérdése volt.

Na de térjünk a tárgyra.

A következő fontos pont egy elsődleges EDC/SD zsebkés. A hétköznapi feladatokon kívül az sem baj, ha önvédelemre is alkalmas a jószág, utóbbi nálam kiemelt szempont, mióta nem hordok fegyvert.
Jelenleg egy Emerson mini CQC-7BW lapul a zsebemben.


A tanto penge masszív, ugyanakkor jó szúróképességű, az egyenes élek pedig könnyen élezhetők. A márka az utóbbi időben nagyon megfertőzött!

A lista egy multitool-kulcstartós (Leatherman Squirt Ps4) kulcscsomóval kiegészítve szinte teljes is, amennyiben nincs nálam semmilyen táskaféle. Az esetek többségében viszont legalább egy nagyobb övtáska (Maxpedition Octa) vagy oldaltáska (Maxpedition Fatboy) még befigyel, így további kütyük kerülnek a listára.


Fontossági sorrendben:

  • Egy kisebb méretű, másodlagos zsebkés. Elsősorban olyan feladatokra, amire az elsődlegest sajnálom használni, mint pl. a májkrém konzervdobozból kikaparása. Erre mostanában egy Kershaw NRG-t hordok.
  • Paracord. Mindig akad nálam 2-3 m belőle, pokoli hasznos és filléres holmi.
  • Toll. Mindig jól jön, pláne ha egy kisebb notesz is akad mellé.
  • Élező. Ha már két kés nálam van, az sem árt ha meg tudom őket fenni akárhol. Egy Fallkniven DC4-est rendszeresítettem erre a célra, lassan két éve, csak ajánlani tudom mindenkinek.
  • Kanálgép. Mivel a szőr feláll a hátamon a kajáldákban kapott műanyag evőeszközöktől, hadra fogtam egy sajátot. A klasszikus, fém, katonai kanálgépet el lehet felejteni, nehéz, zörög, vacak. Nagyon jó műanyag verzió kapható pl. a decathlonban, de mégjobb választás lehet a Light my Fire spork, amiből én mindenhol tartok egyet. A villa része törik! Nézzük meg jól hova csomagoljuk. Az ára ennek is vicces, 390 forintért szerezhető be bármelyik Mountexben.
  • Öngyújtó. Nem csak a crack-pipánkhoz, de bármi máshoz is jól jöhet. Nem tétel, nem súly, érdemes hát bedobni egyet a cuccunkba. Javaslom a szúrólángos verziókat.
  • Ezek mellett egy pendrive és hasonló apróságok szoktak még csellengeni nálam.


Most van tervben egy komolyabb zseblámpa vétele, ha meglesz, akkor az is felkerül a listára. A kinézett modell az EagleTac T20C2 a maga 720 lumenjével.

Hasznosnak tartom még a karabinereket is, és a vércsoport-megjelöléssel ellátott kiegészítőket.
Paranoiásabbak bepakolhatnak még némi fájdalomcsillapítót és sebtapaszt/kötszert is.
Bár a lista hosszúnak tűnik, ezek a cuccok meglepően kevés helyet foglalnak el. Egy Fatboy-ban például a fő tárolóhoz hozzá sem kell nyúlnunk, az oldalsó zsebekben kényelmesen elférnek, amikor pedig kell valami, örülünk, hogy nem hagytuk otthon.

Természetesen a rendszer alapeleme, hogy legyen mibe beletennünk mindezt. Aki bármiféle táskát keres, ne a piacon tegye, és ne vegye meg a gagyit. Ha spórolás árán is, de érdemes a vastag cordurából készült márkák közül válogatni, elsősorban természetesen a Maxpedition termékei között.
A képeken egyébként egy friss beszerzésű Octa övtáska látható foliage green színben.

Nálad mi szokott lenni és miben?
Írd meg kommentben.

Üdv,

rebel

2011. október 17., hétfő

2011. Nagy Őszi Nyereményjáték update

Üdv Mindenkinek!

Elsőnek is elnézést szeretnék kérni, hogy a nyereményeket csak most teszem közzé, mikor elvileg tegnap le is járt a verseny. Sorry és bocsi, meg ilyenek!

Az eredeti kiírás, ami itt olvasható, nem tartalmazza a nyereményeket, és ezt most ezennel pótolom, illetve egy kicsit módosítanám is az ott leírtakat.

A verseny 2011.10.23.-ig éjfélig tart. Tehát a képeket addig küldheted be, DE adok még egy hét szavazási időt is, hogy legyen egy kis esélyük azoknak is akik később kapcsolódtak be a játékba. Tehát szavazni lehet 2011.10.30.ig, természetesen éjfélig.

Két nyertes lesz, -ahogy már írtam, ez változatlan- az egyiket barátommal Firesnakkel fogom kiválasztani, másikat ti, a lájkolásotokkal. Tehát minél több lájk van egy képnél, az nyer. Már kérdés volt, igen reklámozhatod magad és a versenyt is, elvégre az a cél, hogy minél többen megismerjék a nevemet, az oldalamat - ami nekem jó, az nektek is jó. 
Ebben a segítségedet is kérem, és hogy mit adok lényegében érte???

Ennek a csomagnak a gazdáját én választom ki.

Tartalma:
* Fallkniven DC4 késélező
* Paracord levélzöld színben + csat hozzá, hogy tudj magadnak karkötőt készíteni ( ha hirtelen nem tudnád miről is van szó ide kattints )

Ajándék mely a ti szavazatotok alapján lesz átadva:


Tartalma:
* Paracord levélzöld színben + csat hozzá, hogy tudj magadnak karkötőt készíteni ( nem tudod miről van szó? -  katt ide )
* Nite Ize S-Biner Karabiner 4" - műanyag
* Spyderco Bug

Remélem mostmár minden egyértelmű, és mindent tudsz. Ha mégsem akkor kérlek jelezd itt vagy a facebook oldalamon.

További sok sikert kívánok mindenkinek.

Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky




2011. október 9., vasárnap

Élménybeszámoló a Tátráról

Üdv Mindenkinek!

Mint már sokan tudtátok, szeptember végén az alacsony Tátrában kalandoztam egy kicsit párommal, Firesnake-val és barátnőjével Ágival. Gondoltam megosztom veletek is ezt a kis élményt, és röviden az előzményeit.

Ezt a kis hétvégi kiruccanást elég hosszú szervezés előzte meg. Időpont egyeztetés sem volt egyszerű, Kígyó munkahelyi beosztása miatt sem, illetve a gyermekeimet sem volt könnyű "lepasszolni" anyóséknak megőrzés ( tájékoztatásképp 4 db van belőle) céljából. Valamint a kocsim mely autószerelőnél volt/van már közel 5 hete, nem lett kész, kölcsön kellett kérni egyet. Na tisztelt olvasóim, ilyenkor derül ki, ki a barát és ki nem. Pont attól kaptam autót akitől egyáltalán nem is vártam volna el - köszönöm neki még egyszer, hogy lehetővé tette az utazásunkat.

Nagy nehezen minden akadály elhárult.
A táv nem olyan vészes -270km- pár óra alatt leküzdhető. Az Igo tökéletesre vizsgázott. Mondhatni azonnal odataláltunk. Útközben még megálltunk egyet bevásárolni, -felháborító, hogy még pár hónappal ezelőtt a szlovákok jártak hozzánk vásárolni, most biza már mi mehetünk át hozzájuk, szinte minden olcsóbb mint kis hazánkban, (294 euróval is számolva) természetesen a benzin nem ebbe a kategóriába tartozik- nagyon könnyű költekezni, érdemes folyamatosan számolni, hogy tudjuk mi hány méter!!!  
Megérkeztünk és ez a látvány fogadott minket. Nem nagy fényűzés. Fedél a fejünk felett, ágy a kis testünk alatt és egy kis fűtés. Tehát lényegében minden ami 11 euróba beleférhet, benne volt.


Pénteki nap folyamán csak ismerkedtünk a környezetünkkel. Nem siettünk el semmit, elvégre pihenni jöttünk.

Péntek estére fő program: főzés.


És mivel sok parázs kell ezért a fa mint olyan lényeges. Az erdőben rengeteg kiszáradt fenyő van, ami csak ránk várt, hogy magunkévá tegyük.


A vacsi természetesen fantasztikus lett.

Másnap a kirándulásé volt a fő szerep. Igaz kicsit párommal belehúztunk az alvásba -10.30 keltünk- de a nap ennek ellenére tökéletesre sikeredett. A cél Chopok leküzdése volt. Ezt ugye nem szó szerint kell venni, elvégre a libegők -át kell szállni- durván 1700m magasságig visznek fel. Neked csak cirka 300m kell megtenned. Ami megint nem egy nehéz feladat a "kikövezett" úton, bár a szintemelkedés nem kicsi. De táj folyamatosan kárpótol minden szenvedésért.








 
















A lányok nem bírták már a plusz métereket. Ők megvártak minket 2000m magasan ahol kipihenték a hegymászás izgalmait. Tény, hogy ebben a magasságban már az idő nem volt tökéletes. A szél fújt rendesen. Az egyik füleden be, a másikon meg ki.




















Mint utólag kiderült Firesnake egy kis videót is csinált a hegyen. Összevágta, tett alá egy kis zenét és íme, láthatjátok.




A nap végét egy éttermi vacsorával zártuk, amit nem volt könnyű találni. Étterem az volt dögivel, de mindegyik túl elegáns volt hozzánk, és nem volt kedvünk túracuccban betérni olyan éttermekbe ahol a legolcsóbb luxuskocsi a H2 Hummer volt.

A nap végét sörözéssel ( szlovák sörök nagyon finomak, és nem ritka a 10% -os, sőt ) és egy kis tüzeskedéssel zártuk, ami mondhatni kötelező volt mert a villanyt 21h-kor kikapcsolták a kis rétünkön.


Másnap reggel a szállásunkat korán el kellett hagyni. Vasárnapra egy laza cseppkőbarlang látogatás volt betervezve ami sikeresen meg is történt. A 3 nap első lehúzása -értékrendem szerint- itt történt meg. Míg a belépő 7 euró volt, addig a fényképjegy 10 euró!!!- na ez nem volt szép dolog tőlük. A cseppkőbarlang mondhatni szép volt -ugyanolyan mint a többi száz- de már a 30-40. perc környékén már kicsit uncsi volt.




Sajnos minden jó véget ér egyszer.
De abban biztos vagyok, hogy ennek még lesz folytatása.
Pár késes képet is készítettem itt, de az egy másik "történet".

Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky

ui: jelentem a blog motor még mindig nem tökéletes, képszerkesztéssel küzdünk még egymással

2011. október 6., csütörtök

Microtech Knives - rebel


Korábban már megjelent itt pár irományom beidézve, azonban eljutottunk technikailag oda, hogy van hozzáférésem közvetlenül beposztolni ide. Örvendetes!
Ennek okán kicsit bemutatkoznék az újonnan bekapcsolódóknak.

Fegyveres-késes elmebajomat 2006 körül kezdtem a nethírlap fórumán, ahonnan a késportál közösségéhez csapódva mélyültem el a kések világában. Azóta sem javult ez a betegségem, így minden érdekel, ami kés, fegyver, EDC felszerelés, fotózás és túrázás, sátorozás. Emellett nagy szerelmese vagyok az amerikai autóknak, a V2-es motoroknak, a sörnek és a rock n’ roll-nak. :-)
Vannak, akik korábban már látták a fotóim, syaky-nál megjelent korábban több is, a weboldalamon közel ötszáz késes kép található. Civilben mérnök vagyok, így a téma főként hobbi számomra, de a munkám és a hétköznapjaim során is gyakran hasznát veszem ezeknek a holmiknak!


Most a Microtech késekről ejtenék nektek pár szót.


A céget Anthony L. Marfione alapította családi vállalkozásként, 1994-ben az USA-beli Florida államban. Az innovatív dizájn, jó anyagok és precíz szerkezeteik révén a márka hamar az élvonalba nőtte ki magát, így ma elsősorban a tehetősebb (vagy türelmesebb), igényes késkedvelő rétegből kerülnek ki vevőik.
2005-ben a vállalat Pennsylvania államba költözött, ahol kiegészült a Marfione Custom Knives néven már egyedi késeket is gyártó részleggel, majd 2009-ben az egész brigád Észak-Karolinában vert tanyát. Több kést terveztek kifejezetten az US ARMY részére is.

Működésük szerint az alábbi típusokat különböztethetjük meg:
  • fixpengés kések
  • automata kések
    • oldalra nyílók (SO – side opener, a rugó csak nyitja a pengét)
    • előre nyílók (OTF – on the front)
      • SA - single action (a rugó csak nyitja a pengét)
      • DA - double action (a nyitás és a zárás is rásegítéses)

A felsorolás sorrendjénél maradva:

A fixpengés késeik különlegessége szerintem a rendhagyó forma.
Az én ízlésemnek ezek a kések brutálisan jól néznek ki.


Az oldalra nyíló (SO) típusok működését mindenki könnyen el tudja képzelni, megegyezik azokkal az ócska rugóskésekével, amiket minden piacon el akarnak nekünk adni „ezeröccá” felkiáltással. Előfeszített rugó gombnyomásra kiold, a penge oldalra, ívben kicsapódik. A zárás manuálisan történik, a rugó megfeszítése ellenében.


Az igazi Microtech-feeling azonban az OTF kések kapcsán jön elő, amikor a penge előre, egyenes vonalban ugrik ki a markolatból. Nem véletlen, hogy azok a modellek a legnépszerűbbek.
A single action OTF kések működésnél az elv ugyanaz, mint az oldalra nyílók esetén. Egy rugó folyamatosan megfeszítve nyomja a pengét előre. Gombnyomáskor a penge útja szabaddá válik, a rugó azt végső, nyitott helyzetéig nyomja, ahol reteszelődik. Záráshoz a pengét kézzel kell visszatolni a markolatba, amit a fakírok megpróbálhatnak a tenyerükkel, a többieknek inkább a kés végén található felhúzókarral való visszahúzást javaslom.



A típus előnye, hogy stresszhelyzetben nem tudja megakasztani a nyíló pengét semmilyen akadály. Hátránya, hogy akkor sem tudja megakasztani semmi, ha épp a zsebünkben nyílt ki a kés, illetve a rugó állandó megfeszítettsége óhatatlanul annak kigyengüléséhez vezet. Ezért ezeket a késeket nyitva érdemes tárolni. További hátrány, hogy egy kézzel a kés nem csukható be.

Tipikus SA OTF a HALO sorozat:


Jack Bauer is ilyennel tolta a 24-ben:



A double action OTF kések működése ennél némileg trükkösebb. Itt a rugó alap esetben nincs megfeszítve. A nyitó pöcök előretolásakor a rugó megfeszül, majd kiold, és egy nagy ütést mér a penge végére, amitől az lendületből kinyílik, majd rögzül.
Becsukáskor a pöcköt magunk felé húzva a rugó ismét leold és visszarántja a pengét a markolatba.


Előnye, hogy egy kézzel működtethető, a rugó nem gyengül ki, és akadály esetén a nyíló penge megáll. Utóbbi egyben hátránya is, mert egy stresszes szituációban egy félig kinyílt kés nem megengedhető luxus. Ilyenkor a pengét kézzel ki kell húzni, majd minden működik tovább.

Tipikus DA egyed a COMBAT TROODON:


Az ne feledjük, hogy ezek a kések jelen jogi állapot szerint Magyarországon, közterületen nem viselhetők rugós voltuk miatt. Más kérdés, hogy mennyi esélye van egy átvizsgálásnak, és hogy ki mit vállal be. 

Egy biztos, a leendő tulajok nem bánják meg, ha költenek egy ilyen vasra, a minőségük és kidolgozottságuk lenyűgöző.



Üdv,

rebel

A gyártó oldala:

További források:
MTP archívum
Késportál
Wikipedia

Képek: net

2011. október 4., kedd

VIII. Nemzetközi késkiállítás és vásár - ahogyan én láttam

Üdvözletem!

VIII. Nemzetközi Késkiállítás és vásár, röviden/tömören.

Helyszín a szokásos Lurdy ház, a terem nem. De sajnos a körülmények ugyanazok. Rosszul megvilágított helység és a szokásos sötét színű asztalterítők. Az egész épületben ez az egy tábla volt ami a kiállítás helyszínét jelezte, természetesen közvetlenül a  bejárat előtt.


Szombati napon a látogatókból nem volt hiány. Hogy miért jönnek akkor a legtöbben?! Nagyon egyszerű az indok. Aki vásárolni akar gyorsan le akar csapni az árura, mert ugye jellemzően mindenből egy darab szokott lenni. Az érdekesebb/jobb/igényesebb termékek nyitás után 30 perccel már elkeltek. :D








A kiállítók mintha többen lettek volna. Külföldi jelenlét igen csekély volt ahhoz képest, hogy nemzetközi a rendezvény. Hogy ez miért van nem tudom, de biztos igen sok minden közrejátszik a dologban. ( Ha minden összejön akkor a 2012 németországi késkiállításra elmegyek és megmondom a tuttit.) A kiállított kések többsége már sok kiállítást látott, de szerencsére elég sok újdonságot is volt szerencsém felfedezni.


Befejezésképpen mit tennék máshogy ha rendező lennék?!
* erőteljesebben reklámoznám,
* a helyszínt jobban kitábláznám,
* 1-2 monitort betennék érdekesebb videókkal,
* esetleg meghívnék valami sztárvendéget,
* ajándékot sorsolnék a belépők között,
* terítőt mindenképp lecserélném :D     -   hirtelen ennyi.

Ha késkészítő lennék mit tennék?! Kicsit érdekesebbé tenném az asztalom -pl. egyedi megvilágítás, tesztelhető kések- , valamint készítenék olyan apróságokat amik minimális erőfeszítésembe kerülnek de pár ezrest azért megér. Az ember szeret hazavinni kis apróságokat, ami arányában véve nem drága de, vagy hasznos vagy éppen csak aranyos.

Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky
Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez