2012. március 15., csütörtök

Egy szokványos vasárnap - rebel

A múlt hétvége előtt felmerült a szokásos gondolat: menjünk el valahova.


Az erdei túrázás képe helyett most egy pár évvel ezelőtti emlék újraélése járt az eszemben. Így némi ötletelés után végül egy különleges kaland mellett döntöttünk: meglátogatjuk az ország egyik elhagyatott katonai objektumát. A választás az általam már bejárt, Veszprém környéki volt Szovjet radarállomásra esett. Konkrét helyet direkt nem írok, akit érdekel, könnyen utánajárhat - még geoláda is van a környéken!


Az objektumról annyit érdemes tudni, hogy egy kontinentális méretű hálózat tagja volt. A felszínen két hatalmas radarernyővel és egy hangárral, a felszín alatt pedig két emelet mélységben a radarhoz kapcsolódó tevékenységekhez szükséges helységekkel és berendezésekkel. Nagyrészt már szétlopták az évek alatt, de így is különleges hangulata van a helynek. Legendák szerint a hat emelet mély, és nukleáris rakétafejek is pihentek már itt - ezekre sajnos semmi jel nem utal a helyszínen. A hely hivatalosan lezárt terület, nem látogatható. Ezt mindenki vegye figyelembe, ha mégis bemenne.













Némi mentális felkészülés után vasárnap reggel Syaky felém kanyarodott, és nekivágtunk a majd' kétórás útnak. Elsőnek a ládát kerestük meg, nem volt túl nagy feladat, az majd az utánunk menőknek lesz. ;-)


A helyhez érve elég furcsát tapasztaltunk. Néhány ember ott lődörgött a kapunál, de nem sok vizet zavartak. Aztán a lejáratként funkcionáló szűk szellőzőt megközelítve furcsa hangokat hallottunk lentről. Lepréseltük magunkat, és felfedtük a titkot: odalent elhelyeztek egy akkuról menő hangforrást, amiből Szovjet katonák beszéde, légósziréna, morze kódok és hasonlók szóltak folyamatosan. Először kicsit meglepődtünk rajta, elhitetitek.
A következő furcsaság amibe belefutottunk, hogy az egykori állapotot bemutató fotók lógtak a falon - persze mindez a tök sötétben.


Később belefutottunk egy szervező srácba (aki egy szál kulcstartós lámpával volt odalent - ???), aki felvilágosított, hogy épp erre a napra szervezett egy csoport egy előadással egybekötött tárlatot, annak a kellékeit látjuk/halljuk.
Végső soron nem volt zavaró, mert épp mire kijöttünk, akkor mentek le. Hozzátenném viszont, hogy amit akkor láttunk megrázó volt; a csoportból 2-3 ember kivételével olyan ruhában és felszeleléssel voltak, amiben a kisboltig nem mennék el, nemhogy egy erdőben lévő tök sötét föld alatti katonai bázisra. Tornacipő, koptatott farmer, melegítőgatya, fehér dzseki, makkoscipő...


Az alábbiakban egy kis videó amit készítettem, nézzétek el a minőségét és a stílusát, ebben még van mit tanulnunk!




A kaland után tüzet raktunk, megkajáltunk és nap el is ment.
Azt gondolom tartalmas és emlékekkel teli nap volt.
Javaslom ti is minél több napot tegyetek a többitől különbözővé.

Üdv,
rebel
















9 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Helyi srác vagyok és beszéltem a főerdésszel, aki kb 30 évet húzott le a környéken.
    Elmondása szerint a bunkert 6 hónapig el lehetett zárni hermetikusan.
    És IGEN, volt itt atomtöltet. Konkrétan tudnak 1 próbalövésről, amit az Ural-hegység mögé lőttek (bár nem tudom, hogy az rendelkezett e fejjel vagy sem).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor csak abban a tudatban erősítesz meg, hogy a hely nem 2 szintes. Azokban/annyi helyiségekben nem tudna ellenni annyi ember aki tudja működtetni az egész bázist.
      De hol van a többi szint lejárata???

      Törlés
    2. Ha jól emlékszem az öreg azt, mondta, h 2-nél több szintes. Bár én se tudok többről. Még annyit mondott, hogy van valahol egy kisebb bunker valahol lejjebb. Az volt a parancsnoki központ állítólag. Tehát az valahol lejjebb van a hegy másik részén, de azt még én sem láttam.

      1-2 link:
      http://www.karpat-medence.hu/c.php?c=kozepso-hajag-holeopard-allomas
      http://www.vg.hu/kozelet/atombunker-unatkozo-nyugdijasoknak-kozepso-hajagon-160281

      Törlés
  2. Őrzik a helyet bármilyen szinten?

    VálaszTörlés
  3. Még egy tipp :)
    Tavasszal az emberek kilószám szedik a környéken élő medvehagymát. Ha szeretitek (és felétek nem nagyon terem), ajánlatos még egy túrát tenni errefelé :)

    És a legfontosabb: Gratulálok a blogért! Hasznos információk vannak itt.
    Csak így tovább! Köszönet érte!
    Üdv
    cato

    VálaszTörlés
  4. Köszi az infókat!

    Nem őrzik, aki szeretne, be tud menni.

    VálaszTörlés
  5. Ismeri valaki a másik három állomás helyét?

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok, engedjetek meg egy kis pontosítást mert elég nagy sületlenségek vannak itt.
    Az ojjektum nem radar volt, hanem egy troposzférikus hírközlő hálózat egy tagja. A tornyokon antennák voltak, több irányba tájolva. A hajagi volt a BARS 504, Mo.n még három hasonló található.(galgamácsa, lapistó, tedej) Egyedül ez volt ennyire védett és autonóm.
    Az atomtöltet pedig teljesen butaság, urban legend. Mo.n csak tótvázsonyban és kiskunlacházán tároltak robbanófejet, ezenkívül volt egy átmeneti tároló ha jól tudom császáron. A BARS nak semmi köze nem volt sem a rakétákhoz, sem atomhoz. Akit jobban érdekel a téma, rengeteg infót találhat itt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9119026

    üdv

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez