2012. január 29., vasárnap

Lone Wolf újdonságok a Benchmade-től 2012

Üdv!

Mint tudjátok a Lone Wolf mint cég, megszünt - vagy  inkább megvette a Benchmade?! Nem tudom.
De a lényeg él tovább, és mint láthatjátok vannak újdonságai is.

syaky



2012. január 27., péntek

Újabb tracker - A Garmin fit

Sziasztok !

Ígéretemhez híven, még utoljára egy ismerősöm által ajánlott progit megnézek, és pont. Az alkalmazás pontos neve Garmin Fit. 


Első olvasatra azt gondoltam na itt van a megoldás! Hogy miért is? Mert a túrázáshoz használt Garmin hardveremben még sosem csalódtam. Gondoltam én naív - na itt a tutti.
Pénzt nem sajnálva -229 huf- azonnal a gépemre tettem, ami -emlékeztetésképpen- egy  Samsung Galaxy S II. 2.3.4 operációs rendszerrel felvértezve. Hangsúlyozom eddig a gépen futó navigációs rendszerek egyike sem mondta fel a szolgálatot használat közben. Igen tudom, hogy a városi navigációs programok jellemzően az útra igazítást használják de nekem jellemzően nem ez volt a bajom. Mikor működött, akkor a tracklog (kisebb-nagyobb hibákkal)  az úton volt -persze voltak kivételek- de sajnos elég sűrűn fordult elő, hogy elvesztette a jelet és akkor ugye nem számolt, csak a két pontot kötötte össze. (az elvesztés és a megtalálás pontját).
Ezek a kedvenc képeim!
Kérdem én: hogy lehet így pontosan mérni? - ez költői kérdés volt!


A másik nagy bajom pedig az volt vele, hogy az elvileg középen elhelyezkedő poziciómat mindig elfelejtette a helyére tenni. Nekem kellett mozgatnom a képernyőt, hogy lássam, hol is vagyok.

Na igy kellett volna folyamatosan kinéznie
 

Már az előző cikk írásakor is bennem volt a  feltételezés csírája miszerint lehet, hogy a pda-mban van a hiba és nem a programokban. Gondoltam ezt is leellenőrzöm.
Kerestem olyan progit ami a gépemben lévő gps-t teszteli le. Sajnos csak egyet találtam hirtelenjében, de ez csak az éppen aktuális állapotot mutatja, és nem veszi fel "munka" közben. A GPS test kb. 50 percen keresztül futott az eszközön és soha nem szakadt meg a kapcsolat. Sokszor, nagyon sokszor mutatott gyenge jeleket, de 5-6 holdat mindig látott 30% körüli értéken.
Ezt is drága magyar forinton  vettem. Ez sem tökéletes program, de a célnak megfelelt.


Természetesen ez a tracker program is csak online módban tud működni. Ő csak 4 fajta tevékenységet ajánl fel választásként amiből az utolsó az "egyéb". - ez az egyéb ez tetszik, ebbe minden belefér. De megint felteszem a költői kérdést. Mi változik ha más-más tevékenységre állítom be? A kalóriaszámlálás? - és az egyébnél akkor mit számol??
Mindegy. Részletkérdés, ami engem már az első 10 perc után nem érdekelt.

Hogy mi a következtetésem ezek után?! Még mindig nem tudom. Ennyi célirányos program lenne rosszul megírva?! Vagy a felső kategóriás pda-m lenne a ludas?! Még mindig nem tudom. Nem merek kimondani semmit. Maradjunk annyiban, hogy a tények azt mutatják amit.
Ha valaki veszi a fáradságot, és az összes általam kipróbált gps trackert újra leteszteli akkor talán kiderülhet valami.
Addig is kiemelném egy olvasóm tapasztalatait:

Syakynak ígértem, hogy itt a blogon is megosztom tapasztalataimat a mobilos GPS-ekről.
Újraolvasva a posztot, most azt mondom: ám legyen, de sajna sok újat hozzátenni nem tudok.
Telefon adatai:
Samsung S Plus
Build: Gingerbread
Firmware: 2.3.3
Kernel: 2.6.35.7

>>>GPS Essentials

Budapest - Cegléd. Átlagsebesség: 2400km/h. Az utat pedig nyílegyenesre rajzolta.

>>>GPS Walk and Run Tracker

Az utca sarkáig sétáltam vele. A helymeghatározás és az max. sebesség ugyan pontos, de az átlagsebességemet sikerült 42km/h-ra kiszámolni.

A többinél kb. Syakyt tudnám ismételni, tehát megerősíthetem: a probléma nem egyedi.
Amit még fontos megjegyezni: a készülék beépített GPS vevője tökéletesen működik, az előre telepített progival és Google térképpel együtt pontosan visznek el mindenhova. Csak sajna keveset tud. Viszont tény: azt nagyon! :)

Ha valakinek van ötlete, javaslata, nyugodtan ossza meg az információra éhező bloggazdával és olvasóival!
A magam részéről az sem baj, ha fizetős az alkalmazás, de:
-ne akarjon megosztani senkivel semmit semmilyen közösségi és egyéb oldalon
-ne akarjon olyan regisztrációt, ahol e-mailt és telefonszámot is meg kell adni: spamekre nem vagyok kíváncsi
-ne csak kínaiul beszéljen :) komolyra fordítva, preferált nyelvek: magyar, angol, német

Röviden ennyit tudtam hozzátenni a cikkhez, már ha ez hozzátételnek minősül... A GARMIN Fit tesztjét pedig várom / várjuk!




Az előző cikkem megjegyzésébe kaptam egy linket aminek szeretnék egy kicsit megint utánajárni. Nem teljesen az én problémámra ad megoldást, de ki tudja még az is lehet, hogy igen. 
A program neve: Locus , nagyobb tudást igénylőknek Locus Pro. 
Ha te is ki szeretnéd próbálni a progikat, itt egy kis plusz segítség.

qr-kodqr-kod

Remélem most is tudtam újat mutatni/mondani.
Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky

ui: ha bármi tapasztalatod lenne a Locus-sal, kérlek majd oszd meg velünk is - köszi.

2012. január 26., csütörtök

Surefire 2012 újdonságok

Üdv Mindenkinek!

Igaz, hogy nem forgalmazom, de azért érdekes lehet számotokra. A videó szerintem igényes és látványos.

syaky




2012. január 21., szombat

Androidos tracker progik - és a véleményem

Üdv Túrázók, és mindenki más!

Nem gondoltam volna, hogy ebből blog lesz, de sajna az igen rossz tapasztalataim miatt, bánatomat és csalódottságomat "papírra" kellett, hogy vessem.

Előszó:
Ha folyamatosan olvassátok blogomat, akkor tudjátok, hogy 2012 év nagy fogadalma az volt, hogy teljesítmény túrákra készülünk és ezért olyan programot keresek telefonomra amivel az egész folyamatot  elemezni tudjuk és ebből lényegében kiderül, hogy mennyit fejlődtünk. ( A többesszám Firesnake-t jelenti )
Neki is fogtam a program keresésének (rengeteg van a marketen) és én naiv azt hittem, hogy rábökök az első nevesebb programra és kész, ennyi az egész. Hát jelentem ez nem így van. A következőkben az általam tesztelt programokat fogom nagyon röviden bemutatni. Lényegében egyik programban sem tudtam/akartam elmélyülni, mivel azt a dolgot amire lényegében ki vannak találva, egyáltalán nem tudják  megbízhatóan  teljesíteni.

Első költői kérdésem. Mire is való egy tracker program?! Szerintem, az általam megtett munkát -ez lehet bármely sport és jellemzően vezetés is- nyomvonalban rögzítse, és azt adatok formájában közvetítse a felhasználónak. Na ez nem sikerült egyiknek sem.

Nem tudom, hogy a hiba hol van. A szoftverben -több célirányos programot is kipróbáltam, nem egy fizetős van közötte- vagy a hardverben ami egy csúcskategóriás készülék?!

dTracker GPS route tracking - erről a programról még véleményt sem tudok nyilvánítani mert el sem akart indulni a gépemen melyen Android 2.3.4 van

Endomondo Sports Tracker PRO - ezért fizettem is, ezt ajánlották a legtöbben. Pont azt kínálja amit kerestem. Különböző sportbeállítási lehetőség, tracklog készítése/mutatása google maps térképen (bár ez nem mozgatható/nagyítható), valamit az adatokat elég kúltúrált formában jeleníti meg - bár lehetne kicsit több is. Az mentett útvonaladat elküldheted a facebookra, email címre valamint az endomondo.com oldalra is. 
Sajnos sokszor csinált olyat, hogy a km óra mutatója beragadt -megállásnál- és ilyenkor úgy vette hogy továbbra is mozgásban vagyok. Természetesen ebből adódóan igen nagyot hibázik.  Képpel igazolható hibát a teszt alatt nem vétett ezért leellenőriztem az általa mért távokat és sajna nem kicsi volt a különbség. Egy 35 km távnál majdnem 10 km-t, a kilométer óra és az Igo navigációs rendszer szerint.



Gps Essentials -  navigációs programok svájci bicskájaként hirdeti magát a program. Tény és való, nem semmi tudás van belepakolva ebbe az ingyenes programba. Mindent tud amit az Endomondo (nem nehéz azt túlteljesíteni), kiegészítve sok praktikus és kevésbé fontos alkalmazással. Személyre szabható, nem kicsit. De mint már az elején is mondottam nem mélyültem el nagyon egyik programban sem túlzottan, mert sok program -többek között ez is-, már a használat legelején olyan hibát produkáltak ami miatt nem érdekelt a további működésük. Mit ér az egész, ha a lényeget rosszul/hibásan rögzíti?! ( Ajánlom figyelmetekbe a jobb oldali képet! Csekélyke 30 másodperc alatt megtettem 4315,64 kilométert, és ehhez az átlagsebességem 517721,29 km/h volt.)

  


Nomad GPS Sports Tracker - első ránézésre nagyon megtetszett a kialakítása. De sajna menet közben nem töltődik be a google térkép, csak a tracklog látható. Valamint az összes közül ennek van a legnagyobb "betegsége" NEM TÖLTHETŐ BE A FELVETT ÚTVONAL. Az már csak slusszpoén, hogyha töltőre teszed, a progi kikapcsol, természetesen minden addigi adatod elvész.



Open GPS tracker: - működését tekintve ez volt a legszimpatikusabb. De a hibázását tekintve, szépen beállt a sorba és követte a többieket. Elhagyta a jelet, és amikor megtalálta elrakott nyugat Líbiába (jobb oldali kép). Valamint az is érdekes volt, mikor mentem az M0-on -kék ég semmi égi akadály- fogta magát és levágott 1-2 kanyar (középső kép) - ebből adódóan a statisztikai adatok grafikonjai sem lettek tökéletesek (bal oldali kép). Nem volt olyan alkalom mikor legalább megközelítőleg jól működött volna. Arról már nem is beszélek, hogy külön tevékenységet nem lehet rajta beállítani. ( Bár arra is kíváncsi lennék, hogy milyen változtatások vannak számítás tekintetében mondjuk 27 különböző tevékenységénél.)



Outdoor Navigation Pro - ez volt a másik nagy esélyes aminél szerettem volna, hogy tökéletesen működjön. Ami nagyon fontos, hogy a sok kipróbált program közül ez volt az egyik mely magyar nyelven szólt hozzám, valamint az is lényeges momentum, hogy nem kell egyben megvenned, hanem különböző részekre van osztva és lehetőséget ad neked, hogy eldöntsd mire is van szükséged. Tudása igen sokoldalú, néha már-már bonyolult de ennek ellenére  nekem tetszik. Praktikus, hogy tudomásom szerint az általam összes tesztelt alkalmazás csak online térképekkel működött, addig ez felajánlja az offline felhasználási módot is. Sajnos már ott bekrepált a dolog mikor az általam megtett 500 méter sétát 12 tracklogon át mentette (bal oldali kép). 
Hogy a térkép annyira rossz -google maps-, vagy a gépemben lévő hardver -Samsung Galaxy S II-, esetleg a program? - a döntést rátok bízom, de az tény hogy valami nem tökéletes (középső kép). A jobb oldali kép csak hab a tortán, érdekességként hogy 8 másodperc alatt mit lehet elkövetni lejtőn.



Real Time Gps Tracker ez az alkalmazás már a kezdet kezdetén nem jött be nekem. Ahhoz, hogy egy Gps Trackert használjak miért kell magamat bárhol is regisztrálni?? Nem is erőltettem tovább.

My track - ez volt a másik amihez nagy reményeket fűztem. Mellette szólt, hogy magyarul kommunikált, valamint tudomásom szerint google alkalmazás amikkel eddig nem nagyon volt problémám. De ez is elég hamar hibázott. Mint a bal oldali kép is mutatja, a csík amit húzott maga után kicsit egyenetlen, és hogy szaggatott vonalat (középső kép) minek és hogy csinálta? - nem tudom, ne kérdezzétek, de a jobb oldali képek adatai ebből következtek.




Sports Tracker Pro -kialakítása tetszetős. Tudása megfelelő. Működése? Hát az bizony hagy maga után némi kívánnivalót.





















Végszó:
Az alkalmazásokat természetesen nemcsak 1x hanem több alkalommal, különféle helyzetekben is kipróbáltam. Ha a hiba egyértelműen látható volt akkor fotót is készítettem róla, ha nem leellenőriztem. A megtett távolságot a gépkocsi kilométer óráján is valamint, az IGO-val is teszteltem. Minimális -3-4%-nyi különbségeket nem vettem figyelembe. Ritkán kellett ehhez folyamodnom, mivel a trackerek elég látványos hibákat vétettek.



Konklúzió:
Gps az amit Garminnak hívunk. 


Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky


ps: Amiket leírtam nem kitaláció volt, hanem kőkemény általam tapasztalt tény, és hidd el nem örülök a végeredménynek. Hogy mi volt a gyenge láncszem?- nem tudom, de erősen érdekel. Ha te tudod, vagy vannak ötleteid nagyon szívesen olvasnám és megbeszélném veled a témát, itt a blogon.
A programokat Samsung Galaxy S II készüléken, android 2.3.4 rendszeren teszteltem. Nem tudok/nem hallottam róla, hogy az ebbe beépített GPS vevőkészülékkel problémák lennének, de ezek után már ... ki tudja?

Cikk megírása és kiadása után ajánlottak egy alkalmazást mely GARMIN Fit névre hallgat. Holnap túrázni megyek , kipróbálom és beszámolok róla.

 

2012. január 15., vasárnap

2012 év második túrája - Holdvilág árok, Lajos forrás

Sziasztok !


Igen, igen ismételten hétköznap túráztunk egyet ( 2012.01.09 ). A táv már kicsit hosszabbra sikeredett. Sajnos nem sikerült a technikát megfelelőképpen beizzítanunk, de a következő alkalommal már biztos szerencsénk lesz. ( Ha tudtok valami nagyon jó kis tracker programot Androidra azt szívesen veszem. Jelenleg az Endomondo van tesztelés alatt.) A megtett távolság -szerény becslésünk szerint- olyan 18 km környéke lehetett, és nem is a legkönnyebb terepen. 
Az erdőnek nemigazán volt/van gazdája. Mindenhol kidőlt fák az ösvényen, erdei padok szétrohadva/széttörve, patakon ugrálni kell át hidak hiányában ( van épségben is pár ) , javításra váró falépcsők. De a környék akkor is tutti.


A Holdvirág-árok valójában egy patak meder, ami levezeti a vizet a hegyről igény esetén (olvadáskor, esős időben). Ha esős időben tévedsz erre, ajánlott egy igen jó minőségű bakancs -lehetőleg Vibram talppal- és nem árt valami olyan öltözet amit nem sajnálsz mert esés nélkül szinte tutti, hogy nem úszod meg.
  



Ha végig a patakmederben megyünk, akkor az árok végén találkozhatunk egy létrával ahol fel kell másznunk a továbbhaladás érdekében. De előtte még az Ősember barlangba illik benéznünk - tehát zseblámpát érdemes magunkkal vinnünk. ( Itt megjegyezném, hogyha túrázni mész zseblámpa kötelező tartozék pót elemmel! )



Holdvilág-árok után irány a Lajos-forrás ami a legbővebb vízhozamú és legismertebb a Bölcső-hegy oldalában.  Majd kis kerülővel vissza.


Persze a szokásos tüzeskedés, és kajálás sem maradhatott ki.


Végszó:
Sajna egyszer minden jó véget ér. A mai napnak is vége lett. De mint kiderült a 18 km leküzdése egyáltalán nem okoz gondot egyikőnknek sem. A technika sajna nem állt mellénk, de sebaj majd a következő alkalommal sikerülni fog.

syaky

ui: ha van valami infó ami esetleg érdekelne konkrétan benneteket, kérem jelezzétek és megpróbálom teljesíteni

2012. január 9., hétfő

Hidegfémes "túra" - Bevezetés

Üdvözlet mindenkinek !

Pár héttel ezelőtt volt egy hirtelen jött ötletem. Van-e létjogosultsága egy Hidegfém webshop szervezésében szervezett "túrának"?!
Ez az ötlet akkor jött mikor az Aréna pláza mozijának kanapéján csücsültem és vártam a film kezdésére. ( A legsötétebb órát néztem meg 3D-ben. Nem nagy film nem ajánlom. :D ) Azonnal be is írtam a facebookomba, és gondoltam pár reakciót biztos kapok majd rá. Másnap dél környékén megnéztem a reakciókat, és bizony elképedtem de rendesen. Nem gondoltam volna, hogy az olvasóimat ennyire érdekelnék egy általam szervezett "kirándulás".Alig 16 óra alatt durván 20 hozzászólást kaptam. A beszélgetés azóta is folyik és most ebben a pillanatban 445 ember olvasta el, ( az 522 lájkolóból ) 41 ember beszél erről, és 34 ember jelölte meg a posztot. Hozzászólások száma 55.
A vélemény egyöntetű. Örülnének ha lenne, és elég sokan jelezték, hogy el is jönnének. Tény, hogy nagyon sok múlik a helyen, az időn és a szervezésen is. De itt is feltenném a kérdést! Legyen?

Mivel nem mindenki regisztrált facebook felhasználó, valamint itt könnyebb a topon tartani az egész mizériát, ezért szeretném ha a konkrétabb szervezés inkább itt folyna, mint ott.
Még semmi sem konkrét, csak egy dolog. Valószínűleg belevágok. Szerencsére segítőtársaim már vannak. Minden kérés nélkül jelentkeztek, hogyha segítség kell, akkor nyugodtan szóljak és odateszik kis testüket. Itt a blogon szerencsére nem egy bonyolult dolog a közvélemény-kutatás. Több dologra is kíváncsi lennék.
Azt szeretném, ha véletlenül eltévednél majd a erre az  eseményre, csak és kizárólag pozitív élményekkel telve térj haza.
Folyamatába többször is blogolni fogok, vagy ezt fogom folytatni? - még nem tudom.
De az ötlet nekem is tetszik és azt mondom vágjunk bele!


Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky

ui:  Várom az ötleteiket! Mit, hogyan, mikor szeretnétek?! Irjatok!


2012. január 8., vasárnap

2012 Első túrája - Nagy Kevély

Üdv Mindenkinek!

Tettem pár fogadalmat szilveszter alkalmával. Ami itt, fontos és lényeges az az, hogy maga cselekmény és a blog megírása között lehetőség szerint minél kevesebb idő teljen el. Lehetőség szerint pár nap. Legyen AKTUALITÁSA - ennek most eleget is teszek.

Az idei év első túrájának dátuma 2012. január 4, a helyszíne pedig a Nagy-Kevély - alig pár km Budapesttől. A túra hossza nem volt túl nagy ( kb. 8 km lehetett), a hőmérséklet is elég kedvező volt ( +4C ),  de a hideg É szél rendesen belehúzott, s mivel jellemzően a hegygerincen volt a túraútvonal, volt belőle rendesen részünk. A cél most is az volt mint szinte mindig. Kiszellőztetni a fejünket, magunk mögött hagyni a város zaját, kajálni egy jót és egy jót dumcsizni. Jelentem ez most is maximálisan sikerült. Sőt egy nagy határozásra jutottunk Kígyóval. Teljesítmény túrára/túrákra szeretnék járni - ezért a következő alkalomtól a túráinkról tracklog fog készülni, amit majd jól ki is elemeztetünk az erre a célra készített programokkal. Bár hozzáteszem ezek nem fogják a teljes valóságot mutatni a teljesítményünkről, elvégre minket a táj szépsége is érdekel -magyarul néha megállunk nézelődni, fényképezgetni. Ami szinte tutti, hogy itt a blogon is több túrás poszt lesz található, remélem nem lesz nagy gond.




Észrevettem magamon, hogy öregszem ( mindenki annyi éves, aminek érzi magát - szerintem ) - legalább is fényképezés terén. Egyre több olyan fotót készítek a természetben ami csak egyszerűen, csak érdekes.



A csúcson ezt láttuk. ( Ha rákattintasz, kicsit nagyobb lesz a kép! :D )


A terv a következő. Minden egyes túránkat képek formájában megörökítjük és az év végén összegzést készítünk, ahol kiderül , hogy az év folyamán hol jártunk és - nagyságrendileg - hány km-t gyalogoltunk le. Mint már írtam, több túrás blog is lesz - de természetesen az összesről nem fogok beszámolni elvégre az uncsi lenne.

Végül egy "ravasz kérdés". Ha valaki nem tud tüzet gyújtani az erdőben, ( ahol nem látsz mást csak fákat), de azok a fák jellemzően nedvesek -elvégre esős az idő- és nem hoztál magaddal az égvilágon semmi szárazat - és persze Bear Grylls sincs a közelben-, de van a közelben egy pihenő fából Mit csinálsz?? Igen, igen a válasz tökéletes. Az asztalból levágsz egy közel 30 cm-es darabot és egyszerűen csak bocsánatot kérsz.


Ezennel zárom soraimat.
Megkezdődött a 2012 blogévem is. Remélem továbbra is a részvétetekkel megörvendeztettek és hozzászóltok érdemben a posztjaimhoz. Ha van valami témába vágó mondanivalód, ami szerinted másokat is érdekelhet írd meg, ha szerintem is az - közzéteszem. Ha van valami téma ami viszont téged érdekelne és szívesen olvasnál róla, légyszí azt is közöld velem. Segíts szerkeszteni, elvégre te olvasod, legyen olyan amilyet szeretnél.

Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky




Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez