2009. november 28., szombat

Fixpengés EDC-k röviden és érthetően by Brimestone

 Munkámból adódóan elég sok késes fórumon vagyok nap mint nap.Olvasok/találok néha olyan kis szösszeneteket/cikkeket amiket találok annyira érdekesnek hogy megosszam a blogom olvasóival is, és hogy ne vesszenek a feledés homályába írójától engedélyt kérve megjelentetem itt.
 A következő kis összefoglaló is szerintem ilyen.Az írója alias brimestone néhány fixpengés EDC ( Every Day Carry - mindennapi hordásra ) késének rövid véleményezését osztja meg velünk szerintem közérthetően és egy olyan szemszögből amit -szerintem- mindenki megért.
 Ezennel be is fejezném a bevezetőt és teljes/változatlan formában jöjjön a cikk.A cikk egyébként Nethírlap fórumban is megtalálható.

A cikk teljes formában Brimestone terméke.

Fixpengés EDC
Az elmúlt hónapokban eluralkodott rajtam egy fura érzés. Nekem kell egy használható fixpengés EDC kés!!!
1-1,5 éve már beszereztem egy CRKT Trimuph N.E.C.K.-t, de ez leginkább SD, mint EDC.
Golbat illetve Rebel kartácsok tanácsát kérve aztán beszereztem egy Ka-bar Becker Necker BK-11-et, Sodoma kartács segítségével. Ezután néhány hete találtam a Vaterán egy CRKT Ryan Plan B-t. Végül a novemberi Kaliber lapozgatása közben a Moskito hirdetésében láttam meg a Mantis TA-2 „vadászkést”, a beszerzésért köszönet Kempa kartácsnak.



A következő néhány sorban egy kis „összehasonlítást” olvashattok, remélem ezzel is megkönnyítem azok dolgát, akik esetleg hasonló fixpengés EDC kést keresnek.

Időrendi sorrendben.

CRKT Triumph N.E.C.K.
A penge kialakítása miatt inkább csak önvédelmi szerepkörben felelhet meg. Erre utal a N.E.C.K. mozaikszó is: No-nonsense Emergency Compact Knife
A penge anyaga 3Cr13 ami 52-55 HRC keménységűre van edzve. A kés teljes hossza 165mm, ebből a penge hossza 70mm, vastagsága pedig 3,5mm, tömege 96g. Nekem a fekete felületű változat van, ami elég strapabíró, legalább is az eddig tapasztalat ezt mutatja. A markolat gyárilag zöld paracordal van befonva. Kellemes csúszásmentes fogást biztosít.



A késhez egy Kydex tok is jár, ami lehetővé teszi a nyakban való viselést, illetve az övklip segítségével derékszíjon is hordható (max. 55mm széles övhöz), akár vízszintes, akár függőleges módon. A tok tömege önmagában 23g, a klipel együtt 71g.


A tokkal kapcsolatban annyi megjegyzésem lenne, hogy az klipet leszerelve a tok tartása sokat romlott, így a tokra egy polikarbonát lapot csavaroztam, ezzel a tok kissé megfeszül, és jobban tartja a kést.


A kés jelenleg is kapható 10 ezer forint körüli áron. EDC feladatokra szerintem kevéssé alkalmas.

Ka-Bar Becker Necker BK-11
Az első, már a hétköznapokban is használható pengével ellátott fixpengés késem.
A penge anyaga 1095 CroVan acél, ami 56-58 HRC keménységűre van edzve. A kés teljes hossza 172mm, ebből a penge hossza 81mm. (Ebbe szvsz a törvény kék őrei esetleg beleköthetnek, hiszen honnan is mérjük?) A kés tömege 80g. A penge maximális vastagsága 4mm.



A tok tömege 38g, és

nagyon jól tartja a kést. A tok kialakítása alapból csak nyakban történő viselést teszi lehetővé. Eleinte a kés kis tömege ellenére is szokatlan volt nyakban hordani, de néhány hét után teljesen megszokja az ember, és már fel sem tűnik, sőt néha oda is kapok, hogy megvan-e még.








A késhez gyárilag jár még fekete paracord is. De a markolatot magunk ízlése szerint fonhatjuk be, mivel gyárilag nincs befonva.
A gyártó honlapja szerint a tokra fel lehet szerelni TDI Metal Belt Clip-et, így az övön való viselés is lehetővé válik. A későbbiekben majd Kydex-ből kívánok hozzá övbújtatót készíteni. Addig is nyakkés szerepkörben fog majd szolgálni.
Az én –véleményem szerint- átlagos kezemhez a markolat eleinte kissé szokatlan volt, mivel a kisujj már csak a markolat végét támasztja.
Idehaza is hozzá lehet jutni 16 ezer körüli áron, de külföldi csatornákon keresztül már 12 ezer körüli áron is megúszható (persze ez erősen árfolyamfüggő).

CRKT Ryan Plan B
Ez volt az a kés amivel már korábban is szemeztem, de sajnálattal olvastam, hogy már nem gyártják. Mivel a Vaterán jutottam hozzá, így 100%-ig nem tudom biztosan, hogy eredeti-e, de a kidolgozását, a felületkezelését, illetve a tokot a Triumph N.E.C.K.-el összehasonlítva 98%, hogy a kés eredeti, vagy ha nem akkor egy elég jó minőségű koppintás.

A penge anyaga AUS 6M, ami 55-57 HRC keménységűre van edzve. A kés teljes hossza 173mm, ebből a penge hossza 76mm, így tökéletesen sünbarát. A maximális vastagság 3,5mm.
A markolat Zytel borítású, és az én átlagos méretű kezemnek kényelmes, és biztos, csúszásmentes fogást biztosít. A kés tömege 103g. A felületkezelés matt fekete, elég strapabíró.
A tok anyaga szintén Zytel, tömege 25g. Rendelkezik övklipel is, amin max. 45mm széles öv fűzhető át. A klipet 180 fokkal el lehet forgatni, illetve le is lehet venni, ha nyakkésként akarja az ember viselni.


Ezt a hordmódot azonban nem ajánlom, mivel a tok tartása nem 100%-os. Legalábbis a Becker Neckerhez képest elég gyengén tarja a kést. Azt hogy ez egy általános hiba, vagy csak az én példányom ilyen azt sajnos nem tudom megmondani.
A CRKT jelenlegi termékpalettáján én nem találtam olyan fixpengés sünbarát EDC kést, ami az én szempontjaimnak megfelelne. Sajnálom, hogy a Plan B már nincs gyártásban.

Mantis TA-2 „Seymour”
A novemberi Kalibert lapozgatva láttam meg a Moskito hirdetésében. Korábban is többször hirdették már, de eddig valahogy nem tűnt fel, nem érdekelt igazán.
A penge anyaga 420HC, sajnos a keménységéről még a gyártó honlapján sem találtam információt. A kés teljes hossza 196mm, ebből a penge hossza a gyártó megadása szerint éppen 3 inch, vagyis 76,2mm. Így maximálisan sünbarát. Ezekből az értékekből látható, hogy a markolat igen nagy, így akár borotvált mancsú medvék is könnyedén használhatják az Onesta mellett. A penge maximális vastagsága 3,2mm. A kés tömege 120g.
A hosszú, teljesértékű markolat gumi borítással rendelkezik, így nagyon kellemes fogása van, és maximálisan csúszásmentes.

A tok 38g tömegű is övklipel is rendelkezik, ami max. 40mm szélességű övhöz használható. Ez a kés is viselhető lenne nyakkésként is, HA a tok megfelelő tartást biztosítana. Ismét visszatérve a Becker Neckerhez: ez a tok sem ad olyan biztos tartást a késnek mint a BK-11 tokja. De ez övön való viselésnél nem okoz gondot.
Ami még szintén hibaként róható fel, hogy a kés tokba helyezésekor ügyelni kell arra, hogy milyen szögben helyezzük a kést a tokba, mert a tok pengeháti íves kialakítása miatt a kés megakadhat a tokban.

A kés felületkezelésétől nem vagyok elájulva. Már néhány óra taperolás után kezd megkopni a felületkezelés az éleknél. Igaz ezért az árért szerintem nem olyan vészes.
A pengén lévő két furatnak sem igazán látom értelmét, szvsz feleslegesen gyengíti a pengét. Ehelyett a markolat végére kerülhetett volna inkább egy furat.
A Moskitonál jelenleg akciósan 7500 forintért kapható, de alapból is 10 ezer alatti áron szokott lenni.

Konklúzió:
Mindent összevetve ezen késekből a következő tulajdonságokat gyúrnám össze.
A kés legyen olyan mint a Mantis TA-2, de a markolata gumi helyett legyen olyan zytel mint a CRKT Plan B-nek. A tokja olyan masszívan fogja a kést mint a Ka-bar BK-11-nél, illetve az övklip olyan kialakítású legyen mint a CRKT Triumph N.E.C.K.. Tudom… kéz a bilibe, vagy irány egy késkészítő szakember.
Ár/érték arányát tekintve nálam az első helyen a Mantis végzett. Második a BK-11, harmadik a Plan B, és az utolsó a Triumph N.E.C.K.

A keresgélés során sok más kés is látókörömbe került, de vagy a méretük, vagy az áruk miatt végül nem szereztem be őket. Ilyen volt pl a EKA Nordic H8 (sajnálnék egy 20e körüli kést napi szinten nyúzni), vagy a Cold Steel Pendleton Hunter Mini (amikor az Extrametálban megláttam majdnem elröhögtem magam, mint egy nagyobbacska fogpiszkáló)

Egy kis hozzászólás by syaky:
Szerintem nagyon jó kis összevetés, de bárki venni is kést a felsoroltakból ne vegye készpénznek azt amit itt most elolvasott esetleg.Mindenki más.Pl. más a tenyér mérete.Ez egy vélemény Brimestone tollából kiindulási alapnak nagyon jó de nem szeretném ha bárki szapulná őt amiatt amit itt leirt.

És egy kis reklám:
A hidegfem weboldal a felsorolt késekből két kést is  forgalmaz.Ha megtetszett mondjuk a Kabar Becker Necker nyakkés vagy CRKT Triumph back with paracord akkor tudod mi a dolgod.Ha esetleg parocordot szeretnél venni hozzájuk akkor azt is megteheted csak kattints ide.

Köszönöm hogy elolvastál és Köszönöm Brimestone-nak hogy megengedte hogy megjelentessem a leírását.
Maradok tisztelettel:
syaky alias Sztrakkay Tamás



2 megjegyzés:

  1. Szervusz Syaky !

    Tökéletes megoldás a videók helyett. Ilyen korrekt tájékoztatással, csak a kaliber lapjain szoktam találkozni. Ez kell nekünk, nem a "joshibarát" !

    AMA.

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen.
    Szerintem én is ráállok az ilyen típusú "szösszenetekre".

    syaky

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez