2009. november 17., kedd

Rebel bemutatkozik.... Spyderco Persistence

Üdv Mindenkinek !
Ezennel jelentem hogy néha-néha társszerzőként Rebel cikkei/késismertetői is megfognak itt jelenni.
Ha valaki nem tudná Ő gunpic.info oldal tulajdonosa. Mivel én nektek olvasóknak a legjobbat akarom ezért meggyőztem Őt hogy képeivel cikkeivel segítsen nekem a hidegfém blog szerkesztésében.
Remélem nem gond.
Ezennel elolvashatjátok bemutatkozó cikkét.

Maradok tisztelettel:
Sztrakkay alias syaky

Spyderco Persistence - rövid ismertető - rebel

A kés, amit legtöbben csak mini Tenacious-ként emlegetnek.


Eredet
A késkedvelők közül szinte mindenki ismeri a Spyderco Tenacious modellt, amely sokáig birtokolta az "egyetlen Kínában gyártott Spyderco" címet.
Noha a cég Byrd márkanév alatt rengeteg féle kést gyárt Kínában, ez volt ez első modell amely az anyacég nevét, logóját és nyitófuratát kapta. Ez váltott is ki vitákat annak idején, hiszen pont azért készült új névvel a sok kínai bökő, hogy egy esetleges gyártási/anyagminőségi baki kapcsán ne az anyacég hírnevét rontsa el. Közkedvelt modell tehát a Tena', vonzóvá teszi többek között a FFG (teljesen simára köszörült) pengéje, G10 markolatpanelei, és alacsony ára.

 A Tenacious:

A kistestvér
A Tena sikerein felbuzdulva a cég kiadta annak kistestvérét, immár 8 cm alatti pengehosszal, így ez a modell -ellentétben a Tenával- a hatályos jogszabályok szerint nem minősül KKVE-nek (közbiztonságra különösen veszélyes eszköz), így szabadon viselhető.

A Persistence a nagytestvér minden előnyös tulajdonságát megörökölte, sőt, szerintem egy markánsabb, robosztusabb kést hoztak létre, mivel a vastagságokon sehol nem változtattak.


Mit szeretek benne?
  • A 7 centis, hétköznapi feladatokhoz nagyszerű 8Cr13MoV rozsdamentes pengét, simára köszörülve, kiváló metszőképességgel

  • A G10 markolatpaneleket, amelyek egyáltalán nem csúsznak
  • A 4-féle hordmódot lehetővé tevő övklipet. A kést rögzíthetjük övünkön vagy nagyrágzsebünkön hegy-fent és hegy-lent hordmódban is, bal és jobb oldalon egyaránt kézreesve.
  • És a robosztus kialakítását. Bármilyen egyszerű és (a gyártó palettáján) olcsó késről is beszélünk, itt bizony nem spóroltak az anyaggal!

A zár liner-lock kialakítású és nagyszerűen működik! Hangos kattanással jelzi, ha a helyén van, véletlen bezárás, vagy kinyílás kizárt.
Az ergonómiára sem lehet panaszunk. A rövid penge miatt a markolat is elég rövidke, de a 4 ujjunk még pont elfér rajta kényelmesen. A hüvelyktámasz kellemesen recézett.

Hosszabb ideig hordtam magammal a kést, mindenféle napi feladat kiválóan teljesíthető vele. Pizzavágás, dobozbontás, ceruzafaragás rutinmunka.

A Persistence ára 10e Ft környéki. Ez, a felhasznált anyagok és a minőség tükrében nagyon jónak mondható. Jelenleg itthon csak a hidegfem.eu online késboltban vásárolható meg, vagy külföldről kell beszereznünk.

Ajánlom mindenkinek, aki egy masszív, erős, karakteres társat keres a mindennapokra! :-)


 Irta, és fotókat készitette
 Rebel
http://gunpic.info/

 

1 megjegyzés:

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez