2009. május 19., kedd

Röviden a markolatokról



A kés felépítésénél a két legfőbb rész a penge, valamint a markolat. Előző cikkünkben a késacélpengék anyagi összetételéről már írtunk, a késpengék alakisága pedig egy későbbi cikk témája lesz.

Több kérdést kaptunk arról, hogy milyen a praktikus markolat, és egyébként is, milyen markolatanyagokban gondolkodhatunk…

A kérdés szép, és összetett, az első részére nem is olyan egyszerű válaszolni. Hiszen más markolatanyagot tudunk javasolni hétköznapi (akár konyhai) használtara, mást egy gazdag funkciókkal bíró túlélőkés, és megint mást egy víz alatt használandó búvárkés esetében. Az alternatívák közötti helyes választást meghatározza az előbb felsorolt gyártói célokon túl a felhasználó is, ő tudja igazán, mire kívánja kedvenc kését leginkább használni.

Abban viszont általánosságban is tudunk segíteni, hogy mik a legelterjedtebb markolatanyagok.

Bőr

A bőr markolat egyik előnye, hogy jó tapadást biztosít, így biztosabb fogást nyújt. Több felhasználási körülményben is megfelelő, például nedves kéz esetében. E markolatanyag hátránya, hogy a cserzett bőr öregedése folyamán változtatja jellemzőit, ráadásul a fémet oxidálhatja. A bőr markolatok között is vannak kuriózumok, úgy mint cápa- vagy akár rájabőr.

Csont vagy szaru

Ez a markolatanyag inkább díszesebb, mint praktikus, bár ez nagyban függ a kikészítésétől és a felület típusától. Épp ezért leginkább díszkéseken alkalmazzák, de a csont (vagy agancs) nyelezet kedvelt bizonyos vadászkések esetében is.

Fa, lakkozott fa

A fán ez esetben szinte kivétel nélkül keményfát értünk. Meleg tapintású, megfelelő tapadást biztosító markolat. A lakkozott markolat nedves készben csúszhat, így például konyhai használatra a natúr fa markolat jobban javasolt. Különleges díszes kések készülhetnek fa-intarziás nyelezettel is. A könnyebb megmunkálhatóság miatt a fa markolatoknál jelemzőbb lehet az ujjakat követő fogásprofil.

Fém

Rideg/hideg tapintása ellenére praktikus választás lehet. A fém erősen ellenálló, sokféle felületi kiképzéssel készül. Gyakori a csúszásgátló felület kiképzése a markolaton. Bizonyos késeknél egyazon anyag a penge a markolattal. A hideg miatt télen – vagy épp nagy forróságban – kellemetlen lehet a tapintása. Mivel más markolatanyagokhoz képest a fém a legnehezebb, gyakran a nyelezet könnyítő furatokkal ellátott. (Szoktuk ezt csontváz formának is nevezni)

Gumi

A kemény gumi markolatok meleg tapintásúak, keménységüktől függően a műanyag markolatokhoz hasonlít leginkább. Nem javasolt a gumimarkolatos kés durva felhasználásra, mivel a gumi értelemszerűen sérülékenyebb.

Műanyag

A legtöbb mai markolat műanyagból készül. A műanyag megfelelő keménységet, ugyanakkor meleg tapintást biztosít. Felületét sokféleképp lehet kikészíteni, így például csúszásgátló felülettel is készülhetnek műanyag markolatok.


Természetesen a konkrét felhasználás ismerete esetében a választandó kés és markolat kérdésében személyre szabott tanáccsal is tudok szolgálni. Ehhez ide várok levelet: hidegfem(kukac)gmail(pötty)com. <- írásmód a spam elkerülése miatt.





2009. május 15., péntek

Késacélpengék összetevői

(A cikk végén letölthető ingyenes tanulmány vár rád!)

Széles körben ismert, hogy a késacél (de egyébként maga az acél is) több összetevőből áll. E cikkünk két részből áll. Az első részben a késacélhoz használt gyakoribb elemeket mutatjuk be, leírjuk az összetevők tulajdonságait, és előnyeit. A cikk második felében a leggyakoribb késacélpengéket táblázatban mutatjuk be, feltüntetve az összetevők százalékos arányait is. Fontos itt megjegyezni, hogy ahány ház, annyi szokás alapon különböző gyártóknál rengeteg féle késacélpengét készítenek, többek között olyat is, melynek “receptje” hétpecsétes titok. Ezért a cikk második részében a táblázatban felsorolt leggyakoribb késacélpengék inkább példaként szolgálnak, a teljesség igénye nélkül.

Az összetevők

Szén (Carbon, C)

Periódusus rendszer IV. főcsoportjába tartozik a nemfémek közé. Minden vas alapvető eleme. Több allotróp módulata is létezik, legjelentősebb a grafit és a gyémánt. Igen figyelemreméltó anyag mert az egyik legpuhább (grafit), és a legkeményebb (gyémánt) anyag is szén. Több ismert vegyülete van mint az összes többi elemnek együttvéve. Ötvözőanyagként növeli az acél ellenállóképességét. Magas széntartalmú acélról 0,5% feletti értéknél beszélhetünk.

Króm (Chromium, Cr)

Ezüstfehér, jól fényezhető, magas olvadáspontú kemény fém. Mivel magas az olvadáspontja és igen kemény, ezért nehezen megmunkálható. Kémiai hatásokkal szemben rendkivül ellenálló, mert felületén vékony, igen ellenálló oxidréteg keletkezik. Tiszta fém, rideg és törékeny, de mint ötvözőanyag növeli az acél savállóságát, keménységét, valamint növeli az anyag rozsda-állóságát is. 13% feletti értéknél beszélhetünk “rozsdamentes” acélról.

Kobalt (Cobalt, Co)

Átmenetifémek közé soroljuk. Kemény, csillogó, és ezüstszürke. Nagy ellenállóképessű, mágneses ötvözetek fontos alkotóeleme. Felhasználása rozsdásodásálló ötvözöanyagként igen jelentős.

Réz (Copper, Cu)

Vörös színű fém, melyet nedves levegőn zöld színű patina von be. Puha, jó áram és hővezető, jól nyújható anyag. Mivel a réz standardpotenciálja a hidrogénnél pozitívabb, ezért nem oldódik oxidáló savakban (sósavban) és lúgokban sem. Tömény oxidáló savakban oldódik (kénsav, salétromsav). Övözőanyagként növeli az acél kopásállóságát és rozsdaállóságát.

Mangán (Manganese, Mn)

Átmeneti fémek közé soroljuk. Ezüsszürke rideg kemény fém. Ötvözőanyagként növeli a szilárdságot de túlzott mennyiségben rideggé teszi az anyagot.

Molibdén (Molybdenium, Mo)

Ezüstfehér, nagy keménységű, magas az olvadás- és forráspontja. Forró tömény kénsavban lassan oldódik, magas hőmérsékleten kovácsolható. Lúgok és a híg savak alig támadják meg, a tömény sósav sem hat rá. A halogének és a nehézfémek sóoldatai megtámadják, sok fémmel könnyen ötvözhető. Már egész kevés molibdén is (akár 1%) igen előnyösen megváltoztatja az acél tulajdonságát. A molibdén tartalmú acélok nagy szilárdságúak, szívósak, savállóak és fényezhetők. Nagyon sok acélban megtalálható igen pozitív tulajdonságai miatt.

Nikkel (Nickel, Ni)

Fémes színű, szobahőmérsékleten szilárd fém. Közepes keménységű, közepes olvadáspontú, jól alakítható fém. Megfelelő arányban növeli az acél keménységét és korrozióállóságát.

Foszfor (Phosphorus, P)

Nem fémes, szilárd kémiai elem. Magas koncentrációban törékennyé teszi a fémet de megfelelő arányban növeli a keménységet.

Szilicium (Silicon, Si)

Szürke színű fémesen csillogó, nagyon kemény anyag. Félfémek közé tartozik és az oxigén után a földkéreg második leggyakoribb eleme. Korrozióálló acélok előállitásában igen fontos ötvözőelem. Az elemi sziciliumot a fémkohászatban különböző tisztasági fokozatokban használják, szilárdabbá teszi az acélt.

Kén (Sulfur, S)

Nemfémes, íztelen, szagtalan, természetes formájában sárga kristályos szilárd anyag. Ötvözőanyagként növeli az acél szakítószilárdságát.

Wolfram (Tungsteen, W)

Átmenetifém. Kissé szürkés, erősen fémfényű kemény fém. Legmagasabb olvadáspontú fém (3380 Celsius fölött) és a sűrűsége is igen nagy. Halogének megtámadják. Közönséges hőmérsékleten jól ellenáll a savakkal szemben, azonban 110 Celsius felett a kénsav és foszforsav megtámadja. Salétromsav és hidrogén-flourid elegyében oldódik. Alkálilugok nem hatnak rá, de olvadékuk oxidáló anyag jelenlétében feloldja. Legnagyobb mennyiségben nemesacél ötvözetek és volfrám-karbid (vidia) gyártására használják. Előszeretettel használják harckocsikban páncéllemez és páncéltörő lőszerben. M-2 gyorsacélt króm, molibdén és wolfram ötvözetéből készíthetünk.

Vanádium (Vanadium, V)

Átmenetifémek közé tartozik. Ezüstfehér színű, igen kemény fém. Olvadáspontja magas (1910 Celsius). Híg savakban alacsonyabb hőmérsékleten nem oldódik, de tömény oxidáló savakban magas hőmérsékleten igen. Feloldja a királyvíz is. Főként acélötvözetek készítésére használják. Nagyon kis mennyiségben az acélhoz ötvözve jelentősen növeli annak szilárdságát, szívósságát és ütésekkel szembeni állóképességét.

Nem elem, de fontos:
Rockwell keménység (HRC)

Olyan tulajdonság amely azt fejezi ki, hogy egy anyag mennyire szilárd, milyen mértékben ellenálló a külső mechanikai behatásokkal szemben. A mérési módszer a következő: apró gúlát sajtolnak meghatározott erővel a mintaanyag felületébe és a behorpadás átmérőjét mérik.


Késacélpengék és ötvöző anyagaik

A táblázatot annak terjedelmi okai miatt itt nem tesszük közzé, de az alábbi két hivatkozáson letölthető a teljes anyag (5 oldal) mind .pdf, mind .zip állományban:

2009. május 11., hétfő

Itt van, megérkezett: A kés anatómiája

A mindennapi életünk során gyakran használjuk a kést, mégis keveset tudunk róla. Melyek a kés részei? Ezek milyen előnyöket rejtenek? Jól elhatárolódnak a kés részei? Összegyűjtöttem pár alapvető információt, hogy ezzel is segítsem a témában érdeklődőket. Ahogyan a blog is, így a letölthető tanulmány is a hobbi felhasználóknak szól. Nem nélkülöz szakmai tapasztalatokat, de nem volt szándékomban az ország első öt késszakértőjét elbűvölni, sokkal inkább azt szeretném, hogy mint hiánypótló késes alapmű, könnyed olvashatósággal és témafeldolgozással a hobbi késrajongókat örvendeztessem meg.

Más „gurukkal, szakértőkkel” szemben nem kápráztatlak el azzal, hogy mennyit ér ez az ingyenes anyag. Ha érdeklődsz a téma iránt, úgy is értékelni fogod, ha nem írom elé pirossal áthúzva a számot.

Inkább adok Neked két letöltési linket. Az első link egy .pdf állomány, amely a böngésződben nyitja meg a tanulmányt, a második linken ugyanezt találod meg tömörítve, .zip állományban, hogy letölthesd a saját gépedre.

A kés anatómiája .pdf formátumban, megtekintéshez

A kés anatómiája .zip formátumban, letöltéshez

Kellemes olvasgatást, és ha véleményed, kérdésed támad, bátran szólj hozzá, akár itt a blogban is.

2009. május 7., csütörtök

Élesítés

Helló Késrajongó!

Jó helyen jársz:

  • ha szeretnél a kések világából hasznos kis cikkeket, tartalmas postokat olvasni,
  • ha érdekel a kések világa,
  • ha jobban meg szeretnéd érteni a késeket és a készítésüket,
  • ha a késedet többre tartod egy egyszerű vágóeszköznél,
  • vagy ha csak késes képeket szeretnél nézegetni.
Valószínűleg eltévedtél akkor, ha
  • túlzottan szakmai szemmel nézed a késtémát,
  • nem tiszteled többre a késedet mint hétköznapi vágószerszámot,
  • ha a kés fogalma nálad kizárólag konyhai eszközökre korlátozódik...
Mindkettőnk miatt őszintén remélem, hogy Te az első csoportba tartozol. Ez esetben kellemes időtöltést nálunk, íme néhány infó.
Márciusban indítottam útjára késes webáruházamat, Syaky Online Késboltja néven. Pár fős csapatunkból Kryx a programozást végezte, Marczipán pedig marketingelt. Őket bátran támogatom, mint referencia, mert az előzetes számításokhoz képest jobban sikerült beindulnunk.


Maradt azért bennem némi űr... ugyanis a kések szeretete nálam nem arra korlátozódik, hogy csupán kereskedjem velük. Ennél sokkal fontosabbnak tartom a kések szeretetének kultúráját, ennek terjesztését. Hasonlóan fontos számomra, hogy az arra igényeseket segíteni tudjam akár elmélyedni a kések ismeretében, akár csak egy-egy kérdésre választ adni.

Ezt az űrt hivatott pótolni e most induló blogom, amely készítésébe Téged is bevonlak. A fentieken túl ugyanis fontos számomra, hogy itt olyan témákkal találkozhass, amelyek érdekelnek Téged. Éppen ezért bármely cikkhez hozzászólhatsz, de javaslatot is tehetsz ugyanott, milyen témát látnál itt szívesen viszont.

És hogy ne legyen ilyen egyoldalú a dolog, a javaslók közül időnként kisorsolunk valakit, aki jutalmul egy értékes ajándékot is fog kapni!
Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez