2009. május 19., kedd

Röviden a markolatokról



A kés felépítésénél a két legfőbb rész a penge, valamint a markolat. Előző cikkünkben a késacélpengék anyagi összetételéről már írtunk, a késpengék alakisága pedig egy későbbi cikk témája lesz.

Több kérdést kaptunk arról, hogy milyen a praktikus markolat, és egyébként is, milyen markolatanyagokban gondolkodhatunk…

A kérdés szép, és összetett, az első részére nem is olyan egyszerű válaszolni. Hiszen más markolatanyagot tudunk javasolni hétköznapi (akár konyhai) használtara, mást egy gazdag funkciókkal bíró túlélőkés, és megint mást egy víz alatt használandó búvárkés esetében. Az alternatívák közötti helyes választást meghatározza az előbb felsorolt gyártói célokon túl a felhasználó is, ő tudja igazán, mire kívánja kedvenc kését leginkább használni.

Abban viszont általánosságban is tudunk segíteni, hogy mik a legelterjedtebb markolatanyagok.

Bőr

A bőr markolat egyik előnye, hogy jó tapadást biztosít, így biztosabb fogást nyújt. Több felhasználási körülményben is megfelelő, például nedves kéz esetében. E markolatanyag hátránya, hogy a cserzett bőr öregedése folyamán változtatja jellemzőit, ráadásul a fémet oxidálhatja. A bőr markolatok között is vannak kuriózumok, úgy mint cápa- vagy akár rájabőr.

Csont vagy szaru

Ez a markolatanyag inkább díszesebb, mint praktikus, bár ez nagyban függ a kikészítésétől és a felület típusától. Épp ezért leginkább díszkéseken alkalmazzák, de a csont (vagy agancs) nyelezet kedvelt bizonyos vadászkések esetében is.

Fa, lakkozott fa

A fán ez esetben szinte kivétel nélkül keményfát értünk. Meleg tapintású, megfelelő tapadást biztosító markolat. A lakkozott markolat nedves készben csúszhat, így például konyhai használatra a natúr fa markolat jobban javasolt. Különleges díszes kések készülhetnek fa-intarziás nyelezettel is. A könnyebb megmunkálhatóság miatt a fa markolatoknál jelemzőbb lehet az ujjakat követő fogásprofil.

Fém

Rideg/hideg tapintása ellenére praktikus választás lehet. A fém erősen ellenálló, sokféle felületi kiképzéssel készül. Gyakori a csúszásgátló felület kiképzése a markolaton. Bizonyos késeknél egyazon anyag a penge a markolattal. A hideg miatt télen – vagy épp nagy forróságban – kellemetlen lehet a tapintása. Mivel más markolatanyagokhoz képest a fém a legnehezebb, gyakran a nyelezet könnyítő furatokkal ellátott. (Szoktuk ezt csontváz formának is nevezni)

Gumi

A kemény gumi markolatok meleg tapintásúak, keménységüktől függően a műanyag markolatokhoz hasonlít leginkább. Nem javasolt a gumimarkolatos kés durva felhasználásra, mivel a gumi értelemszerűen sérülékenyebb.

Műanyag

A legtöbb mai markolat műanyagból készül. A műanyag megfelelő keménységet, ugyanakkor meleg tapintást biztosít. Felületét sokféleképp lehet kikészíteni, így például csúszásgátló felülettel is készülhetnek műanyag markolatok.


Természetesen a konkrét felhasználás ismerete esetében a választandó kés és markolat kérdésében személyre szabott tanáccsal is tudok szolgálni. Ehhez ide várok levelet: hidegfem(kukac)gmail(pötty)com. <- írásmód a spam elkerülése miatt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez