2009. május 7., csütörtök

Élesítés

Helló Késrajongó!

Jó helyen jársz:

  • ha szeretnél a kések világából hasznos kis cikkeket, tartalmas postokat olvasni,
  • ha érdekel a kések világa,
  • ha jobban meg szeretnéd érteni a késeket és a készítésüket,
  • ha a késedet többre tartod egy egyszerű vágóeszköznél,
  • vagy ha csak késes képeket szeretnél nézegetni.
Valószínűleg eltévedtél akkor, ha
  • túlzottan szakmai szemmel nézed a késtémát,
  • nem tiszteled többre a késedet mint hétköznapi vágószerszámot,
  • ha a kés fogalma nálad kizárólag konyhai eszközökre korlátozódik...
Mindkettőnk miatt őszintén remélem, hogy Te az első csoportba tartozol. Ez esetben kellemes időtöltést nálunk, íme néhány infó.
Márciusban indítottam útjára késes webáruházamat, Syaky Online Késboltja néven. Pár fős csapatunkból Kryx a programozást végezte, Marczipán pedig marketingelt. Őket bátran támogatom, mint referencia, mert az előzetes számításokhoz képest jobban sikerült beindulnunk.


Maradt azért bennem némi űr... ugyanis a kések szeretete nálam nem arra korlátozódik, hogy csupán kereskedjem velük. Ennél sokkal fontosabbnak tartom a kések szeretetének kultúráját, ennek terjesztését. Hasonlóan fontos számomra, hogy az arra igényeseket segíteni tudjam akár elmélyedni a kések ismeretében, akár csak egy-egy kérdésre választ adni.

Ezt az űrt hivatott pótolni e most induló blogom, amely készítésébe Téged is bevonlak. A fentieken túl ugyanis fontos számomra, hogy itt olyan témákkal találkozhass, amelyek érdekelnek Téged. Éppen ezért bármely cikkhez hozzászólhatsz, de javaslatot is tehetsz ugyanott, milyen témát látnál itt szívesen viszont.

És hogy ne legyen ilyen egyoldalú a dolog, a javaslók közül időnként kisorsolunk valakit, aki jutalmul egy értékes ajándékot is fog kapni!

2 megjegyzés:

  1. Szia! Szerinted milyen kést (vagy bicskát - van olyan, hogy összecsukható kés???) érdemes adni 11-12 éves fiúknak? Szeretném, ha megtanulnának bánni vele, ha megbízhatóak lennének, stb. Nálam ilyen idős koromban mindig volt bicska, amikor az erdőben játszottunk a haverokkal (pedig lány vagyok :-). A szüleim elméletben frászt kaptak tőle, d emegbíztak bennem, és én sose csináltam bajt vele. De a fiaim elég hebehurgyák... Van arra valami jó módszer, hogy megtanítsam őket a kések tiszteletére? Kösz a választ előre is!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Móni!

    Köszönöm e szép kérdésed, melyet nem is annyira egyszerű megválaszolni. Mindenképpen klassz, ha a srácaidat a kések tiszteletére is meg szeretnéd tanítani, de - szavaiddal élve - hebehurgyák, így komoly felelősség lesz a válladon.

    A legtöbb késleírás és cikk azzal kezdi, hogy késeinket tartsuk élesen. A kések funkciói között ráadásul az egyik érték az él minősége, tartóssága. E tulajdonságot aztán nehéz összeegyeztetni a csemetéinkkel...

    Az élre fel kell hívni a gyerek figyelmét, meg kell mutatni az előnyeit, és nevelni arra, hogy ezt óvja. (Természetesen az alap, hogy a kést ne fordítsuk egymás vagy magunk ellen, stb.)

    Igazán "biztonsági kés" nem készül, mégis van konkrét javaslatom is számodra. Ezen a linken olyan Spyderco kést láthatsz, amivel nem tudsz szúrni, mert a pengét nem lehet fixálni. A nagyon szigorú angol törvények ellenére ezt a kést még ott is lehet hordani.

    Kifejezetten lurkóknak is készít a Victorinox bicskákat, ráadásul ezek elég elérhető áron is vannak. Engedd meg, hogy kicsit "hazabeszéljek", íme három ajánlat:

    1. My First - Fűrészes gyerek svájci bicska
    2. My First - Gyermek svájci bicska3. Junior 2 - gyermek zsebkésTermészetesen, ha a srácok a kés szeretetét és tiszteletét könnyen elsajátítják, lehet aztán egy fokkal komolyabb kést is a kezükbe adni. Mégegyszer kiemelném azonban, hogy az ezekre valő nevelésben, felkészítésben igen fontos szereped van...

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez