2009. november 28., szombat

Fixpengés EDC-k röviden és érthetően by Brimestone

 Munkámból adódóan elég sok késes fórumon vagyok nap mint nap.Olvasok/találok néha olyan kis szösszeneteket/cikkeket amiket találok annyira érdekesnek hogy megosszam a blogom olvasóival is, és hogy ne vesszenek a feledés homályába írójától engedélyt kérve megjelentetem itt.
 A következő kis összefoglaló is szerintem ilyen.Az írója alias brimestone néhány fixpengés EDC ( Every Day Carry - mindennapi hordásra ) késének rövid véleményezését osztja meg velünk szerintem közérthetően és egy olyan szemszögből amit -szerintem- mindenki megért.
 Ezennel be is fejezném a bevezetőt és teljes/változatlan formában jöjjön a cikk.A cikk egyébként Nethírlap fórumban is megtalálható.

A cikk teljes formában Brimestone terméke.

Fixpengés EDC
Az elmúlt hónapokban eluralkodott rajtam egy fura érzés. Nekem kell egy használható fixpengés EDC kés!!!
1-1,5 éve már beszereztem egy CRKT Trimuph N.E.C.K.-t, de ez leginkább SD, mint EDC.
Golbat illetve Rebel kartácsok tanácsát kérve aztán beszereztem egy Ka-bar Becker Necker BK-11-et, Sodoma kartács segítségével. Ezután néhány hete találtam a Vaterán egy CRKT Ryan Plan B-t. Végül a novemberi Kaliber lapozgatása közben a Moskito hirdetésében láttam meg a Mantis TA-2 „vadászkést”, a beszerzésért köszönet Kempa kartácsnak.



A következő néhány sorban egy kis „összehasonlítást” olvashattok, remélem ezzel is megkönnyítem azok dolgát, akik esetleg hasonló fixpengés EDC kést keresnek.

Időrendi sorrendben.

CRKT Triumph N.E.C.K.
A penge kialakítása miatt inkább csak önvédelmi szerepkörben felelhet meg. Erre utal a N.E.C.K. mozaikszó is: No-nonsense Emergency Compact Knife
A penge anyaga 3Cr13 ami 52-55 HRC keménységűre van edzve. A kés teljes hossza 165mm, ebből a penge hossza 70mm, vastagsága pedig 3,5mm, tömege 96g. Nekem a fekete felületű változat van, ami elég strapabíró, legalább is az eddig tapasztalat ezt mutatja. A markolat gyárilag zöld paracordal van befonva. Kellemes csúszásmentes fogást biztosít.



A késhez egy Kydex tok is jár, ami lehetővé teszi a nyakban való viselést, illetve az övklip segítségével derékszíjon is hordható (max. 55mm széles övhöz), akár vízszintes, akár függőleges módon. A tok tömege önmagában 23g, a klipel együtt 71g.


A tokkal kapcsolatban annyi megjegyzésem lenne, hogy az klipet leszerelve a tok tartása sokat romlott, így a tokra egy polikarbonát lapot csavaroztam, ezzel a tok kissé megfeszül, és jobban tartja a kést.


A kés jelenleg is kapható 10 ezer forint körüli áron. EDC feladatokra szerintem kevéssé alkalmas.

Ka-Bar Becker Necker BK-11
Az első, már a hétköznapokban is használható pengével ellátott fixpengés késem.
A penge anyaga 1095 CroVan acél, ami 56-58 HRC keménységűre van edzve. A kés teljes hossza 172mm, ebből a penge hossza 81mm. (Ebbe szvsz a törvény kék őrei esetleg beleköthetnek, hiszen honnan is mérjük?) A kés tömege 80g. A penge maximális vastagsága 4mm.



A tok tömege 38g, és

nagyon jól tartja a kést. A tok kialakítása alapból csak nyakban történő viselést teszi lehetővé. Eleinte a kés kis tömege ellenére is szokatlan volt nyakban hordani, de néhány hét után teljesen megszokja az ember, és már fel sem tűnik, sőt néha oda is kapok, hogy megvan-e még.








A késhez gyárilag jár még fekete paracord is. De a markolatot magunk ízlése szerint fonhatjuk be, mivel gyárilag nincs befonva.
A gyártó honlapja szerint a tokra fel lehet szerelni TDI Metal Belt Clip-et, így az övön való viselés is lehetővé válik. A későbbiekben majd Kydex-ből kívánok hozzá övbújtatót készíteni. Addig is nyakkés szerepkörben fog majd szolgálni.
Az én –véleményem szerint- átlagos kezemhez a markolat eleinte kissé szokatlan volt, mivel a kisujj már csak a markolat végét támasztja.
Idehaza is hozzá lehet jutni 16 ezer körüli áron, de külföldi csatornákon keresztül már 12 ezer körüli áron is megúszható (persze ez erősen árfolyamfüggő).

CRKT Ryan Plan B
Ez volt az a kés amivel már korábban is szemeztem, de sajnálattal olvastam, hogy már nem gyártják. Mivel a Vaterán jutottam hozzá, így 100%-ig nem tudom biztosan, hogy eredeti-e, de a kidolgozását, a felületkezelését, illetve a tokot a Triumph N.E.C.K.-el összehasonlítva 98%, hogy a kés eredeti, vagy ha nem akkor egy elég jó minőségű koppintás.

A penge anyaga AUS 6M, ami 55-57 HRC keménységűre van edzve. A kés teljes hossza 173mm, ebből a penge hossza 76mm, így tökéletesen sünbarát. A maximális vastagság 3,5mm.
A markolat Zytel borítású, és az én átlagos méretű kezemnek kényelmes, és biztos, csúszásmentes fogást biztosít. A kés tömege 103g. A felületkezelés matt fekete, elég strapabíró.
A tok anyaga szintén Zytel, tömege 25g. Rendelkezik övklipel is, amin max. 45mm széles öv fűzhető át. A klipet 180 fokkal el lehet forgatni, illetve le is lehet venni, ha nyakkésként akarja az ember viselni.


Ezt a hordmódot azonban nem ajánlom, mivel a tok tartása nem 100%-os. Legalábbis a Becker Neckerhez képest elég gyengén tarja a kést. Azt hogy ez egy általános hiba, vagy csak az én példányom ilyen azt sajnos nem tudom megmondani.
A CRKT jelenlegi termékpalettáján én nem találtam olyan fixpengés sünbarát EDC kést, ami az én szempontjaimnak megfelelne. Sajnálom, hogy a Plan B már nincs gyártásban.

Mantis TA-2 „Seymour”
A novemberi Kalibert lapozgatva láttam meg a Moskito hirdetésében. Korábban is többször hirdették már, de eddig valahogy nem tűnt fel, nem érdekelt igazán.
A penge anyaga 420HC, sajnos a keménységéről még a gyártó honlapján sem találtam információt. A kés teljes hossza 196mm, ebből a penge hossza a gyártó megadása szerint éppen 3 inch, vagyis 76,2mm. Így maximálisan sünbarát. Ezekből az értékekből látható, hogy a markolat igen nagy, így akár borotvált mancsú medvék is könnyedén használhatják az Onesta mellett. A penge maximális vastagsága 3,2mm. A kés tömege 120g.
A hosszú, teljesértékű markolat gumi borítással rendelkezik, így nagyon kellemes fogása van, és maximálisan csúszásmentes.

A tok 38g tömegű is övklipel is rendelkezik, ami max. 40mm szélességű övhöz használható. Ez a kés is viselhető lenne nyakkésként is, HA a tok megfelelő tartást biztosítana. Ismét visszatérve a Becker Neckerhez: ez a tok sem ad olyan biztos tartást a késnek mint a BK-11 tokja. De ez övön való viselésnél nem okoz gondot.
Ami még szintén hibaként róható fel, hogy a kés tokba helyezésekor ügyelni kell arra, hogy milyen szögben helyezzük a kést a tokba, mert a tok pengeháti íves kialakítása miatt a kés megakadhat a tokban.

A kés felületkezelésétől nem vagyok elájulva. Már néhány óra taperolás után kezd megkopni a felületkezelés az éleknél. Igaz ezért az árért szerintem nem olyan vészes.
A pengén lévő két furatnak sem igazán látom értelmét, szvsz feleslegesen gyengíti a pengét. Ehelyett a markolat végére kerülhetett volna inkább egy furat.
A Moskitonál jelenleg akciósan 7500 forintért kapható, de alapból is 10 ezer alatti áron szokott lenni.

Konklúzió:
Mindent összevetve ezen késekből a következő tulajdonságokat gyúrnám össze.
A kés legyen olyan mint a Mantis TA-2, de a markolata gumi helyett legyen olyan zytel mint a CRKT Plan B-nek. A tokja olyan masszívan fogja a kést mint a Ka-bar BK-11-nél, illetve az övklip olyan kialakítású legyen mint a CRKT Triumph N.E.C.K.. Tudom… kéz a bilibe, vagy irány egy késkészítő szakember.
Ár/érték arányát tekintve nálam az első helyen a Mantis végzett. Második a BK-11, harmadik a Plan B, és az utolsó a Triumph N.E.C.K.

A keresgélés során sok más kés is látókörömbe került, de vagy a méretük, vagy az áruk miatt végül nem szereztem be őket. Ilyen volt pl a EKA Nordic H8 (sajnálnék egy 20e körüli kést napi szinten nyúzni), vagy a Cold Steel Pendleton Hunter Mini (amikor az Extrametálban megláttam majdnem elröhögtem magam, mint egy nagyobbacska fogpiszkáló)

Egy kis hozzászólás by syaky:
Szerintem nagyon jó kis összevetés, de bárki venni is kést a felsoroltakból ne vegye készpénznek azt amit itt most elolvasott esetleg.Mindenki más.Pl. más a tenyér mérete.Ez egy vélemény Brimestone tollából kiindulási alapnak nagyon jó de nem szeretném ha bárki szapulná őt amiatt amit itt leirt.

És egy kis reklám:
A hidegfem weboldal a felsorolt késekből két kést is  forgalmaz.Ha megtetszett mondjuk a Kabar Becker Necker nyakkés vagy CRKT Triumph back with paracord akkor tudod mi a dolgod.Ha esetleg parocordot szeretnél venni hozzájuk akkor azt is megteheted csak kattints ide.

Köszönöm hogy elolvastál és Köszönöm Brimestone-nak hogy megengedte hogy megjelentessem a leírását.
Maradok tisztelettel:
syaky alias Sztrakkay Tamás



2009. november 20., péntek

Spyderco Sage by rebel

Immáron több, mint egy hónapja hű társam ez a kés a mindennapokban. Lapos profilja és magas övklip kialakítása kényelmessé és jól rejthetővé teszi. De mitől is olyan különleges darab?


Története

A sage szó jelentése bölcs. A gyártó az elmúlt 30 év késgyártása alatt szerzett tapasztalatokra, bölcsességre utal. A Sage sorozat -igen, ez csak egy sorozat első tagja- célja emléket éllítani olyan híres késkészítő mestereknek, akiknek a mai napig használjuk találmányaikat. Ez a kés tiszteletadás Michael Walkernek, a liner lock (keresztzár) megalkotójának. (Ez a zármegoldás minden késkedvelő által ismert, a markolatpanel alatt elhelyezett acélmerevítés egy része beugrik a penge alá, annak kinyitásakor, zárt állapotban pedig rögzíti azt a véletlen kinyílástól.)

Felhasznált anyagok és kialakítás

A kés pengéje a közkedvelt S30V porkohászati acélból készült, és 76 mm hosszú (így hossza miatt a párban járkáló tüskés állatkák nem köthetnek belénk.). Rendkívül éltartó, élezése mégis egyszerű. A penge ún. FFG (full flat grind) azaz teljesen simára köszörült kialakítású, így remek metszőképességű. Felülete szálcsiszolt.
Bár a kést teljes egészében Tajvanon gyártják, a penge anyagát az USÁ-ból szállítják hozzá. A tajvani szakik kellő minőségbiztosítás mellett képesek hozni a prémium minőséget.

A markolat textúrája furcsa megjelenést ad a késnek. Anyaga szénszál, acél merevítésen. A szénszálas panelek első ránézésre úgy festenek, mintha egyszerű térbeli megmunkálás adná ki a felületét, közelebbről megnézve azonban látszik, hogy a kb. 2 mm széles sávok kosárfonás-szerűen vannak kialakítva. Nem csoda, hogy megdobja a kés árát. Nem csúszik, nagyon kellemes tapadást ad.


A kés ergonómiájára nem lehet panaszunk. Az általam eddig megtapizott Spyderco kések közül messze a legkényelmesebb! Finomabb feladatokhoz az elülső ujjtámasz használható, keményebb munkákhoz kapalácsszerűen megmarkolva is elfér mind a négy ujjunk a késen, az ujjtámasz mögött. A kellő helyeken megfelelő finomságú recézés található, így az ujjunk pengére csúszásának esélye 0.

Az övklip egy hajlított drótból van kialakítva. Eleinte (én is) tartottam tőle, hogy gyenge lesz a feladatra, mert ránézésre sincs olyan erős, mint pl. a Tenacious klipje. De meg kell, hogy mondjam, kiválóan használható, nem engedi mozogni a kést a zsebben, és magas kialakításának hála, szinte semmi nem látszik ki a késből. Ez időnként hasznos lehet.


A zár a már említett liner lock kialakítású, és teljesen stabilan tartja a pengét. A foszforbronz síklócsapágyak gyors nyitást és zárást tesznek lehetővé, mialatt nem engednek holtjátékot a pengének semmilyen irányban. Őszintén szólva ez a megoldás elviekben gyengébb a hátsózárnál (lockback), viszont hatalmas előnye, hogy nincs a pengének semmiféle holtjátéka, még erős vágás közben sem.


A kés hiányosságának csupán két dolgot tudok felróni. Az egyik a zsinórlyuk hiánya, bár ez nem tipikusan az a paracord fonatos kés kategória. :-) A másik pedig, hogy az -egyébként kiváló- övklip csak hegy-fent hordmódot tesz lehetővé, igaz, azt bal és jobb oldalon is.

Munkában

A kis bökőt az utóbbi hónapban mindenféle feladatra befogtam.
A konyhában vágtam vele húst, hámoztam és szeleteltem krumplit, paradicsomot és hagymát, olívabogyót. Nagyszerű metszóképességű kés, remek dolgozni vele! Zacskóbontás, papír- és zsinórvágás rutinfeladat. A remek pengeanyag meghálálja az árát.

Keményebb teszteknek nem vetettem alá a kis kést, mert szerencsére vannak olyan emberek akik már megtették, és publikálták a meglepően jó eredméyneket:

Az interneten fellelhető olyan videó, (http://www.youtube.com/watch?v=wgEVShs1VnU) ahol egy úriember ezzel a késsel felszeletel egy kb. 2 m hosszú és 90 cm széles kartonpapírt kétcentis csíkokra, majd egy kemény fenyőgerendát gyalul több percen keresztül, időnként 30 centiméteres forgácsokat leválasztva. Mindezek után a kés gond nélkül, tisztán viszi a paracordot. Ez az éltartás az, amit nem kapunk meg egy byrd késtől soha. (Ettől persze napi hordásra azok is kiválóak!)


Kiknek ajánlom? Azoknak a késkedvelőknek, akik nem restek kicsit mélyebbre nyúlni a tárcájukba azért, hogy egy minőségi, kiváló kést tudhassanak magukénak, azoknak akiknek fontos a 8 cm alatti pengehossz és végsősoron mindenkinek aki bele akar szeretni a Spyderco késekbe. Én már megtettem! :-)

rebel
gunpic.info

2009. november 17., kedd

Rebel bemutatkozik.... Spyderco Persistence

Üdv Mindenkinek !
Ezennel jelentem hogy néha-néha társszerzőként Rebel cikkei/késismertetői is megfognak itt jelenni.
Ha valaki nem tudná Ő gunpic.info oldal tulajdonosa. Mivel én nektek olvasóknak a legjobbat akarom ezért meggyőztem Őt hogy képeivel cikkeivel segítsen nekem a hidegfém blog szerkesztésében.
Remélem nem gond.
Ezennel elolvashatjátok bemutatkozó cikkét.

Maradok tisztelettel:
Sztrakkay alias syaky

Spyderco Persistence - rövid ismertető - rebel

A kés, amit legtöbben csak mini Tenacious-ként emlegetnek.


Eredet
A késkedvelők közül szinte mindenki ismeri a Spyderco Tenacious modellt, amely sokáig birtokolta az "egyetlen Kínában gyártott Spyderco" címet.
Noha a cég Byrd márkanév alatt rengeteg féle kést gyárt Kínában, ez volt ez első modell amely az anyacég nevét, logóját és nyitófuratát kapta. Ez váltott is ki vitákat annak idején, hiszen pont azért készült új névvel a sok kínai bökő, hogy egy esetleges gyártási/anyagminőségi baki kapcsán ne az anyacég hírnevét rontsa el. Közkedvelt modell tehát a Tena', vonzóvá teszi többek között a FFG (teljesen simára köszörült) pengéje, G10 markolatpanelei, és alacsony ára.

 A Tenacious:

A kistestvér
A Tena sikerein felbuzdulva a cég kiadta annak kistestvérét, immár 8 cm alatti pengehosszal, így ez a modell -ellentétben a Tenával- a hatályos jogszabályok szerint nem minősül KKVE-nek (közbiztonságra különösen veszélyes eszköz), így szabadon viselhető.

A Persistence a nagytestvér minden előnyös tulajdonságát megörökölte, sőt, szerintem egy markánsabb, robosztusabb kést hoztak létre, mivel a vastagságokon sehol nem változtattak.


Mit szeretek benne?
  • A 7 centis, hétköznapi feladatokhoz nagyszerű 8Cr13MoV rozsdamentes pengét, simára köszörülve, kiváló metszőképességgel

  • A G10 markolatpaneleket, amelyek egyáltalán nem csúsznak
  • A 4-féle hordmódot lehetővé tevő övklipet. A kést rögzíthetjük övünkön vagy nagyrágzsebünkön hegy-fent és hegy-lent hordmódban is, bal és jobb oldalon egyaránt kézreesve.
  • És a robosztus kialakítását. Bármilyen egyszerű és (a gyártó palettáján) olcsó késről is beszélünk, itt bizony nem spóroltak az anyaggal!

A zár liner-lock kialakítású és nagyszerűen működik! Hangos kattanással jelzi, ha a helyén van, véletlen bezárás, vagy kinyílás kizárt.
Az ergonómiára sem lehet panaszunk. A rövid penge miatt a markolat is elég rövidke, de a 4 ujjunk még pont elfér rajta kényelmesen. A hüvelyktámasz kellemesen recézett.

Hosszabb ideig hordtam magammal a kést, mindenféle napi feladat kiválóan teljesíthető vele. Pizzavágás, dobozbontás, ceruzafaragás rutinmunka.

A Persistence ára 10e Ft környéki. Ez, a felhasznált anyagok és a minőség tükrében nagyon jónak mondható. Jelenleg itthon csak a hidegfem.eu online késboltban vásárolható meg, vagy külföldről kell beszereznünk.

Ajánlom mindenkinek, aki egy masszív, erős, karakteres társat keres a mindennapokra! :-)


 Irta, és fotókat készitette
 Rebel
http://gunpic.info/

 

2009. november 14., szombat

Paracord és a csomozási technikák II.

És itt a következő blogom a paracordról.
Azt már tudjátok hogy tőlem a blog irásának pillanatában jelenleg 18 különböző színű nylon kötelet vásárolhattok.Tudomásom szerint Magyarországon csak én rendelkezem ezzel a felhozatallal.És hogy ne csak megvenni tudjátok ezeket a köteleket ezért folyamatában teszek fel nektek képeket azokról az általam készített művekről amelyeket meg lehet valósitani egy kis gyakorlás árán.
S mint tudjátok a  hidegfém oldalamon segitséget is találhattok youtube-os videó formájában. Igaz hogy a most következő mű nem található ott meg konkrétan ebben a formában de ha egy kicsit alaposabban végignézitek akkor megtalálhatjátok az egyszerűbb formáját az ott található videók között.

A képen látható modell a legifjabb lányom.
Köszönöm hogy modellt állt nekem a fotóhoz.



S az amit a kezében láttok kicsit közelebbről:



Ugye ebből a kis példából is látszik hogy mi mindent lehet csinálni belőle.
Jelentem a lányom nagyon szereti ezt a csörgőt.Tehát lányos apák fel van adva a lecke.

Maradok tisztelettel:
syaky

2009. november 7., szombat

Székesfehérvár-Csurgó késtalálkozó október.23-25

Ismét egy késtali a Székesfehérvár-Csurgó viztározónál.Társaság mondhatni ugyanaz.
Mivel egy kedves portáltag egy kis videómontázst csinált belőle csak egy kis kisérő szöveget tennék hozzá.
Kaja most is tutti volt.Volt slambuc, palacsinta, marhagulyás, marhapörkölt és volt nyúlpörkölt is. 
Az aláfestő zenéről annyit kell csak tudni hogy ez egy thaiföldi sláger volt talán a tavalyi évben.Szombat estétől vasárnap indulásig cirka kb. 50x hallgattuk meg az erdő közepén bömbölő hangerővel.A vélemények a zenéről elég vegyes volt.Van akinek azóta ez lett a csengőhangja és van akinek a szőr is feláll a hátán tőle.

Hogy miként is sikerült hát igy:





                                                                                                                           by Switcblade                                                                                                                                                                                              
Ugyanaz egy kicsit más feldolgozásban Mek "tollából".






Az ilyen kis kiruccanások tartják bennem az életet.
Most egy kicsit megint feltöltődtem.

Tisztelettel:
syaky

2009. november 5., csütörtök

Változások.....

Üdv !

Mint látjátok elég sok változás történt az blogomon de valami nem az igazi.Örülnék neki ha a blogom szerkesztésében kicsit Te is besegítenél mint olvasó.
Ird meg hogy mit szeretnél esetleg itt látni vagy olvasni és ígérem hogy mindent megteszek annak érdekében hogy teljesítsem kéréseiteket.
Tehát nincs más dolgotok mint véleményezni/ötletelni.
És hogy ne legyen tét nélküli a dolog a hidegfém oldal kínálatából egy kis meglepetés várja azt akinek az ötlete számomra legjobban tetszik és meg is valósitom.Hogy mi is lesz az?!Legyen egyenlőre titok.

Tehát irjatok ide a blogomba a hozzászólások részbe.És azt se felejtsétek el hogy erőteljesen közeledik a Karácsony.Időben vegyétek meg szeretteiteknek az ajándékot.

Tisztelettel:
én
Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez