2010. október 2., szombat

Cold Steel SRK Aus8 versus Cold Steel SRK San Mai III.

Üdv !

Napokban levelet kaptam egy ismerősömtől aki összehasonlította a poszt címében szereplő késeket.

Ehhez tudni kell, hogy ezt a kést már különböző pengékkel -és különböző helyeken történő "összeszereléssel"- a cég már elég régóta gyártattja.

 Az SRK típus hírnevét még anno a Carbon V acéllal alapozta meg. De gyártót váltottak , és a penge acélját AUS8A-ra módosították. Nem sok sikerrel. Az acél nem volt jól hőkezelve, -elég hamar elvesztette az élét- maga az élezés szöge sem volt jó, valamint a markolat gumimarkolatát nemigazán sütötték rá jól, mert pár hetes használat után kotyogni kezdett. Tehát a hírnév eléggé megkopott ezekkel a módosításokkal. A cég az új kiadással -ami formára teljesen ugyanaz- próbálja a megkopott hírnevet újra régi pompájába hozni.
Hogy sikerül-e neki?
Ki tudja?!
De addig is olvassátok Psycho Tom tapasztalatait a késekkel kapcsolatban.
( levelét minden fajta szerkesztés és módosítás nélkül teszem közzé )

Sztrakkay aka syaky
ui: csak a saját készítésű képeimet logózom !!


Először is aki nem jött volna rá a cikk címéből a Cold Steel cég által „tervezett”-„kigondolt” késekről van szó. Ebben a cikkben, saját tapasztalataimat, véleményemet írom le nektek és mindazoknak akik kíváncsiak erre a 2 típusra, vagy éppen kés vásárlása előtt állnak. Arról tud valaki hiteles beszámolót, véleményt írni amit saját maga is megtapasztalt, én ilyen vagyok. Ez most nem késteszt, nincs fafaragás, papírvágás, nyúzás, fúrás,  stb. 

Egyébként syaky már bemutatta a 2 kést egy korábbi cikkben. Nekem más a célom most.
Csupán arról számolok be amit tapasztaltam, és ennyi.

Nos…
Erdőjáró, túrázó, horgászni és kempingezni szerető ember vagyok. Szükségem volt egy késre, ami kielégíti az igényeimet. Keresgélni kezdtem mi lehet a megfelelő, testre szabott kés.
Így bukkantam rá az  SRK-ra.
Elmentem, megvettem, és használni kezdtem.
Ez volt az AUS8A. Ez az acél típusa, a későbbiekben az egyszerűség kedvéért az acél típust írom le csak.
Mivel tulajdonosa voltam ennek a késnek, ezért elolvastam pár tesztet, cikket róla. Csodálkozva tapasztaltam hogy sok kritikát kapott, annak ellenére hogy személy szerint kiválóan használható késnek tartottam.
Kis idő elteltével a cég forgalomba hozta az újabb szériát, és mentek a találgatások. A cég a kritikák miatt lépett? Kitudja!? Ami biztos volt az az hogy itt volt az új SRK VG-1 San Mai III.
Nem nyugodtam, és syaky közreműködésével beszereztem a San Mai III-ast is.  A késnek nem volt ideje porosodni, a véletlen ezt hozta. Irány a terep.

A továbbiakban konkrét tapasztalatokról számolok be.
Külső:
-Az AUS8A és a San Mai III  teljesen megegyező méretben, formában, tokjában.

A TOK:
- Első megtapasztalás az volt hogy  San Mai nem áll úgy meg a tokjában mint az Aus8A. Sajátjában sem, és az előző széria tokjában sem. Kotyog, sőt fejjel lefele ki is esik belőle. Az Aus8A ilyet nem csinált. Ezt első megítélésre azonnal negatív jelzővel illetnénk. DE, ne feledjük a jó öreg AK-47-es esetét, amikor konkurens cégek leszólták a fegyvert hogy kotyogós a mechanikája, magyarul gyenge a minőség. Igen, de tudatos tervezés miatt. Éppen ezért extrém körülmények között sem, amikor élet-halál felett döntött ez a fegyver, a Föld összes kontinensén…EZ NEM RAGADT  BE, NEM AKADT EL. Pont a kotyogás miatt. Ezzel le is írtam mire gondolok. Szóval lehet kicsit bosszantó egy hobby késhasználó számára ha a tokból könnyen kicsusszan a kés. De aki az oldalára csatolja, és elindul olyan terepen ahol kúszni-mászni kell. Majd a késéhez nyúl, ami csupa föld, sár, és ennek ellenére kitudja majd húzni a tokból beragadás nélkül, az örülni fog ennek.



Az ACÉL:
 -Igen a VG-1 San Mai III magasabb kategória. Ez tény. Jobban vágott, tovább tartotta az élét, és könnyebben éleztem újra. Jobb élszöggel rendelkezik a penge. Erről többet nem tudok írni, nincs mit beszélni róla. Egyértelműen jobb acél, jobb penge.
A MARKOLAT:
Aus8A esetén tapasztaltam egy kb. 1mm –es kotyogást. Erről más is beszámolt, kapta is a negatív kritikát. Az első Carbon V verzióhoz képest romlott a gyártás minősége, az acél is alacsonyabb kategória. Ezekkel támadták főként. De ennek ellenére azt tudom mondani hogy egyáltalán nem zavaró ez az apró kis kotyogás. Ugyanúgy megcsináltam vele amit akartam.

A San Mai III kézbe vétele után első dolgom a nyél ellenőrzése volt. Megmarkoltam, megrángattam és semmi. A markolat stabil maradt, ez már biztató jel volt. Akkor irány a terep, majd kiderül ez meddig lesz így. Nos….sokáig, mert egész napos munka után sem tapasztaltam lötyögést, sőt a több napos használat után sem. Fát hasítottam, faragtam, ágat vágtam. A markolat stabil maradt. Pont.

Összegezve:
Mind két kés, teljesen jól használható terepen, munka közben. Aki valamit megakar csinálni az megtudja az Aus8A-val is. De tény hogy a Cold Steel  reagált a felhasználói kritikákra, és javította az apró „hibákat”. Precízebb kidolgozás és magasabb minőség. Az acél az önmagáért beszél.
Aus8A kereskedelmi ára 28-30 ezer Ft körül mozog, a San Mai III pedig 40 ezer környékén van. Nos, szerény véleményem szerint ha valaki SRK –t szeretne venni, és van rá 30 ezre, akkor ne sajnálja azt a plusz 10-et. Ezért a plusz kiadásért, többet kap az ember mint ahogy az elsőre látszik.  

Tisztelettel: Psycho Tom

3 megjegyzés:

  1. "Majd a késéhez nyúl, ami csupa föld, sár, és ennek ellenére kitudja majd húzni a tokból beragadás nélkül, az örülni fog ennek."
    Vagy a késéhez nyúl és nem leli, mert az közben elveszett :D ! :sorry:
    Tetszik az ismertető. "Lájkolom" :D

    VálaszTörlés
  2. "Majd a késéhez nyúl ,,," és rájön, hogy elhagyta a tokból :D :Sorry:
    Tetszik az összefoglaló! "lájkolom" :)

    VálaszTörlés
  3. Nem tudod elhagyni a kést, mert a patentos kis biztosítópánt nem engedi. Erről nem írtam ugyan, de valóban ha ez nem lenne akkor a San Mai az kicsusszan a tokból.Erre figyelni kell.A kés képességeiből semmit nem von el. De értékelem a meglátásod. :D

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez