2011. július 7., csütörtök

Mora Bushcraft Survival - az első benyomások

Üdvözlet  Mindenkinek !

Minap a nagykerben a kezembe akadt ez a Mora kés. Mivel alapjában véve igen jó véleménnyel vagyok erről a márkáról gondoltam, le kellene tesztelni mit is tud ez így ebben a formában. Ebben a blogban csak az első benyomásaimat teszem közzé, pár képpel párosítva, és a hétvége folyamán -ha minden sikerül- Firesnake barátommal egy kicsit alaposabban górcső alá vesszük.


Első gondolatom mikor megláttam az volt, hogy a kés Morához képest egy kicsit drága. De amint alaposabban szemügyre vettem mit is adnak ezért a pénzért már nem is volt olyan vészes de azért kicsit rezeg a léc.

A szett tartalma:
* Mora Bushcraft kés
* Műanyag tok, rajta
       - gyémántporos késélező
       - szikravető tartó
* Övtartó 2 db
* Szikravető










Kés tipikus Mora.
Kellemes tapintású műanyag. Pengetőnél és a markolat végében foszforeszkáló sárga betéttel. Penge a szokásos Sandvik rozsdaálló acél, a pengehát felköszörülve elejétől a végéig szikravető használatára alkalmassá téve. ( megjegyezném nem sok gyári késről van tudomásom amelynél a szikravető használatát igy oldották volna meg, jellemzően inkább egy acéllemezt mellékelnek hozzá).
Kés gyárilag természetesen borotvál.

A tok is tipikus Mora.
Semmi sallang, semmi design -bár a szikravető tartó elég "látványos"- csak a kőkemény praktikusság. Bár hozzátenném ezzel a tokkal már valahol találkoztam ( :D ) és ez a tartórész mintha csak utólag lenne ráragasztva. Ha ez így is van, ebből is látszik, hogy az egyszerűség a legfőbb szempont a cégnél. (Minek gyártsak új tokot ha egy kis "rátéttel" is megoldható a dolog?) Nem csodálkoznék ha ez a kis betét külön is beszerezhető lenne idővel, hogy más kés tokunkat is felöltöztethessük vele.
 
 
A tokon lévő gyémántporos élező nem túl nagy -1,9 cm x 5,1 cm- de gyakorlott kéznek pont jó.  Elég finomnak látszik. Hogy mit tud ? - azt majd egy másik blogban.
Szikravető tartó ötletes, akár még szépnek is mondható.Így eredeti állapotában pontosan, jól precízen áll benne. Kiváncsi leszek kopott állapotában is ilyen marad?








Szikravető.
Elég szép nagy darab 8 mm x 37,5 mm. Hogy milyen? Teszteljük.


 Övtartók.
2 db - 2 különböző kialakítás. Szerintem felesleges. De a szett tartalmazza tehát választhatsz melyik a szimpatikusabb.


Hirtelen elsőre ez jött le. Nekem tetszik. Hogy jó is e, vagy csak praktikus az majd kiderül a tesztünkbe amit remélhetőleg 1-2 héten belül látni is fogtok.

Ha esetleg megtetszett és meg szeretnéd venni itt azt is megteheted.

Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky

4 megjegyzés:

  1. Moráéknál mindig jól gondolkodnak. Erről nincs mit beszélni, mint nálunk a Suzuki, elérhető széles kör számára, és bevált. :D
    Várjuk a tesztet is...


    Üdv.: TOM

    VálaszTörlés
  2. Alig várom, hogy kipróbálhassam :D

    VálaszTörlés
  3. Szép is, jó is, lehet használni, na de tényleg húzós egy kicsit az ára. Oké, a plusz ár a szikravető meg a tartója miatt van. Mondjuk, ha egyszer eljutnak odáig, hogy a pengevastagságot megnövelik 4 mm-re, legyártják full tang verzióban, világi jó kés lenne:D. Persze így is nagyon jó! Lássunk akkor valamit róla! Várom....

    VálaszTörlés
  4. Én meg azt mondom,nagyon sok jót hallottam a "MORÁRÓL" de szerintem gyárthatnának hosszabb pengéjű késeket is! A horgásztúráimon jól jönne! Üdv nektek, Laca.

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez