2011. október 6., csütörtök

Microtech Knives - rebel


Korábban már megjelent itt pár irományom beidézve, azonban eljutottunk technikailag oda, hogy van hozzáférésem közvetlenül beposztolni ide. Örvendetes!
Ennek okán kicsit bemutatkoznék az újonnan bekapcsolódóknak.

Fegyveres-késes elmebajomat 2006 körül kezdtem a nethírlap fórumán, ahonnan a késportál közösségéhez csapódva mélyültem el a kések világában. Azóta sem javult ez a betegségem, így minden érdekel, ami kés, fegyver, EDC felszerelés, fotózás és túrázás, sátorozás. Emellett nagy szerelmese vagyok az amerikai autóknak, a V2-es motoroknak, a sörnek és a rock n’ roll-nak. :-)
Vannak, akik korábban már látták a fotóim, syaky-nál megjelent korábban több is, a weboldalamon közel ötszáz késes kép található. Civilben mérnök vagyok, így a téma főként hobbi számomra, de a munkám és a hétköznapjaim során is gyakran hasznát veszem ezeknek a holmiknak!


Most a Microtech késekről ejtenék nektek pár szót.


A céget Anthony L. Marfione alapította családi vállalkozásként, 1994-ben az USA-beli Florida államban. Az innovatív dizájn, jó anyagok és precíz szerkezeteik révén a márka hamar az élvonalba nőtte ki magát, így ma elsősorban a tehetősebb (vagy türelmesebb), igényes késkedvelő rétegből kerülnek ki vevőik.
2005-ben a vállalat Pennsylvania államba költözött, ahol kiegészült a Marfione Custom Knives néven már egyedi késeket is gyártó részleggel, majd 2009-ben az egész brigád Észak-Karolinában vert tanyát. Több kést terveztek kifejezetten az US ARMY részére is.

Működésük szerint az alábbi típusokat különböztethetjük meg:
  • fixpengés kések
  • automata kések
    • oldalra nyílók (SO – side opener, a rugó csak nyitja a pengét)
    • előre nyílók (OTF – on the front)
      • SA - single action (a rugó csak nyitja a pengét)
      • DA - double action (a nyitás és a zárás is rásegítéses)

A felsorolás sorrendjénél maradva:

A fixpengés késeik különlegessége szerintem a rendhagyó forma.
Az én ízlésemnek ezek a kések brutálisan jól néznek ki.


Az oldalra nyíló (SO) típusok működését mindenki könnyen el tudja képzelni, megegyezik azokkal az ócska rugóskésekével, amiket minden piacon el akarnak nekünk adni „ezeröccá” felkiáltással. Előfeszített rugó gombnyomásra kiold, a penge oldalra, ívben kicsapódik. A zárás manuálisan történik, a rugó megfeszítése ellenében.


Az igazi Microtech-feeling azonban az OTF kések kapcsán jön elő, amikor a penge előre, egyenes vonalban ugrik ki a markolatból. Nem véletlen, hogy azok a modellek a legnépszerűbbek.
A single action OTF kések működésnél az elv ugyanaz, mint az oldalra nyílók esetén. Egy rugó folyamatosan megfeszítve nyomja a pengét előre. Gombnyomáskor a penge útja szabaddá válik, a rugó azt végső, nyitott helyzetéig nyomja, ahol reteszelődik. Záráshoz a pengét kézzel kell visszatolni a markolatba, amit a fakírok megpróbálhatnak a tenyerükkel, a többieknek inkább a kés végén található felhúzókarral való visszahúzást javaslom.



A típus előnye, hogy stresszhelyzetben nem tudja megakasztani a nyíló pengét semmilyen akadály. Hátránya, hogy akkor sem tudja megakasztani semmi, ha épp a zsebünkben nyílt ki a kés, illetve a rugó állandó megfeszítettsége óhatatlanul annak kigyengüléséhez vezet. Ezért ezeket a késeket nyitva érdemes tárolni. További hátrány, hogy egy kézzel a kés nem csukható be.

Tipikus SA OTF a HALO sorozat:


Jack Bauer is ilyennel tolta a 24-ben:



A double action OTF kések működése ennél némileg trükkösebb. Itt a rugó alap esetben nincs megfeszítve. A nyitó pöcök előretolásakor a rugó megfeszül, majd kiold, és egy nagy ütést mér a penge végére, amitől az lendületből kinyílik, majd rögzül.
Becsukáskor a pöcköt magunk felé húzva a rugó ismét leold és visszarántja a pengét a markolatba.


Előnye, hogy egy kézzel működtethető, a rugó nem gyengül ki, és akadály esetén a nyíló penge megáll. Utóbbi egyben hátránya is, mert egy stresszes szituációban egy félig kinyílt kés nem megengedhető luxus. Ilyenkor a pengét kézzel ki kell húzni, majd minden működik tovább.

Tipikus DA egyed a COMBAT TROODON:


Az ne feledjük, hogy ezek a kések jelen jogi állapot szerint Magyarországon, közterületen nem viselhetők rugós voltuk miatt. Más kérdés, hogy mennyi esélye van egy átvizsgálásnak, és hogy ki mit vállal be. 

Egy biztos, a leendő tulajok nem bánják meg, ha költenek egy ilyen vasra, a minőségük és kidolgozottságuk lenyűgöző.



Üdv,

rebel

A gyártó oldala:

További források:
MTP archívum
Késportál
Wikipedia

Képek: net

3 megjegyzés:

  1. Jó ez a cikk!

    Érdekesség hozzá:

    Microtech:
    http://www.microtechknives.com/osscobra.html
    VS.
    MIKOV (a nagyonsok nagybetű a tiszteletem jelképe):
    http://www.mikov.cz/index.php?lng=en&id=88&doc=&id_katalog=14

    Totáliluklájk! :D

    Gravity késekről tudsz esetleg valamit? 8-10 éve vettem egyet, el is hagytam és azóta se találok.... Azt elvileg vihetem utcán? Merhogy nincs benne rugó.

    Csorbamentest!
    Nyiha

    VálaszTörlés
  2. Koszi!
    Tenyleg eleg hasonlo design... Biztosan veletlen. :-)
    Gravity kes jogilag nem tiltott, ha 80 mm alatt a pengehossz, de az egyszeri rendor garantaltan elvenne, es lehet utana pereskedni az igazadert.

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez