2012. február 11., szombat

A bótos "éppen" aktuális EDC-je

Sziasztok !

Ez a harmadik EDC (Every Day Carry - mindennapi használatra) bicska amit megmutatok nektek - és erre vagyok a legbüszkébb, és a holdak mai állása szerint elég hosszú ideig ez lesz a kedvenc. ( Éppen a pimpelésen töröm a fejem :D - időközben már folyamatában is van )
Ez nem más Rick Hinderer által tervezett : Zt 0551 


 A bicska már megvan pár hónapja, de hosszú ideig nem tudtam eldönteni, hogy mit is csináljak vele.
Minden téren van egy értékrendem, és ez a bicska kicsit drágább annál, mint ami ebbe beleférne. Hetekig csak polcon feküdt, szinte hozzá sem nyúltam. Néha elővettem, nézegettem. S egyszer csak úgy döntöttem -igaz párom unszolt is erőteljesen (férjek: irigyek vagytok, mi?) - miért ne tartanád meg megérdemled, ez a TE késed - megdolgoztál érte ( valamint az sem elhanyagolható tény, hogy több mint fél évet vártam rá ).

A kés paraméterei a következők:
* Penge hossza: 8.8 cm
* Penge anyaga: Elmax
* Penge felületkezelése: Kő mosott
* Kés teljes hossza: 20 cm
* Kés zárt hossza: 11.4 cm
* Zárszerkezet: Titan Frame lock
* Markolat anyaga: G-10
* Rockwel: 60-62Hrc









A késről csak jót és semmit.
Igényes anyagok felhasználása, kényelmes kialakítás, és tökéletes precíz kidolgozás jellemzi. A penge anyaga Elmax ami egy króm-molibdén-vanádium ötvözésű, porkohászati úton előállított szerszámacél. Speciális ötvözés és a porkohászati gyártástechnológia miatt egyúttal korrózió- és kopásálló is. Az acél speciálisan Hi-Tech alkalmazásokhoz lett kifejlesztve ahol a korrózióállóság és a kopásállóság kombinációja igen fontos. Az Elmax karbantartást alig igénylő szerszámok készítéséhez lett kifejlesztve. (Mit mondjak, szerintem sikerült nekik.) Felülete kőmosott ami nemcsak érdekessé és széppé teszi, hanem az apróbb karcokat rendesen el is rejti.


  

































Hordmódja jobb és balkezeseknek egyaránt adott, akár hegy-fenn vagy hegy-lenn módban, de a kés maga jobbkezes a zárszerkezete miatt.

Markolat egyik oldala G-10 (üvegszállal erősített epoxy, mely érzéketlen a hőmérséklet változásokra), másik -ami lényegében maga a zárszerkezet is- titán ötvözet, pontos neve: 6AL4V. Furcsa, hogy a titánt milyen drágán mérik és mennyire megkérik az árát pedig a földkéreg 0,63%-át adja, és a kilencedik leggyakoribb elem. Bár tény, hogy maga az előállítása arányában véve költséges. Szinte mindenhol használják, a késipar nem olyan rég fedezte fel.


A kés elvileg egy 1000 db-os, limitált szériás. Ez azért furcsa mert az enyém ezer feletti számmal rendelkezik és több képet is találtam a neten ami ugyancsak e felett a szám felett található.
Most akkor mi is van?



  
Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky








8 megjegyzés:

  1. Szép kés, de sose értettem mi abba a jó, hogy a markolat egyik oldala ilyen színű a másik meg olyan. Ha a hátoldala is G10-es lenne akkor 5 csillagos lenne.

    VálaszTörlés
  2. Jó kis bicska, gratulálok!

    VálaszTörlés
  3. Üdv!

    Ha alaposabban megnézed akkor észreveheted, hogy a másik oldala ami titánból van az maga a zárszerkezet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel tisztában vagyok, de akkor se tetszik.

      Törlés
  4. Nem kell, hogy neked tetszedjen elvégre nem a tied hanem az enyém. Nekem tetszik és ez a lényeges. Jó, hogy különbözőek az ízlésünk - mindenkinek megvan a maga foltja. Nekem ez - jelenleg. :D

    VálaszTörlés
  5. Szerintem gyönyörű és úgy a jó a tökéletes,ahogyan van!!!Isteni darab!Vigyázz rá és használd egészséggel sokáig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, szépen! Majd bemutatom azt is milyen lett pimpelés után.

      Törlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez