2012. május 1., kedd

paracord karkötő másképp - rebel


Ha azt hallod, hogy paracord karkötő, mire gondolsz?
Lefogadom, hogy a kobra fonatra.

Ajánlok viszont itt és most neked valamit, aminek a megismerése után biztosan nem a kobrát fogod megfonni, ha vészhelyzeti karkötőt szeretnél magadnak. Mi ugyanis a dolog lényege? Legyen nálad pár méter erős kötözőanyag, ha netán hirtelen szükséged lenne rá. A bajok a hirtelennél kezdődnek. Ugyanis aki kötött már kobrát, tudja, hogy azt kibontani egyrészt egy rémálom, másrészt eltart jópár percig.


A kobra előnye persze, hogy nagyon könnyű megfonni, lényegében csak egyszerű csomókat kötsz egymás után. Kibontáskor viszont ezeket a csomókat mind ki kell bontanod egyesével. Ettől lesz lassú.

Létezik azonban egy fonat, ami kinézetre nagyon hasonlít a kobrára, de -szó szerint- egy mozdulattal kibontható. Mivel magyar nevéről még nincs tudomásom, nevezzük mondjuk gyorskioldós fonatnak. Kerültem már olyan szituációba, hogy szükségem lett volna zsinórra, de nem volt nálam, csak a kobra karkötőm. Azt viszont nem álltam neki szétbontani, mert nem élet-halál kérdése volt. Ha akkor a másik van a csuklómon, biztosan felhasználtam volna.


A kialakításából adódóan lazábban van megkötve, puhább így kényelmesebb hordani csuklón, mint a kobrát. A megkötése elsőre sok szidalommal telhet, de a végére eléggé bele lehet jönni. :) A mintája nem más, mint egymásba hurkolódó hurkok egymásutánja.


Végül jöjjön a látványos egymozdulatos kibontás (1:41) és maga a megkötési technika:



A poszt eredeti helyén megtekinthető nálam is.

Üdv,
rebel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez