2010. április 24., szombat

Spyderco Centofante 3 - by Evrael - vendégposzt VIII.

Hát igen. Haladunk, haladunk. Ez már a nyolcadik olvasói poszt, és már csak 3 van hátra. Ez az ismertető a párom kedvenc késéről szól. Szerintem ez egy tipikus női illetve gentleman kés. Aránylag kicsi, könnyű, és ahogy a cikk írója is ecseteli, nagyon igényes anyagok felhasználásával készült. Az ő nyereménye egyébként egy öngyújtó, amit postázni is fogok neki a közeli jövőben. A hozzászólásokat/kérdéseket továbbra is várjuk szeretettel. És ne feledjétek, a nyereményjátéknak lesz folytatása. Lehet akár előre is készülni egy kicsit.


syaky

 Spyderco Centofante 3

  EDC mesterfokon Spyderco C66PBK


Történet és származása
Az alábbi kést az amerikai Golden-i székhelyű késgyűjtők és késszeretők által jól ismert és tisztelt Spyderco gyártja. Tervezője az Amerikában rendkívül híres Frank Centofante egyedi kés készítő mester akinek ez volt a második sorozatgyártású kése. Először 2000-ben kezdték el gyártani ATS-34 pengével és választható SpyderEdge fogazással , de aztán 2003-ban áttértek a VG-10 acélra és teljesen sima élkialakításra , ugyanabban az évben elérhető vált wharncliffe pengével is aminek a gyártását sajnos már befejezték.
A pengét mivel VG-10 Japán-ban Seki városában állítják elő , de az összeszerelés már Amerikában történik és a minőség Spyderco-hoz híven kiváló.


 
Biztosan ül a kézben

Anyagok és kialakítás

A penge a fent említett csúcsminőségű VG-10 rozsdamentes acélból van módosított drop point kialakítással és hollow grind vágófelülettel . Magas fényűre van felpolírozva tehát jól ellenáll a pontkorróziónak és karcolódásra sem hajlamos .A penge maga elég vékony 2,5 mm de ez egy edc késnél épp elegendő és emiatt no meg az acél miatt kiváló vágási   tulajdonságokkal rendelkezik . Található  rajta egy hamis fokél is de ennek inkább csak dizájn szerepe van.


Frissen a dobozból

A markolat üvegszál erősítésű nylon (FRN) nagyon könnyű és szívós ,valamint van benne egy acél merevítő a fokozott biztonság érdekében. Elég hosszú ahhoz ,hogy nagyobb kézzel rendelkezőknek vagy esetleg kesztyűben is kényelmes legyen . Zárt kialakítású és nem szétszedhető mert szegecsekkel rögzített úgyhogy a tisztítása macerás lehet és a tengelynél semmit sem lehet állítani de én ennek soha nem is láttam szükségét.  A markolat végén helyet kapott egy palládium-ezüst Spyderco pók is ami igen attraktívvá teszi a kést.
Középzáras zárszerkezetű és Spyderco-tól elvárhatóan kiválóan működik , a penge sem oldal irányban se fel le nem mozog rögzített állapotban.
A pengét egy kézzel nyithatjuk a védjegynek számító nyitólyuk segítségével , a nyitás a megfelelő technikával gyors és biztonságos de a nem túl nagy (a Delica-énál kisebb) nyitólyuk miatt egy kis gyakorlást igényelhet.
A klip egy erős kb 1mm vastag feketére festett rozsdamentes acél darab ami lehetővé tesz hegy fent és hegy lent viselésmódot is de csak jobboldalon. Eléggé a markolat végén található tehát meglehetősen rejtve viselhetjük.
Zárszerkezet

Használat

A tervező ezt a modellt edc késnek és gentleman’s foldernek szánta és mindkettőre tökéletesen meg is felel , keményebb munkára nem biztos a vékony penge valamint az újvédő és a markolat bordázottságának a hiánya miatt. Én a kést körülbelül 1 éve vettem és 6 hónapig folyamatosan hordtam minden vágási feladatot tökéletesen teljesített a vékony penge miatt almaszeletelésben például verhetetlen . Alig párszor kellett megéleznem éltartartóssága kitűnő. Dobozbontogatásnál keményebb munkára nem fogtam be , aki olyasmire kiváncsi az tekintse meg az alábbi videót http://www.youtube.com/watch?v=6h45HTH4lck .

Zárt állapotban

Konklúzió


A Centofante 3 egy kiváló edc kés nem túl magas árral kitűnő pengével.
Ajánlom mindenkinek aki szeretne egy jó ár/érték arányú könnyű (71g!) elegáns mindennapi használatra szánt kést. Gyüjtőknek mindenképpen ajánlott a beszerzése mert nem  tudni még meddig gyártják hiszen a Centofante modellcsaládból már két modellt megszüntettek.
Akinek nem jön be a dizájn de mindenképpen Spyderco-t szeretne annak ajánlom a Delica modelleket.

 Centofante 3 és egy Delica wave


Mindkét kés megvásárolható a http://www.hidegfem.eu/ webáruházban


Evrael
 
Paraméterek:
Teljes hossz: 192mm
Pengehossz: 79mm
Élhossz: 76mm
Zárt hossz: 115mm
Súly: 71g
Pengevastagság: 2mm
Nyitólyuk átmérője: 13mm
Pengeanyag: VG-10
Markolat anyaga: FRN (fiber reinforced nylon)



5 megjegyzés:

  1. Hali!

    Legjobb tudomásom szerint a VG-10-es pengéjű Spyderco késeket kizárólag Japánban gyártják, tehát ott is szerelik össze őket a Spyderco-nak dolgozó ottani késes műhelyek.

    "Moki, is a knife maker in Seki city Japan. they have made knives for spyderco, themselves and others, berreta I believe being another one. They make great quality knives!"

    http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=328563
    http://wiki.answers.com/Q/What_is_VG_10_stainless_steel

    VálaszTörlés
  2. Hihetetlen szép, elegáns ez a pengeforma, messzire kilóg a sok erőltetett, izzadságszagúan rendhagyó Spyderco-dizájn közül. Csak az tart vissza a megvásárlásától, hogy igen vékony a pengéje. Ezzel csak camembert-darabolásra merném használni, arra meg nem veszek célszerszámot.

    VálaszTörlés
  3. Igen elegáns kés. Gentleman folder típusú inkább vagy női kézbe való.
    Párom imádja, még a buborékos borítékból sem vette eddig ki.

    syaky

    VálaszTörlés
  4. A részletes leírásban 2,5mm pengevastagságot írtál, a Paraméterek alatt viszont már 2mm szerepel.

    VálaszTörlés
  5. "...inkább vagy női kézbe való...." Miért? Mert az átlag 3mm széles penge helyett 2mm? Semmi nincs olyan rajta, ami miatt kijelenthető lenne, hogy "inkább vagy női kézbe való". Attól, hogy valami elegáns még nem lesz női. Vannak olyan kések is, de ez nem az.

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez