2011. október 21., péntek

EDC holmik - rebel



Késes-felszereléses körökben gyakran hallani az EDC rövidítést, ami az "every day carry - minden nap hordott" kifejezést takarja. Gondoltam bemutatom én is mit tartok minden nap magamnál.
Jelzem, hogy ez hétköznapi, városi helyzetre vonatkozik, egy erdei túrázás teljesen más felszereléseket kíván.

Fontos, hogy mindig legyenek nálunk az irataink. Én erre egy vékony Maxpedition irattárcát használok (micro wallet), sprapabíró egy dög. Nem árt, ha tartalmaz egy cetlit olyan infókkal mint a vércsoportunk, esetleges gyógyszerallergiák, stb. Elengedhetetlen még egy jó telefon is. Személy szerint az android platformot javaslom, rengeteg hasznos programot találunk, ami valóban megkönnyítheti az életünk, és a gatyánk sem fog rámenni. Az én választásom egy HTC Desire-re esett lassan egy éve, és azóta sem bánom. Céges mobilként egy iPhone4 is része a pakknak, de annak hordása inkább kényszer, nem választás kérdése volt.

Na de térjünk a tárgyra.

A következő fontos pont egy elsődleges EDC/SD zsebkés. A hétköznapi feladatokon kívül az sem baj, ha önvédelemre is alkalmas a jószág, utóbbi nálam kiemelt szempont, mióta nem hordok fegyvert.
Jelenleg egy Emerson mini CQC-7BW lapul a zsebemben.


A tanto penge masszív, ugyanakkor jó szúróképességű, az egyenes élek pedig könnyen élezhetők. A márka az utóbbi időben nagyon megfertőzött!

A lista egy multitool-kulcstartós (Leatherman Squirt Ps4) kulcscsomóval kiegészítve szinte teljes is, amennyiben nincs nálam semmilyen táskaféle. Az esetek többségében viszont legalább egy nagyobb övtáska (Maxpedition Octa) vagy oldaltáska (Maxpedition Fatboy) még befigyel, így további kütyük kerülnek a listára.


Fontossági sorrendben:

  • Egy kisebb méretű, másodlagos zsebkés. Elsősorban olyan feladatokra, amire az elsődlegest sajnálom használni, mint pl. a májkrém konzervdobozból kikaparása. Erre mostanában egy Kershaw NRG-t hordok.
  • Paracord. Mindig akad nálam 2-3 m belőle, pokoli hasznos és filléres holmi.
  • Toll. Mindig jól jön, pláne ha egy kisebb notesz is akad mellé.
  • Élező. Ha már két kés nálam van, az sem árt ha meg tudom őket fenni akárhol. Egy Fallkniven DC4-est rendszeresítettem erre a célra, lassan két éve, csak ajánlani tudom mindenkinek.
  • Kanálgép. Mivel a szőr feláll a hátamon a kajáldákban kapott műanyag evőeszközöktől, hadra fogtam egy sajátot. A klasszikus, fém, katonai kanálgépet el lehet felejteni, nehéz, zörög, vacak. Nagyon jó műanyag verzió kapható pl. a decathlonban, de mégjobb választás lehet a Light my Fire spork, amiből én mindenhol tartok egyet. A villa része törik! Nézzük meg jól hova csomagoljuk. Az ára ennek is vicces, 390 forintért szerezhető be bármelyik Mountexben.
  • Öngyújtó. Nem csak a crack-pipánkhoz, de bármi máshoz is jól jöhet. Nem tétel, nem súly, érdemes hát bedobni egyet a cuccunkba. Javaslom a szúrólángos verziókat.
  • Ezek mellett egy pendrive és hasonló apróságok szoktak még csellengeni nálam.


Most van tervben egy komolyabb zseblámpa vétele, ha meglesz, akkor az is felkerül a listára. A kinézett modell az EagleTac T20C2 a maga 720 lumenjével.

Hasznosnak tartom még a karabinereket is, és a vércsoport-megjelöléssel ellátott kiegészítőket.
Paranoiásabbak bepakolhatnak még némi fájdalomcsillapítót és sebtapaszt/kötszert is.
Bár a lista hosszúnak tűnik, ezek a cuccok meglepően kevés helyet foglalnak el. Egy Fatboy-ban például a fő tárolóhoz hozzá sem kell nyúlnunk, az oldalsó zsebekben kényelmesen elférnek, amikor pedig kell valami, örülünk, hogy nem hagytuk otthon.

Természetesen a rendszer alapeleme, hogy legyen mibe beletennünk mindezt. Aki bármiféle táskát keres, ne a piacon tegye, és ne vegye meg a gagyit. Ha spórolás árán is, de érdemes a vastag cordurából készült márkák közül válogatni, elsősorban természetesen a Maxpedition termékei között.
A képeken egyébként egy friss beszerzésű Octa övtáska látható foliage green színben.

Nálad mi szokott lenni és miben?
Írd meg kommentben.

Üdv,

rebel

8 megjegyzés:

  1. - Kés (egy olcsó Spyderco Byrd, ha elvesztem, akkor sem nagy baj)
    - Elemlámpa (Maglite Mini)
    - Tartalék telefon egy feltöltőkártyával
    - Nedves kéztörlő kendő
    - Fájdalomcsillapító és sebtapasz
    - Paracord
    - Öngyújtó
    - Gázspray
    - Szigetelő szalag
    - Lightstick
    - Egy régi pendrive
    - Toll

    + kulcsok és iratok

    Mindez egy Fatboy-ban. A light verzió annyi, ami belefér a nadrágzsebekbe (kés, gázspray, sebtapaszok, törlőkendő, toll)

    VálaszTörlés
  2. Maxpedition M1-ben nálam a következők zötykölődnek:
    Victorinox SwissChamp
    Egy 10es papaírzsebkendő
    Öngyűjó
    Telefon
    Leatherman Wave
    Láz és fájdalomcsillapító tabletta
    Iratok, kulcsok...

    VálaszTörlés
  3. Nálam többfelé ágazik a történet.

    Alapkellékek:
    -tárca
    -telefon
    -kulcscsomó, rajt egy MAGLITE Solitaire, valamint egy sörnyitó
    -BÖKER MAGNUM Heavy Metal egy VICTORINOX tokban.

    Kiegészítés ezeken felül, ha hosszabb időre megyek el itthonról:
    -Herbertz Multitool bitkészlettel, egy VICTORINOX tokban. Olcsó és kellően masszív, valamint nem sírok nagyon ha valakinek megtetszik...
    -BÖKER MAGNUM Law Enforcement
    -min. 5 méter paracord
    -2 db öngyújtó
    -tartalék elem a MAGLITE-hoz, valamint egy tartalék noname lámpa
    -gyógyszerek, sebtapasz, kálcium tabletta
    -élező

    VálaszTörlés
  4. Bal zseb: Telefon, pendrive
    Jobb zseb: öngyújtó, Victorinox Huntsman, apró, egy csomag rágó kulcscsomó(kulcsok, victorinox classic, ledlámpa)
    Bal farzseb: iratok
    Jobb farzseb papírpénz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. heloa...tes
      -gatyazsebek: victorinox robust pioneer, öngyújtó(szigorúan tűzköves), telefon, kulcscsomó, általában rágó, pzs(bár mostanában kiegészült egy ruhazsebkendővel is)meg esetenként pénz.
      -aztán van általában a hátamon egy hátizsák. ez jelen esetben egy tescos 45 literes túrazsák (ami az előítéletekkel ellentétben remekül variálható és nagyon strapabíró jószág) abban aztán van minden.
      elsősorban egy mora 860 mg, de ezen kívül összeraktam egy kis túlélőcsomagot is egy "straight"es fémdobozban(ezt nem írnám le mert nagyon sok). van itt még egy (talán lidlis) multifogó egy csomó mcgyver ragszalag, sebtapasz, pénztárca, toll, füzet, kesztyű, plusz szövet kéziszatyor, kézfertőtlenítő, egy tescos ledes lámpa atom fénnyel, kanál, meg még vannak dolgok, amik hirtelen nem jutnak eszembe.
      Ja és nem érzem jól magyan, ha nincs nálam egy üveg ásványvíz meg egy csoki.

      Törlés
  5. M-Tramp válltáskám van ami tartalmaz:
    -Energizer Ulrta 1w - zsblámpa. ez az alu. masszív egy darab.
    -Gázspray
    -6-os Opinel kajáláshoz
    -Pénztárca, külön tartóban az iratok, külön a BKV bérlet diákkal. ilyenkor nem kell mindent előkaparni, csak amit épp kérnek vagy kell.
    -Keep To Go vízhatlan tárolóbigyó, benne szőlőcukor
    -Acél kobutan
    -Aktuális olvasnivaló
    -Piros Gatco élező
    -Spyderco Tena
    Amit még bele fogok tenni, mert jó ötletnek tartom és köszi, hogy felhoztad, az a kártya a vércsoporttal, telefonszámmal, hogy kit értesítsenek, ha valami baj van és egy kis tájékoztatással, hogy mit csináljanak a szerveimmel, ha már menthetetlen vagyok.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!
    Van egy egyszerű, hétköznapi tornazsákom. Szeretem, mert könnyű, praktikus és számomra kényelmes. Ebben van egy övtáska, amiben a következő dolgok kaptak helyet:
    - Victorinox Huntsman zsebkés + a dugóhúzóba becsúsztattam egy kis varrótűt, amire feltekertem némi cérnát. Nem csúszik ki, mert az egészet alufóliába csavartam és úgy tettem be.
    - Filléres toll formájú zseblámpa.
    - Toll és notesz
    - Telefon, pendrive, SD kártya
    - Pénztárca, iratok
    - Öngyújtó
    - Fésű (a bajszot időnként rendezni kell :) )
    - Ragtapasz
    - Zsebkendő
    - Zsineg
    Ezeken kívül a hátiba kerül még egy könnyű, alu-kulacs, fél liter vízzel, a zsebemben pedig egy fejesgörbe lakik. :)

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Tatanka övtáskában:
    Gyújtó (1 vihar, 1 sima), sebtapasz, zsebkendő, telefon, pénz, egy nagyítós iránytűs hőmérős vész síp, zsebben egy masszív taktikai toll plusz multi tool from china, egy kis kés, no meg a CRKT M21-14 SFG!!! :) És bővül a lista!

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez