2012. január 21., szombat

Androidos tracker progik - és a véleményem

Üdv Túrázók, és mindenki más!

Nem gondoltam volna, hogy ebből blog lesz, de sajna az igen rossz tapasztalataim miatt, bánatomat és csalódottságomat "papírra" kellett, hogy vessem.

Előszó:
Ha folyamatosan olvassátok blogomat, akkor tudjátok, hogy 2012 év nagy fogadalma az volt, hogy teljesítmény túrákra készülünk és ezért olyan programot keresek telefonomra amivel az egész folyamatot  elemezni tudjuk és ebből lényegében kiderül, hogy mennyit fejlődtünk. ( A többesszám Firesnake-t jelenti )
Neki is fogtam a program keresésének (rengeteg van a marketen) és én naiv azt hittem, hogy rábökök az első nevesebb programra és kész, ennyi az egész. Hát jelentem ez nem így van. A következőkben az általam tesztelt programokat fogom nagyon röviden bemutatni. Lényegében egyik programban sem tudtam/akartam elmélyülni, mivel azt a dolgot amire lényegében ki vannak találva, egyáltalán nem tudják  megbízhatóan  teljesíteni.

Első költői kérdésem. Mire is való egy tracker program?! Szerintem, az általam megtett munkát -ez lehet bármely sport és jellemzően vezetés is- nyomvonalban rögzítse, és azt adatok formájában közvetítse a felhasználónak. Na ez nem sikerült egyiknek sem.

Nem tudom, hogy a hiba hol van. A szoftverben -több célirányos programot is kipróbáltam, nem egy fizetős van közötte- vagy a hardverben ami egy csúcskategóriás készülék?!

dTracker GPS route tracking - erről a programról még véleményt sem tudok nyilvánítani mert el sem akart indulni a gépemen melyen Android 2.3.4 van

Endomondo Sports Tracker PRO - ezért fizettem is, ezt ajánlották a legtöbben. Pont azt kínálja amit kerestem. Különböző sportbeállítási lehetőség, tracklog készítése/mutatása google maps térképen (bár ez nem mozgatható/nagyítható), valamit az adatokat elég kúltúrált formában jeleníti meg - bár lehetne kicsit több is. Az mentett útvonaladat elküldheted a facebookra, email címre valamint az endomondo.com oldalra is. 
Sajnos sokszor csinált olyat, hogy a km óra mutatója beragadt -megállásnál- és ilyenkor úgy vette hogy továbbra is mozgásban vagyok. Természetesen ebből adódóan igen nagyot hibázik.  Képpel igazolható hibát a teszt alatt nem vétett ezért leellenőriztem az általa mért távokat és sajna nem kicsi volt a különbség. Egy 35 km távnál majdnem 10 km-t, a kilométer óra és az Igo navigációs rendszer szerint.



Gps Essentials -  navigációs programok svájci bicskájaként hirdeti magát a program. Tény és való, nem semmi tudás van belepakolva ebbe az ingyenes programba. Mindent tud amit az Endomondo (nem nehéz azt túlteljesíteni), kiegészítve sok praktikus és kevésbé fontos alkalmazással. Személyre szabható, nem kicsit. De mint már az elején is mondottam nem mélyültem el nagyon egyik programban sem túlzottan, mert sok program -többek között ez is-, már a használat legelején olyan hibát produkáltak ami miatt nem érdekelt a további működésük. Mit ér az egész, ha a lényeget rosszul/hibásan rögzíti?! ( Ajánlom figyelmetekbe a jobb oldali képet! Csekélyke 30 másodperc alatt megtettem 4315,64 kilométert, és ehhez az átlagsebességem 517721,29 km/h volt.)

  


Nomad GPS Sports Tracker - első ránézésre nagyon megtetszett a kialakítása. De sajna menet közben nem töltődik be a google térkép, csak a tracklog látható. Valamint az összes közül ennek van a legnagyobb "betegsége" NEM TÖLTHETŐ BE A FELVETT ÚTVONAL. Az már csak slusszpoén, hogyha töltőre teszed, a progi kikapcsol, természetesen minden addigi adatod elvész.



Open GPS tracker: - működését tekintve ez volt a legszimpatikusabb. De a hibázását tekintve, szépen beállt a sorba és követte a többieket. Elhagyta a jelet, és amikor megtalálta elrakott nyugat Líbiába (jobb oldali kép). Valamint az is érdekes volt, mikor mentem az M0-on -kék ég semmi égi akadály- fogta magát és levágott 1-2 kanyar (középső kép) - ebből adódóan a statisztikai adatok grafikonjai sem lettek tökéletesek (bal oldali kép). Nem volt olyan alkalom mikor legalább megközelítőleg jól működött volna. Arról már nem is beszélek, hogy külön tevékenységet nem lehet rajta beállítani. ( Bár arra is kíváncsi lennék, hogy milyen változtatások vannak számítás tekintetében mondjuk 27 különböző tevékenységénél.)



Outdoor Navigation Pro - ez volt a másik nagy esélyes aminél szerettem volna, hogy tökéletesen működjön. Ami nagyon fontos, hogy a sok kipróbált program közül ez volt az egyik mely magyar nyelven szólt hozzám, valamint az is lényeges momentum, hogy nem kell egyben megvenned, hanem különböző részekre van osztva és lehetőséget ad neked, hogy eldöntsd mire is van szükséged. Tudása igen sokoldalú, néha már-már bonyolult de ennek ellenére  nekem tetszik. Praktikus, hogy tudomásom szerint az általam összes tesztelt alkalmazás csak online térképekkel működött, addig ez felajánlja az offline felhasználási módot is. Sajnos már ott bekrepált a dolog mikor az általam megtett 500 méter sétát 12 tracklogon át mentette (bal oldali kép). 
Hogy a térkép annyira rossz -google maps-, vagy a gépemben lévő hardver -Samsung Galaxy S II-, esetleg a program? - a döntést rátok bízom, de az tény hogy valami nem tökéletes (középső kép). A jobb oldali kép csak hab a tortán, érdekességként hogy 8 másodperc alatt mit lehet elkövetni lejtőn.



Real Time Gps Tracker ez az alkalmazás már a kezdet kezdetén nem jött be nekem. Ahhoz, hogy egy Gps Trackert használjak miért kell magamat bárhol is regisztrálni?? Nem is erőltettem tovább.

My track - ez volt a másik amihez nagy reményeket fűztem. Mellette szólt, hogy magyarul kommunikált, valamint tudomásom szerint google alkalmazás amikkel eddig nem nagyon volt problémám. De ez is elég hamar hibázott. Mint a bal oldali kép is mutatja, a csík amit húzott maga után kicsit egyenetlen, és hogy szaggatott vonalat (középső kép) minek és hogy csinálta? - nem tudom, ne kérdezzétek, de a jobb oldali képek adatai ebből következtek.




Sports Tracker Pro -kialakítása tetszetős. Tudása megfelelő. Működése? Hát az bizony hagy maga után némi kívánnivalót.





















Végszó:
Az alkalmazásokat természetesen nemcsak 1x hanem több alkalommal, különféle helyzetekben is kipróbáltam. Ha a hiba egyértelműen látható volt akkor fotót is készítettem róla, ha nem leellenőriztem. A megtett távolságot a gépkocsi kilométer óráján is valamint, az IGO-val is teszteltem. Minimális -3-4%-nyi különbségeket nem vettem figyelembe. Ritkán kellett ehhez folyamodnom, mivel a trackerek elég látványos hibákat vétettek.



Konklúzió:
Gps az amit Garminnak hívunk. 


Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky


ps: Amiket leírtam nem kitaláció volt, hanem kőkemény általam tapasztalt tény, és hidd el nem örülök a végeredménynek. Hogy mi volt a gyenge láncszem?- nem tudom, de erősen érdekel. Ha te tudod, vagy vannak ötleteid nagyon szívesen olvasnám és megbeszélném veled a témát, itt a blogon.
A programokat Samsung Galaxy S II készüléken, android 2.3.4 rendszeren teszteltem. Nem tudok/nem hallottam róla, hogy az ebbe beépített GPS vevőkészülékkel problémák lennének, de ezek után már ... ki tudja?

Cikk megírása és kiadása után ajánlottak egy alkalmazást mely GARMIN Fit névre hallgat. Holnap túrázni megyek , kipróbálom és beszámolok róla.

 

10 megjegyzés:

  1. jó összefoglaló, de ahogy látom, ezt: http://peter68.com/navitel/ nem ajánlotta senki:(( libahiba:)

    VálaszTörlés
  2. Sok ilyen jellegű progi van még, de mindent azért én sem próbálhatok ki. Az utolsónál már igy is kezdett tele lenni a hócipőm.

    syaky

    VálaszTörlés
  3. Thorpapa: megnéztem a progi weboldalát de az csak navigációs program nem pedig az amit én keresek.

    VálaszTörlés
  4. ja igaz, mert ez ha jól tudom nem rögzít:S

    VálaszTörlés
  5. Király lett. Az Endomondo-t többek közt én ajánlottam és én is teszteltem ugyebár androidon és nálam is csődöt mondott a htc-n :(
    Pedig régebbi E szériás Nokiákon tökéletesen futott. Ki érti ezt ?

    VálaszTörlés
  6. Elsőre arra tippelek, hogy a gps-ed hibás, vagy erősen árnyékol a zsebed. Nekem a sports tracker hiba nélkül, pontosan megy motorola defy-n.

    VálaszTörlés
  7. Lassan már én is arra gondolok, hogy a gps-em a hibás (gondolom, azt te sem gondolod komolyan, hogy erősen árnyékol a zsebem), de nem olvastam sehol róla, hogy a Samsung Galaxy SII pda-knak ilyen hibája lenne. Egyébként amelyiknél lehetett -ahol engedte a beállítás- ott az autóban teszteltem tökéletes rálátásnál. De az is furcsa, hogy míg más navigációs programnál sohasem szakadt meg a kapcsolat addig a felsoroltaknál szinte mindegyiknél volt szakadás.
    Mire gondoljak?!
    Lehet tesztelni valahogy a szerkezetben található gpst?

    VálaszTörlés
  8. Syakynak ígértem, hogy itt a blogon is megosztom tapasztalataimat a mobilos GPS-ekről.
    Újraolvasva a posztot, most azt mondom: ám legyen, de sajna sok újat hozzátenni nem tudok.
    Telefon adatai:
    Samsung S Plus
    Build: Gingerbread
    Firmware: 2.3.3
    Kernel: 2.6.35.7

    >>>GPS Essentials

    Budapest - Cegléd. Átlagsebesség: 2400km/h. Az utat pedig nyílegyenesre rajzolta.

    >>>GPS Walk and Run Tracker

    Az utca sarkáig sétáltam vele. A helymeghatározás és az max. sebesség ugyan pontos, de az átlagsebességemet sikerült 42km/h-ra kiszámolni.

    A többinél kb. Syakyt tudnám ismételni, tehát megerősíthetem: a probléma nem egyedi.
    Amit még fontos megjegyezni: a készülék beépített GPS vevője tökéletesen működik, az előre telepített progival és Google térképpel együtt pontosan visznek el mindenhova. Csak sajna keveset tud. Viszont tény: azt nagyon! :)

    Ha valakinek van ötlete, javaslata, nyugodtan ossza meg az információra éhező bloggazdával és olvasóival!
    A magam részéről az sem baj, ha fizetős az alkalmazás, de:
    -ne akarjon megosztani senkivel semmit semmilyen közösségi és egyéb oldalon
    -ne akarjon olyan regisztrációt, ahol e-mailt és telefonszámot is meg kell adni: spamekre nem vagyok kíváncsi
    -ne csak kínaiul beszéljen :) komolyra fordítva, preferált nyelvek: magyar, angol, német

    Röviden ennyit tudtam hozzátenni a cikkhez, már ha ez hozzátételnek minősül... A GARMIN Fit tesztjét pedig várom / várjuk!

    VálaszTörlés
  9. http://androidportal.hu/2011-06-05/magyarorszagi-turaterkepek-androidra
    mormogi

    VálaszTörlés
  10. Mormogi!

    Már csak arra lennék kiváncsi, hogy miként tudtál ide megjegyzést irni a jóváhagyásom nélkül??
    Ezt inkább privibe ird le légyszi.

    syaky

    ui: egyébként ki fogom próbálni, nem teljesen arra ad választ amit most keresek de eddig ezt nem ismertem.

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez