2010. január 23., szombat

Spyderco Sage II. ahogy Rebel látja

Rebel új kést vett.
És jó szokása szerint blogolt róla -isten tartsa meg jó szokását.

Spyderco Sage II.

Végre hazánkban is kapható a Sage széria második darabja! Na de mit is várhatunk tőle?


Sok-sok várakozás után December 15-én került a birtokomba ez a kés. Nem volt egyszerű a beszerzése.
Mivel itthon irreálisan magas árat diktálnak a nagykerek a boltoknak, egyértelmű volt, hogy csakis külföldről tudom emberi áron beszerezni. Szerencsémre egy ismerősöm éppen hazafelé készült az Egyesült Államokból az ünnepekre, így megvetettem vele a „sarki fűszeresnél”, majd hazahozta nekem.

Az USA-n belüli szállítási költséggel együtt 60%-ába került az itthoni árának.
(Kíváncsi lennék, mennyit buknak a magyar nagykerek a mohóságuk miatt a külföldről rendelőkön...)

A koncepció

A Sage széria célja emléket állítani olyan neves késkészítőknek, akik egy-egy új zárszerkezet kiötlésével tettek szert hírnévre.
A Michael Walker féle liner-lock Sage 1 után a sorozat második darabja a RIL (Reeve Integral Lock) nevű keretzár, és kiötlője, Chris Reeve munkásságának állít emléket.
Reeve-nek tetszett a liner-lock, de nem érezte elég erősnek, így azt találta ki, hogy ne csak egy vékony lemezke ugorjon be a penge alá, hanem maga a markolat.



Ez a megoldás egy sokkal erősebb zárat eredményezett. Mivel a panel ez esetben igen nagy terhelésnek van kitéve, anyagául csak acél, vagy a hasonlóan erős, de 40%-kal könnyebb titán jöhet szóba.

A Sage 2 esetében, szerencsére az utóbbi mellett döntöttek.

A körítésA kés a szokásos piros Spydercos dobozban volt, egy vékony fekete szivacsrétegen egy légmentesen lezárt fóliában. A dobozban helyet kapott egy kis papír is amin egy sztori található a Sage sorozatról és néhány infó pl. a markolat titánjának pontos megnevezéséről (6A14V, ha ez mond valakinek valamit).


Felhasznált anyagok

A markolat anyaga tehát titán, ami a periódusos rendszer 22-es rendszámú eleme. Mechanikai tulajdonságait tekintve egyenértékű az acéllal, de jelentősen könnyebb és rugalmasabb annál. Bár a földkéreg 9. leggyakoribb eleme, mégis horror drága, mivel tisztán sosem fordul elő a természetben, csak vegyületeiben. Bonyolult és költséges eljárással állítható elő, és nagyon nehezen munkálható meg. Színe alapesetben szürkés, de gázláng hatására szivárványszínű lesz. Ha bátor lennék, kipróbálnám a késen. :-)



A penge anyaga ugyanaz, mint az előd esetében, az amerikai gyártású CPM S30V porkohászati acél. Hossza 76 mm. Könnyen fenhető és rendkívül éltartó. Sajnos gyárilag nem volt olyan éles, mint a Sage 1, de 5-5 húzással a Fallkniven DC4 élező kerámia felén borotvaélt csináltam rá.

A penge

A pengével kapcsolatban a legtöbb helyen azt olvasni, hogy teljesen megegyezik a két késen. Én máshogy látom. Az élszalag íve teljesen más rajtuk. A Sage 1 esetében a pengetőnél egyenesen, míg a Sage 2-nél domborúan indul a hegy felé. Első blikkre azonosnak tűnnek, de alaposan megnézve a képeken is látszik, hogy a Sage 2 pengéje hasasabb, szélesebb. Nem tudom, hogy ez csak az én két példányomon van-e így és gyártási szórásról beszélünk, vagy valóban két, nagyon hasonló pengét gyártanának?!
Ez ügyben szívesen várom az észrevételeket.


Használati szempontból teljesen megegyeznek, kiváló metszőtulajdonsággal bír. A penge levél alakú és simára köszörült (Full Flat Grind), szálcsiszolt felületű.

A vágóképességről következzen egy videó:











A zárszerkezet

A RIL zár használata külön élmény. A fémes klattyanás a kés kinyitásakor és bezárásakor, valamint a matt titán fogása hangulatot kölcsönöz a késnek. Nekem mindig egy vadászrepülő jut róla eszembe.
A zár 3 mm vastag, és kb. feléig ugrik be a hasonló vastagságú penge alá. Nem úgy tűnik, mint ami véletlen becsukódik, különösen, mivel direkt bezárni is nagyobb erőre van szükség, mint elsőre várnánk.
Érdekes, hogy a markolat -amiről csak jót tudok mondani- ergonomikusan ívelt első vonalához képest a zárat egy egyenes vonallal választották el a markolat többi részétől. Elég bután mutat, és míg a legkiemelkedőbb résznél 9 mm, az ujjbemélyedésnél csak 4 mm széles.


Ha az ívet követve, mindenhol szélesnek hagyták volna, minimális ráfordítással egy sokkal erősebb zár jött volna létre. Hiába, mindig mondom, hogy tökéletes kés nem létezik. :-)
Sebaj, fát vágni elég ez így is.

Az övklip

Röviden és tömören; egy 4 betűs szinonima jutott eszembe a fekáliára.
Nem maga a drótklip rossz, hanem az, hogy ha az azt tartó 1 db torx-fejű csavar kicsit is meglazul, akkor máris elkezd elhajlani, csavarodni. Bár elhagyni így is esélytelen a kést, nekem ne hajlongjon a klip, amikor egy heted ennyibe kerülő byrd késen áll, mint a cövek.

(A gyártó erre megoldásképp azt javasolja, hogy a csavart kenjük be ragasztóval megszorítás elött. :-o Hahó Spyderco, 2010 van!)

Vigasztalásképp elmondom, hogy ha istenesen meghúzzuk, sosem lesz gondunk a klippel, és kialakításának hála jó mélyre csúszhat a kés a zsebben. Egyébként egy az egyben ugyanaz a klip kerül a Sage 1, Sage 2 és Caly 3 késekre is, csak más-más színben, így a probléma ott is azonos.

Epilógus

A Sage 2 egy masszív, elegáns, ugyanakkor vagány kés, amely minden téren egyszerűségével nyerte el a tetszésemet. A két foszforbronz siklócsapágyon kívül a kés összesen 3 db fémlemezből áll, amit 3 csavar fog össze, melyből egy a klipet is, egy másik pedig a pengét tartja. Egyszerű és nagyszerű.
A kidolgozás minősége elsőrangú. A kikönnyítetlen titánlapok ellenére súlya csupán 99 gramm.


Nálam ez a kés 10/9,5-es. Ha a klip is erősebb lenne, akkor vinné a pálmát.
Spyderco kedvelőknek így is „must have” kategória! Hazai beszerzését nem javaslom, amíg két Deák alá nem megy az ára, így aki teheti, kevésbé mohó és agyonadóztatott országból szerezze be.

Sage 3 ???

Már folynak a találgatások, vajon milyen lesz a sorozat következő tagja? Én egy G10 markolatos, bolt-lock záras verziónak tudnék örülni, olyan „8 cm alatti Manix2” jelleggel. Akármi is lesz, annak is itt a helye a két testvére mellett a gyűjteményemben.

De azt hiszem, ne álljunk addig fél lábon. Jó, ha idén megjelenik.

Ennyi volt és nagyon köszönöm Rebelnek ,hogy engedélyezte ,hogy rövid kis -ámde igen tanulságos- ismertetőjét a késről a blogomon is ismertessem.

Tisztelettel:
syaky

Forrás:
Gunpic

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép fotók, jól megszerkesztett cikk, 0 komment... Gyöngyöt nem szokás a disznók elé dobni. :-(

    VálaszTörlés
  2. Titán színezése megoldható láng nélkül is!
    Ha érdekel Hívj!

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez