2010. január 27., szerda

Cold Steel 2010

Üdv Mindenkinek !

Azt hiszem, nagy hírt közölhetek a Cold Steel kések rajongóival.

 Késes berkekben közismert, hogy a Cold Steel márka presztízse az útóbbi időben jókora csorbát szenvedett. Ennek oka egyrészt a Carbon V-ről Sk5 acélra történő váltás (ha jól emlékszem, ez 2007/2008-ban történt) volt. Másrészt pedig az, hogy jó néhány modellt olyan beszállítókkal gyártattak, akik nem tudták/nem akarták mindig a lehető legjobb minőséget kihozni magukból - és még szépen fogalmaztam.

A kissé megkopott Cold Steel nevet a cég újra régi fényében szeretné látni, és úgy tűnik, hogy ennek érdekében minden tőle teljhetőt meg is tesz.

Kit érdekel a gazdasági válság? - kérdi a Cold Steel, és szerintem maximálisan igaza is van. Ha a vásárlónak VG-1 San Mai III acél kell, hát adjuk meg neki. És meg is adja!

Két oldalt ajánlok mindenki figyelmébe. Egyik a MEGSZÜNTETETT MODELLEK,  a másik pedig a 2010. ÉV ÚJ MODELLJEI. Érdemes figyelmesen átböngészni ezeket. Már az is sokatmondó, hogy a míg a termékek száma (nem csak kések) alig több mint hetven, addig a 2010-es új termékek száma közel száz.   Ennek igen jelentős hányadát azok a kések teszik ki, amelyeken minimális változtatás eszközöltek, de az acélt VG-1 San Mai III-re cserélték.

 Következzenek ezek a kések:
  - Counter Point II - ez talán az egyetlen mondhatni új modell.
  - Peace Keeper I
  - Recon Tanto
  - Gunsite I
  - Gunsite II
  - A teles Voyager sorozat (16 db kés!)
  - Vaquerók
  - SRK (ebből megmaradt az AUS-8A verzió)
  - ODA
  - OSS
  - OSI 

Sokak sajnálatára viszont jópár régebbi modelt megszüntettek, ebben az igen elegáns, drága kategóriában.
  - Black Sable - ez "csak" San Mai III.
  - Black Talon  - ez is "csak" San Mai III
  - Spectre - ez is "csak" San Mai
  - Sisu -  ennél jelölve van a VG1 San Mai III. elnevezés
  - Talwar Folder - VG-1 San Mai III

Tehát ha ezek közül valaha is terveztél beszerzést, bele kell húznod, mert már csak a boltok raktáraiban bízhatsz, a gyártóban már nem. A tájékoztatás természetesen közel sem teljes körű. Nem is ez volt célom, hiszen mindenkinek más kedvencei vannak. Mindössze kiragadtam egy szerintem igen fontos momentumot a Cold Steel 2010-es változtatásaival kapcsolatban. 

Tény, hogy nem sok újdonság van közöttük és ami  új, tulajdonképpen az sem új, hanem inkább átgondoltabb, javított, ráncfelvarrott verziókról van szó Vagy éppen kistestvérről, nagytesóról, vagy egy bevált szériáról új pengetípussal. És hogy ezek az újítások (pl. az új markolat-design a Voyagerek vagy a Gunsite esetében), azt majd az idő fogja eldönteni.

Van viszont egy modell, ami szerintem ami igen meghatározó, és én személy szerint kisebb csodát várok tőle. Ez régen sokak kedvence, majd egy időben szinte közutálat tárgya volt. Szerintetek mi lesz belőle?

SRK VG-1 SAN MAI III



Maradok tisztelettel:
Sztrakkay alias syaky 

Források:
http://www.coldsteel.com/
Dealer Resources Page


2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm nagyra becsült SYAKY!
    Az anyagok nagy csodáloja vagyok,különössen az acélé! A kérésem,szeretnék minnél többet megtudni a COLD STEEL MAGNUM TANTO II-ről.Különössen az anyag létrejöttét illetően. Előre is köszönöm:
    Kornél

    VálaszTörlés
  2. Helló! Először is jó a blog;-) A másik egy kérdés lenne: a Counter Point II-es, akkor felfogható egy rövid ti-lite-nak penge tekintetében?!

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez