2010. május 5., szerda

Spyderco Byrd Flight G-10 by Balázs - X. vendégposzt - az utolsó

És íme az utolsó vendégposzt, szám szerint a tizedik. Szerzője blogom Balázs nevű olvasója, akinek választott nyereménye a Maglite Solitaire díszcsomagolásban, amit a napokban postázni is fogok számára.


syaky




A szóban forgó kés a méltán híres Spyderco cég kínai vonalának terméke. Olcsóbb árkategória, hanyagabb kidolgozás (én azért ezzel nem értek maximálisan egyet - syaky ) és nem prémium pengeanyagok jellemzik a kést, mindezek ellenére mégis már több mint egy éve az EDC késem és teljesen meg vagyok vele elégedve.



A penge hossza 87 mm, az élezése homorú, a formáját tekintve mintha szúrásra lenne kitalálva. A pengeháton hamis fokél lett köszörülve ami kaparásra  kiválóan alkalmas. A Byrd kések védjegyének számító különleges alakú nyitófuratnak köszönhetően a bicska egy kézzel is kényelmesen nyitható. A  lock back típusú zár gondoskodik róla , hogy a kés soha ne csukódjon véletlen az ujjunkra. Az övklip bal és jobb oldalra is felszerelhető, de csak tip up hordmódot tesz lehetővé.

A kést alávetettem egy kis tesztnek is, ami bizonyítja azt hogy a bicska egy másodlagos késként egy fixpengés mellett megállja a helyét.

Nyársbot faragás:

A nyársbotokról a kérget a kaparóél segítségével szedtem le:



Tollaság faragás:
A kés ezt az akadályt is kiválóan vette.



Fúrás:

Ennél a tesztnél egy kb. 2 cm vastag száraz keményfát fúrtam át, ami könnyen ment, de vigyáznom kellett nehogy a vékony penge elpattanjon.



Sátorcövek:


A teszt lényege, hogy kiderítsem a kés mennyire alkalmas a finomabb faragási munkákra. Be kell, hogy valljam a kés markolata hosszútávon kesztyű nélkül nem túl kényelemes. 


A kés minden feladatot teljesített mégis vannak hiányosságai. A hüvelykujjtámasz nincs  megfelelően recézve, a markolat egy idő után kesztyű nélkül kényelmetlen, az övklip pedig csak egyféle hord módot enged meg, de ebben az árkategóriában nálam abszolút győztes.

1 megjegyzés:

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez