2010. július 17., szombat

Kombinált bicskatok by Raga

Rendszeres olvasóimnak ismerősen csenghet Raga neve. Eddig az oldalamon csak vízszintes késtokjai voltak láthatóak melyeket Fallkniven F1-es késekhez készített. Most egy Cold Steel Ultimate Hunter bicskához készített kombinált bőrtokját szeretném bemutatni nektek.
A szót ezennel átadom neki.

Egy kedves ismerősöm kérésének tettem eleget ennek a toknak az elkészítésével.

A kérés a következő volt.
Mivel a folder tokot alapvetően mindennapi hordásra tervezte a tulaj, így a felfüggesztésének méretét övhöz kellett optimalizálni. Mivel ez a felfüggesztés nem teszi lehetővé az A1 tokján való hordást, így ezt állíthatóvá kellett tenni. Itt ugrott be a tépőzár mint lehetőség.

Mivel a folder masszív darab, így ezt a részt sem akartam a véletlenre bízni. Az amerikai hadsereg által használt katonai tépőzárra esett a választásom.
Irány a net, rendelés, stb..... ( megérte a procedúrát, mert kiváló minőségű, és tartós cucc)
Ezen a ponton az övön és tokon hordás problémája már megoldottnak látszott, de csak látszott. A tok ugyan rögzíthető az A1-re, de annak normál hordásakor lecsúszhat a tokról és elveszhet. Erre a problémára találtam ki azt a megoldást, hogy egy plusz bőr toldalék és egy Chicago Screw segítségével a már korábban említett ( a gyári tok alján lévő) áttörést használom a függőleges rögzítés céljából. Igen ám, de ez a rés szolgál a fejjel lefelé lógatáshoz a hátizsák heveder átfűzésére. Ezt el kellett vennem ugyan, de egy elipszis alakú masszív bronz karikával a funkciót vissza is tudtam adni.

A kombinált hordás miatt (vízszintes, függőleges, fejjel lefelé) fontos volt, hogy minden masszívan legyen rögzítve, nehogy elhagyja őket a tulajdonos.
A folderrel a vizes formázás és a kívül kapaszkodó klipsz miatt nem volt gond, de a szikravetőt (a bőr idővel történő tágulása miatt) nem éreztem biztonságban. Ennek esetleges elhagyását megelőzendő, egy textil burkolatú gumit fűztem át a markolatán, amit a saját kilógó végébe akasztottam.
A ki és beakasztás elősegítésére a gumira egy kenguru bőr szálból készült "húzókát"  rögzítettem.

A tok anyaga 4mm vastag krupon, az övbújtató anyaga 2,5 mm vastag marhanyak.  Festése ében, finishelése és impregnálása viasz.

És most következzenek a képek melyeket Rebel készített. Szerintem az Ő neve is ismerős lehet.





Remélem tudtam újat mutatni nektek. Tudjátok ha segítség kell bőrtok készíttetésében csak keresettek emailben.

Tisztelettel:
syaky

5 megjegyzés:

  1. Profi tok lett ez is, és Raga mester többi munkája is az lesz. Ebben biztos vagyok. Praktikum, és esztétika egyszerre, tuti nyerő kombináció. A minduntalan megújuló ötletekből, pedig soha ne fogyjon ki.

    AMA

    VálaszTörlés
  2. A tok szép a szokásos magas minőség. De baromira nem megy össze ez a szép bőrtok az A1 zytel tokjával.

    VálaszTörlés
  3. Nekem a Fallkniven A1 meg a Cold Steel Ultimate hunter párosítás késztetett egy kis csodálkozásra. És tény egy zytel és egy bőrtok párosítása elég fura. De ez a munka szépségén és ötletességén nem változtat semmit.
    Szerintem.

    VálaszTörlés
  4. Elnézést, de egy nem ideillő kérdéssel jövök: mikor lesz kész a forum? Már több mint egy hete "Hamarosan" van kiírva. :(

    VálaszTörlés
  5. Ez a cél. :D
    De még blogot is akarok róla csinálni.
    Valamikor a jövő hét közepe tájékon. Nem olyan egyszerű előkészíteni mint gondoltam. Maga a fórum kész van.

    syaky

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez