2011. március 14., hétfő

Victorniox Swiss Champ - egy olvasói levél

Üdv Mindenkinek !

Ezt a késbemutatót 2010. decemberében kaptam egy kedves olvasómtól, akitől ezúton is elnézést kérnék, hogy csak most jelentettem meg cikkét.

Tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky

ui: szövegezésbe nem nyúltam bele csak minimálisan formáztam


Nos kedves olvasók!

Minap találtam rá syaky blogjára. Nagy örömmel tapasztaltam, hogy talán ez az egy olyan késekkel foglalkozó oldal van Magyarországon, amely Kategóriától függetlenül foglalkozik úgy a késekkel, hogy nem 1-2 havonta kerül fel rá egy írás.


Így én is megragadtam a virtuális tollamat és gondoltam bemutatom nektek kedvenc bicskámat, a méltán hírhedt, bár annál kevésbé ismert Victorinox Swiss Champ-et.



Ne egy hagyományos tesztet várjatok tőlem, hisz ez nem is egy hagyományos bicska. Hétköznapi civilizált életben azt hiszem nehezen találkozhatsz olyan szituációval amelyet eme szerszám segítségével ne tudnál orvosolni. A mérete miatt ha ki is nyitod a pengét, az picit aránytalanul kis mivolta miatt, teljesen elveszti offenzív hatását így használatakor nem fognak valami agresszív városi késelőnek titulálni.
Mint gondolom azt sokan tudjátok, ez a bicska a svájci gyár úgymond „csúcsmodellje” kerek 33 funkcióval.
Egy kis érdekességként megjegyezném, hogy 1986-ban a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is kiállításra került különleges tervezése miatt. (nem lehetett kis feladat megoldani, hogy a bicska „hasán” található összes eszköz függetlenül elérhető/kinyitható a többi társától.)



Mindennapi tapasztalatok helyett inkább a gyárilag felsorolt funkciókat próbálom saját tapasztalataim alapján jellemezni, értékelni.


Íme a Funkciólista: 
* nagy penge
* kis penge
Eme két dologról azt hiszem nem kell sokat mondanom, a penge vékony, jól használható otthoni szeletelésekhez, a kis penge pedig, mint „tartalék” a precízebb és komolyabb élességet kívánó feladatokhoz.
*
dugóhúzó
* mini-csavarhúzó
Dugóhúzó, Sosem gondoltam volna, hogy ennyi háztartásban hiánykellék. A mini csavarhúzó pedig nem egyszer biztosított jó szolgálatot „terepen” napszemüvegek meglazult csavarjainak meghúzásában.
* konzervnyitó
* kis csavarhúzó ( Phillips csavarohoz is )
Sokan jobban szeretik a Wegner konzervnyitóját, amelyet meg is értek, de ez is használható. A kis csavarhúzónak nincs túl sok értelme a végén.
* sörnyitó
* csavarhúzó
* vezetékcsupaszító
Előző 2 dolog hű a nevéhez, jól használhatóak, 90 fokos nyitásban komoly forgatónyomatékot lehet kifejteni, a vezeték csupaszító viszont ritka haszontalan, csak egy felesleges sallang véleményem szerint.
* bőrlyukasztó ár
* kulcskarika
Nem használtam őket.
* csipesz
* fogvájó
Ezek tipikusan olyan dolgok, amik amíg nem tartottam magamnál nem volt rájuk szükségem, most már viszont falnak mennék a hiányuktól.



 * olló: A rugós megoldása nem valami megbízható, ellenben maga az olló tökéletesen szuperál, az erősebb anyagokat is (pl farmer nadrág széle) gond nélkül elvágja
* többcélú kampó ( pl.csomaghordásra )  (sosem használtam még, biztos jó lehet)
* fafűrész: 5-6 cm-es átmérőig tökéletes favágásra, okosan gondoltak arra is, hogy a fűrész a háta felé keskenyedik így nem fog megszorulni, illetve vágás közben könnyebb korrigálni is.
* halpikkelyező: Jól ellátja a feladatát.
* horogkiszedő-kampó: Nem horgászom.
* vonalzó ( cm és col ) Eléggé haszontalan hiszen eleve 7 cm ill 3 „ a mérési tartomány, de 5mm-enként van a centis oldalán a fokozás.
* körömreszelő
* fémreszelő
* körömtisztító eszköz
* fémfűrész
Ők így egyben egy lapon, mind3an jól ellátják feladatukat, rozsdás 1.5mm vastag szög átvágását probléma nélkül obszerválta, a fogakon a gyári sorja lekopásán kívül semmilyen változás nem látszódott.
* 2,5mm-es csavarhúzó
* véső és kaparó eszköz
Ezen 2 funkció eléggé haszontalan, mivel a kés hátából nyitható ki, így szinte semmihez nem tudsz vele odaférni
* fogó
* vezetékvágó
* vezetékhajlító eszköz
A fogó 10mm átmérőjű anyákat tud szépen megfogni és csavarni, illetve minden más megfogandót, zárása precíz, a vezetékvágó kb 0.8mm vastagságú drótot tud maximum befogadni, így nem túl hasznos, vastagabb vezeték vágására ott a fémfűrész.
* Phillips csavarhúzó: Nem kell mit hozzáfűznöm, jó ha van.
* 8szoros nagyítólencse: Egyszer egy ékszer megvizsgálásánál jó szolgálatot tett.
* golyóstoll: Egy vékonyka tollbetét, bár nemegyszer volt az egyetlen íróeszköz ami elérhető közelségben volt
* rozsdamentes gombostű: Ez is egy olyan dolog ami azóta épült be az életembe amióta nálam van, felettébb sokoldalúan felhasználható
* varrószem: Szintén nem volt még dolgom vele.


 
Összefoglalóul.
Mint láthattátok a 33 funkcióból van néhány olyan, amely inkább csak azért került bele, hogy minél hosszabb legyen a lista, de összességében kötelező tartozéka szerintem minden embernek aki él. Nem alkalmas fa hasogatásra és egyéb „túlélési” feladatokra, de a 21. században ha valaki nem céllal kerül ilyen helyzetbe, nem is helytálló kritérium ez. Egyetlen hátránya a mérete, mert azt mint majd a képeken is láthatjátok eléggé vastag így pl a sima vágás is megszokást igényel, de pár nap alatt teljesen megszokható.
Életem egyik legjobb vétele volt, ez biztos.

Üdvözlettel: Ponti

U.i.: esetleges szétszórtságomat, érdekes fogalmazásaimat nézzétek el, első ilyen tesztem, remélem azért használható 

 
Egy kis ötlet Pontinak ez esetleges továbbiakra. Ha valamit mutatsz jó ha alátámasztod egy fényképpel. És szerintem egy kicsit több időt kellett volna tölteni a fotózással.

syaky







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez