2012. április 8., vasárnap

Áprilisi gasztrotúra avagy a medvehagyma nyomában

Üdv Mindenkinek!

Ezt a posztot Firesnake barátom követte el. Én csak beszerkesztettem a blogba mert Ő nem tud megbarátkozni ezzel a felülettel amin nem is csodálkozom, kell hozzá egy nagy adag türelem ami neki nem mindig van. Én meg azért mégis 3 éve küzdök vele (sajnos sokszor szó szerint).

Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky


Verőfényes szerdai nap kéne valami program! Ki is találtuk syakyval, hogy kössük össze a kellemest
a hasznossal és nem kettő, de három legyet is üssünk egy csapásra. Menjünk, túrázzunk egyet és közben tesztelünk (erről majd később természetesen külön beszámolunk) és mivel szezonja van szedjünk egy kis medvehagymát.


 Irány a Gerecse az ország egyik legnagyobb medvehagyma mezőinek otthont adó táj. A mai blogban magáról a medvehagymáról szeretnék kicsit bővebb tájékoztatást adni azoknak, akik nem ismerik és persze azoknak is akik most kezdik el felfedezni ezt a méltatlanul elfeledett tavaszi ínyencséget.

Medvehagyma (Allium ursinum) :   
A medvehagyma szinte egész Európában megtalálható, Magyarországon főleg a Mecsek, Bakony, Vértes és a Gerecse erdeiben. A tölgy és bükk erdők aljnövényzetében néhol hatalmas mezőket alkotnak. Sajnos csak az évnek egy rövidke időszakában lelhetünk rá erre a csemegére, hiszen március elején kezd el kihajtani és április végéig tart a szezonja. Jótékony hatását főleg frissen fogyasztva élvezhetjük de lefagyasztva illetve olajban eltéve is hosszú ideig eláll. Gyógyhatását a gyomorra és a bélrendszerre fejti ki, de a magas vérnyomásban szenvedőkre is kedvezően hat. Fogyasztani és szedni a leveleit illetve a zsenge szárát szokták. 

FIGYELEM !!!!
A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a Májusi gyöngyvirággal és az Őszi kikericcsel. Mindkét növény levelei mérgezőek tehát fogyasztásuk életveszélyes. Ha valaki nem biztos abban, hogy medvehagymát talált akkor a legkönnyebb módja, hogy biztosak legyünk a dolgunkban, ha letépünk egy levelet és szétmorzsoljuk azt az ujjunkkal. Ha átható fokhagyma illatot érzünk, akkor nyugodtan szedhetjük és fogyaszthatjuk a növényt. 

És akkor jöjjön a végére pár könnyen, akár tábori körülmények között is elkészíthető recept.

Medvehagyma krémleves:
Hozzávalók:
  • 1 jó maréknyi friss medvehagyma levél
  • 2 közepes méretű főznivaló burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma (tehetünk bele egy kevés póréhagymát is)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 ml tejszín (20%)
  • 1500 ml víz
  • só, bors, chili, koriander
Elkészítése:
Megpucoljuk a krumplit és a hagymát majd felaprítjuk. Beletesszük a vízbe a zöldségeket és a medvehagyma kb. 1/3-át addig főzzük amíg a krumpli megpuhul. Ekkor lehúzzuk a tűzről és megpucoljuk majd felaprítjuk a fokhagymát is és hozzáadjuk az ételhez a maradék medvehagymával együtt. Ezután turmixgépben vagy bot mixerrel pépesítjük az ételt. Hozzáadjuk a tejszínt és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve aki szereti a csípős ízeket az őrölt chilit is tehet bele. A koriandert ne vigyük túlzásba, hiszen nem akarjuk elnyomni a medvehagyma ízét. A tejszínnel már csak egyet rottyantunk rajta és kész is a levesünk. Pirított zsemlekockával vagy boltban kapható krutonnal és egy csipet reszelt sajttal tálaljuk.


Medvehagyma tekercs:
Hozzávalók:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 5 dkg érett roquefort sajt
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10+20 levél medvehagyma
  • só, bors (ízlés szerint)
Elkészítése:
Medvehagymát leöblítjük, papírtörlővel megszárítjuk. A túrót, a sajtot, a tejszínt, a préselt fokhagymát és a fűszereket egy villa segítségével alaposan összedolgozzuk. 10 levél medvehagymát apróra vágunk és a túróhoz keverjük. Maradék levelek szárát levágjuk. A masszából kb. egy kávéskanálnyit a levél széles felére tesszük és feltekerjük.


Üdvözlettel: firesnake

ui: természetesen ez csak két recept a sokból, próbálj ki többet is: tudod google a te barátod (syaky)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez