2010. április 4., vasárnap

Spyderco Captain - rebel - vendégposzt II.

A felhívásomra született második vendégposzt szerzője blogom Rebel nevű olvasója. Nyereménye egy Mora 760BK Camo, amit hamarosan postázni is fogok részére. Köszönjük, hogy megosztotta velünk tapasztalatait, olvassuk figyelemmel. Neve rendszeres olvasóim között ismerős lehet, hiszen már több posztja is megjelent itt, emellett ő szerkeszti a Rebelpix ( régebbi nevén gunpic) weboldalt, ahol főleg lőfegyverek és kések igényes képeivel találkozhatunk.

Várom a kommenteket és a további véleményeket/ismertetőket, köszönöm a figyelmet,

syaky


ui: Köszönöm az eddig elküldött ismertetőket, amelyek megjelentetése folyamatos lesz.



Spyderco Captain - rebel


Február elején került hozzám ez a zsebkés, és bevallom, azóta sem sikerült megunni.

Első ránézésre mindenkinek elkerekedik a szeme a formabontó dizájn okán. Épp ezért szeretem ismerősöknek a kezébe adni becsukva a kést, s jót mulatni az arcukon, amikor kinyitják. Valóban, nem szokványos. Na de egy újabb használhatatlan dizájnkés van a kezünkben? Vagy gondos tervezés és kifinomult ergonómiai megfontolások eredménye? Én úgy gondolom, az utóbbi.


A kés tervezője Jason Breeden, a penge kialakítását azzal magyarázza, hogy a rekurzív /homorú/ élszakasz hasznos vizes környezetben, kötelek és hasonló szálas anyagok vágására, ugyanakkor egy erős, masszív hegyre is szükség lehet, famunkákhoz. Így jött létre ez a különleges forma, ami tulajdonképpen két heggyel rendelkezik.

Ha a tervező leírásából nem derült volna ki, igen, bármily meglepő; ezt a kis kést bizony outdoor (táborozás, túrázás) feladatokra szánta. Az agresszív forma okán sok helyen láttam, hogy önvédelmi felhasználás kapcsán is emlegetik…


A penge anyaga a jól ismert Japán VG-10, 3 mm vastagságban. Hossza 78 mm, legálisan hordható. Könnyen élezhető, ellenben jó éltartó, rugalmas anyag. A penge és a merevítés közé teflon siklócsapágyak kerültek. Ez a megoldás kevésbé időtálló, mint a foszforbronz, viszont simább nyitást tesz lehetővé.
 
Az él kilalakítása nagyon érdekes.

A rekurzív élszakaszon a levezető él köszörülése homorú, míg a domború élszakaszon szablya profilú. Emiatt a két levezető él találkozásánál érdekes íves él alakul ki, ami lefut a második hegyig. Ez a hegy elképesztően jól vág, sokkal többet használom, mint az amúgy letörhetetlen első hegyet.

Mitől is olyan használható?

Gondoljuk csak végig. Úgy vághatunk a heggyel, tapétavágó szerűen, hogy közben nem kell a kést a csuklónkkal lefelé biccenteni, suhintáskor pedig sokkal nagyobb erővel tudjuk ezt a hegyet a célzónába juttatni, mintha szúrnánk. Amint belekap az anyagba, a homorú levezetőélű rekurzív él már centiket hatolt bele. (Pár éltárs már megtapasztalhatta élőben az előnyeit a hagyományos kialakításhoz képest egy rögtönzött gyümölcslés doboz vagdosáson, a Februári késportálos találkozón.) A pengeháton egy 3 cm hosszú kikönnyítés található, ami kaparóélként használható.
 
A Captain klasszikus kereszt-zárral rendelkezik, ahogy a zsebkések döntő többsége. Kétoldalt 1-1 mm vastag kikönnyített acél panelek, rajtuk 3-3 mm fekete G-10 üvegszálas műanyaggal. Ezt a „szendvicset” összesen 4 db torx-fejű csavar tartja össze, igen masszív megoldás.


A markolat első ránézésre kényelmetlen, de amint megfogjuk, megváltozik a véleményünk! A szögletes forma ellenére ergonomikus. Hossza elég rövid, így csak úgy használható kényelmesen, ha az első ujjtámaszt (choil) használjuk. A choil mögött, kalapácsszerűen megfogva a kést, bizony a kisujjunknak nem sok hely marad. A zár és a hüvelykujjtámasz kellemesen recézett, jól használható.

Az övklip egyszerű, 3 csavarral rögzíthető, feketére festett acéllemez. Szerencsére mind a 4 állásban rögzíthető, hegy-fent és hegy-lent módban, jobb és balkezeseknek egyaránt.


Mióta megvan a kés, mindig nálam van. Kiválóan használható étkezésre is, a domború penge résszel nagyszerűen lehet például kenyeret kenni.
Sajnos nem fenékig tejfel az élet, ennek a jószágnak is vannak hibái:
  • Az acél liner-ek belső éle zavaróan éles. Gyémántporos reszelővel végig kellett mennem az élein. Értem én, hogy a lemezből kivágja a formát a gép, és így olcsó, de ez nem egy 6000 forintos kés, jobban kellene figyelni erre.
  • A markolat lehetne kicsit hosszabb, hogy a choil használata nélkül és kényelmesen lehessen vele dolgozni.

Amire eredetileg tervezték a kést, tábori feladatok ellátására még nem használtam. Nem is vagyok biztos benne, hogy jobban teljesíthetne, mint egy hasonló méretű fixpengés. Utána fogok járni, most hogy kitavaszodott.

De városi EDC késnek nagyon jó opció.

Sajnos a kés gyártásával leálltak, így aki szeretne beszerezni egyet, siessen. Ha boltok polcairól elfogy, akkor már csak használtan lehet hozzájutni.

A használhatóságáról talán még annyit, hogy a Paramilitary-m a polcon pihen, (a 4 mm vastag porkohászati S30V pengéjével), míg a jobb zsebem holnap is a Captain fogja húzni.


További Spyderco Captain képek itt találhatóak.


Beszerzése még megoldható de már most sem egyszerű feladat. (megj.: syaky)

4 megjegyzés:

  1. Nem tudom számomra úgy tűnik, hogy túl van specifikálva a kés. A markolata valóban kényelmetlennek látszik. Bár volt szerencsém fogni, forgatni kicsit, én nem éreztem benne túl sok fantáziát. Tábori késként eléggé hihetetlen számomra a használata, és ezt többek közt köszönheti hogy gyakorlatilag nincsen hegye. Fúrás, vagy ne adj isten egy kullancs kiszedése szinte lehetetlen fele, de ezt már valóban csak a terepen lehetne tesztelni.

    VálaszTörlés
  2. Úgy gondolom, a második heggyel lehetne kullancsot bányászni, de valóban nem ideális eszköz.
    Minden késnek megvan a maga helye. Szerintem a Captain egy sokoldalú, városi EDC.

    (A szerző)

    VálaszTörlés
  3. Big Kahuna Burger2010. április 12. 15:28

    Rebeltől kérdezném, hogy élezte-e már a kést? Így ránézésre ugyanis elég rázós feladatnak tűnik.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez