2010. április 22., csütörtök

Spyderco Delica 4 White - vendégposzt VII.


Megszületett a hetedik poszt is, amit  Kovács Viktornak köszönhetünk. Az ő választása a Mora 760 BK Camo, amit postán fogok eljuttatni hozzá. A hozzászólásokat/kérdéseket/véleményeket továbbra is várjuk, nagy-nagy szeretettel. A bejegyzés szerzője határozottan így kérte írásának megjelenését, amit én tiszteletben is tartok, de hozzáteszem, hogy én a képeket nem így illesztettem volna be.

syaky

ui:utólagosan képek kicsit átrendezve a szerző kérésére

Spyderco Delica 4 CE (White)


A Spyderco egyik legsikeresebb modellje az Endura/Delica vonal. Ezek minden napi használatra alkalmas kések. Mind két kést már több évtizede fejleszti a cég, jelenleg a 4-es verziónál tartanak. Az alább ismertetett kés egy szabványos Delica 4 CE fehér markolattal.

Másfél évvel ezelőtt sikerült szert tennem erre a Delicára. Ez akkoriban "sprint run" (limitált széria) keretében került gyártásra. A másfél éves használat alatt sikerült számos pozitív illetve néhány negatív tulajdonságával megismerkednem.

A késben legelőször is fehér markolata fogott meg, ami nekem nagyon elegánsnak tűnt és tűnik azóta is. Mint mindennek ennek is megvan azonban a hátulütője. Mivel fehér ezért könnyen koszolódik, szerencsére azonban a tisztítását könnyen meg lehet oldani a fogkefe/fogkrém/csapvíz hármas egyidejű alkalmazásával.

A penge hossza (73 mm) ideálissá teszi mindennapi feladatok ellátására. A kés acélja (VG-10) bőven kielégíti egy átlagos felhasználó igényeit mind éltartás, mind korrózió állás, mind könnyű élezhetőség szempontjából. A kés élének kialakítása combo él. Ez azt jelenti, hogy a penge markolat felüli része fogazott (serrated) míg a hegy felŐli része sima élű (plain edge). Először tartottam, hogy ez a megoldás nem a két pengetípus előnyös oldalait fogja összegezni, hanem inkább mind a kettő hátrányait, de úgy vettem észre, hogy a combo él általában nem okoz különösebb problémát és fogazott rész időnként nagyon jól tud jönni. (Ez a fehér delica egyébként csak combo éllel volt kapható, a hagyományos Delicát mind 3 a éltípussal lehet kapni.)

Az egyébként szuper penge kialakításnak van egy sarkalatos pontja amivel a kés megvásárlása óta nem tudok napirendre térni. Ez pedig a penge sabre/flat köszörülése. Ez a kialakítás bár jóval megnöveli a penge erősségét a Delica 3-as verziójához képest (sabre/hollow grind) de szerintem túl sokat áldoz fel a kés vágóképességéből a vastag köszörülési forma. Ráadásul az én késemen a köszörülés egyenetlen. A kés színén a köszörülés magasabbról indul mint a fonákján, így az él még vastagabb lett.

A fenti leírt penge kialakitás miatt a mindennapi használaton túl a konyhában a kés már nem állja meg olyan szuperül a helyét. A vastagon köszörült 2,5 mm vastagságú pengével jóval nehezebb vágni mint egy ugyan ilyen vastag full flat grind vagy hollow grind köszörülésű késsel. Karton vágásnál is gyakran előfordul, hogy a kés inkább szaggatja az anyagot mint vágja. Cserébe az így kapott jóval erősebb hegy nem fog letörni még akkor sem ha a kést nem megfelelő módon (feszegetésre, konzerv bontásra) használjuk, vagy csak egyszerűen leejtjük egy kőpadlóra.

A kés nyele számomra rendkívül kézreálló. A megfelelő csúszásgátló felülettel kialakított FRN nyél minimalizálja annak az esélyét, hogy a késünk kicsússzon a kezünkből. A kis súlya (71g) és 4 irányba felszerelhető klipesze a kést rendkívül könnyen hordozhatóvá teszi. Az egyébként is strapabíró FRN nyelet további könnyített liner-rel merevítik. Zsebhez klipszelve a kés pont annyira lóg ki, hogy könnyen elővehető legyen, nem lóg ki feltünően, pláne nem akkor, ha a klipszet dip-down módra szereljük át (6-os Torx csavarhúzó szükséges). Nyáron egy fehér nadrággal hordva abszolút nem feltűnő. Télre pedig lehet venni egy fekete nyelűt. :)


Érdekes adalék, hogy spydeco fórumos tagok kitalálták, hogy a fehér nyelet egyszerű ruhafestékkel tartósan olyan színűre tudják festeni amilyenre szeretnék. Így a cég álltat nem kínált színű delicára is szert tehetnek. Ha a technika beválik nem lepne meg, ha megindulna a személyre szabható fehér FRN nyelű Spyderco kések tömeges gyártása.

Mindent összevetve a Delica egy nagyon jól használható eszköz. Ha egy dolgot módosíthatnék rajta akkor az a köszörülésének módosítása lenne full flat grind-ra. Ezt azonban a cég már megtette helyettem. Mostanában kezdte el a spyderco az FRN nyelű több színben pompázó(kék, zöld, szürke, barna) színekben pompázó Endurák, Delicák árusítását.

Ha kedved van egy könnyen hordozható, gyorsan munkába vethető kis vásárlására, szerintem egy Delicában nem fogsz csalódni. A késnek rengeteg variánsa van, mind acél (VG-10, ZDP-189) markolatszín (fekete, british racing green, kék, zöld, szürke, barna) markolat anyaga (fém, frn, g10) mind köszörülés szempontjából (sabra/flat grind, full flat grid, sabra/hollow grind) mind nyithatóság (Wave, nem wave). Érdekesség képpen említem meg, hogy a fém nyelű 4-es Delicának az köszörülése a az FRN nyelűvel szemben nem sabre/flat, hanem sabre/hollow grind.


Ha azonban ennyi választási lehetőség nem lenne elég akkor érdemes szemügyre venni a Spyderco Salt I kését. Ez gyakorlatilag egy Delica 3 lekerekített heggyel H1 "acéllal".  Erről az anyagról azt kell tudni, hogy a mivel szén helyett nitrogén tartalmaz a rácsszerkezetére, gyakorlatilag immunis a rozsdára. Ez a kés főképp azoknak való akik sós víz közelében szeretnék dolgozni. A kés nyele liner mentes. Ez azt jelenti, hogy az egyébként is könnyű Delicához képest ez még könnyebb (57 gramm). Még fürdő nadrágban is észrevétlenül hordható. :) Sárga és fekete nyéllel is árulják. Mivel a kés köszörülése sabre/hollow grind. Így alternatíva lehet abban az esetben, ha valaki egy Delicát szertne, de nem a szabványos köszörüléssel.

Kés vásárlóknak végezetül egy jótanács a spyderco fórumról: "Ha kétségeid vannak, hogy a két kiszemelt késből melyiket válaszd, egyszerűen vedd meg mindkettőt!" ;)


Spyderco.com - Delica 4
Spyderco.com - Endura 4 a nagytestvér
Spyderco.com - Salt 1
Nutnfancy bemutató Delica videója
Nutnfancy  Pacific Salt bemutató videója


Képek a késről:





Kovács Viktor
crusader8@gmail.com










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez